Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Endokrinolog?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktorka,

    absolvovala som s dcerkou povinnu preventivnu prehliadku k 3rockom u pediatricky, dcera ma 2r a 10mes.
    Pani doktorke sa nepacila vaha a vyska na dany vek- 11kg a 88cm (dieta je aktivne, cely den v pohybe, petra strava ponukana cely den, zje kolko potrebuje). Viem, ze miery podla tabulky nie su "ukazkove" ale dcera sa narodila 38tt 2510g, 49cm ( ja ako jej matka som mala porodnu vahu 2700g), moja vyska je 164cm a vaha 49kg, ja stale predpokladam, ze svoju rolu zohrava genetika ale p.doktorka povedala, ze nas chce vidiet o polroka a ak "nenarastie" (neviem co presne znamena ten pojem nenarastie) tak bude riesena na endokrinologii.
    Naposledy sme boli na prehliadke marec /2022 a mala 74cm a 9kg, teraz oktober 2023 ma 88cm a 11kg.
    Mam sa obavat, ze dieta mi naozaj nerastie a zacat to uz radsej riesit? Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň prajem! Predovšetkým, ak Vás pani doktorka odošle na endokrinológiu, tak tam treba určite ísť. K týmto veciam sa mi ťažko vyjadruje, pretože to, čo je zásadné je rastová krivka dieťaťa. A tú nemám. Podľa čisiel si to neviem v duchu naniesť na rastovú krivku pre dievčatká. Avšak predpokladám, že pani doktorka si tie miery nanáša do grafu a na základe toho sa jej zdá, že Vaša dcérka nerastie. Osobne postupujem častokrát veľmi podobne. Pretože deti rastú niekedy akoby skokom. Takže v jednom momente sa nám môže zdať, že dieťa sa vychyľuje zo svojej rastovej krivky smerom nadol, ale o pol roka ho premeriame a, akoby sa vráti na svoju krivku. Tiež som si už niekoľko detí takto zavolala na premeranie po niekoľkých mesiacoch. Takže v tomto prípade by som určite verila pani doktorke. Osobne váhu detí veľmi neriešim, lebo sú aj chudé aj silnejšie deti - stavbou tela. Sú slabí a sú a sú veľkí jedáci. Avšak, ak má dieťa dosť energie na hru, nepospáva, nie je bledé, dohodbo unavené, má správne močenie, stolicu, rastie si na svojej rastovej krivke, len je chudé, nevadí mi to. Avšak, ak sa nám rast odchýli a, ak sa odchýli príliš, určite je na mieste to riešiť cestou endokrinológa, príp. možnou diagnostikou na detskej ambulancii. S pozdravom doki K.