Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Výsledky testov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor môžem sa opýtať ako veľmi sa obávať? Výsledky testov mám
    Hodnoty: MS- AFP: 77.73kiu/L
    Total hcG hodnota: 30.0 Kiu/L
    Screening mi vyšiel pozitívny
    Riziko downovho syndrómu 1v 100 000
    Riziko NTD 1v 30
    Vek mám 23 rokov

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko Downovho syndrómu je vo Vašom prípade nižšie ako má bežná tehotná, takže to je negatívne.
    Ale máte zvýšené riziko rázštepu neuronálnej trubice - v dôsledku vyššej hodnoty AFP, tento výsledok je taký, že z 30 žien má 29 zdravý plod a 1 plod má rázštep.
    Býva to občas falošne pozitívne pri zakrvácaní v gravidite.
    Toto sa rieši podrobným ultrazvukovým vyšetrením so zameraním na chrbticu a brušnú stenu. Dá sa urobiť aj odber plodovej vody so stanoveným AFP v nej. Občas sa stáva, že v plodovej vode je normálna hodnota a v krvi vyššia, vtedy je zvýšené riziko vzniku niektorých neskorších komplikácií, ako je preeklampsia a odlučovanie placenty.

Podobné otázky

  • Tehotenska cukrovka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na výsledky testov keďže som k nim nedostala vysvetlenie nakoľko mi boli zaslané mailom.
    Glykemia po záťaži 7,39
    Moc po záťaži glukozovy AC negat., C pozitív.
    Záver glykozuria
    Výška 165 váha 56kg, tlak 95/60 som 24 TT
    Znamena to že mám tehotenskú cukrovku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chýba mi hodnota testu nalačno, takže sa neviem vyjadriť k výsledku. Ale 7,39 po záťaži nie je známka tehotenskej cukrovky, ale závisí na tom, akú ste mala hladinu nalačno. Glukóza (cukor) v moči u tehotných je normálny nález.

  • vysledky testov rubeolla a HGB

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    prosim Vas o rada a zaroven o upokojenie, dnes rano som bola na odber krvi kvoly cukrovke a genetika a popritom mi sestricka napisalal do tehotenskej knizky vysledky predchadzajucich odberov krvi. Co ma znepokojilo bolo :

    rubeolla IgG - 23,900 - pozitiv. viete mi k tomu nieco povedat, mam sa obavat? su tieto vysledky ohrozujuce moj plod??? som v 12tyz.tehotenstva a vystrasilo ma to, ked som videla ze pozitiv. co to znamena?

    a tiez mi vyslo a mam pociarknute HGB - 118,00 vraj norma je 120-160. co to znamena pre mna a moje tehotenstvo? moze to ohrozit plod?

    idem do poradne o dva tyzdne , tak by som velmi rada poznala este predtym aj Vas nazor.
    DAkujem Vam velmi pekne za Vasu skoru a uprimnu odpoved.
    Prajem pekny den,
    S pozdravom,
    Simina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    celá naša populácia je proti rubeole očkovaná preto máme všetci pozitívne protilátky. Posledný potrat kvoli rubeloe bol v anglii v roku 1990 odvtedy sa poškodenie plodu rubeolou nevyskytlo a je úplne zbytočné to vyšetrovať, stojí to peniaze poisťovne.
    Pozitívn znamená že ste bola očkovaná.

  • pozitivny test na protilatky u RH negativnej matky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    rada by som sa dozvedela, co sa moze stat, alebo co bude nasledovat... som v 29. tyzdni tehotenstva... v 26. tt mi robili test na protilatky, kedze som Rh negativna a manzel Rh pozitiv... vcera mi oznamili, ze vysledky testov na protilatky boli pozitivne a tak opakovali odber.. chcela som vediet co to znamena, aky je dalsi postup, ale lekar sa k tomu nechcel moc vyjadrit... citam rozne prispevky a clanky lekarov na webe, ale vsade je skor pisane o prevencii a starostlivosti o rh negativne matky a malo o tom, ake to moze mat nasledky pre babetko alebo ako sa postupuje, ked su vysledky pozitivne... mohli by ste mi k tomu prosim napisat nieco viac? akym sposobom sa mohli tie protilatky vytvorit? este doplnam informaciu, ze toto je moje druhe tehotenstvo, prvy sym je Rh pozitiv a tak som po porode dostala Rhegu.. neviem vsak ci v dostatocnom mnozstve, kedze krv na zistenie mnozstva protilatok mi nebrali... dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám pomerne málo informácii, ale nerobili Vám amniocentézu ? Po nej sa podáva anti D protilátka, ktorá zostáva v krvi pomerne dlho a preto sú potom falošne pozitívne testy. To býva najčastejšia príčina.
    Ak však máte svoje prirodzené protilátky, závisí na ich množstve, na ich druhu a na Rh vyvíjajúceho sa plodu.
    Mala by sa sledovať ich hladina a vzostup a sledovať stav plodu, ak by plod začal vykazovať známky anémie, potom je potrebné tehotnosť ukončiť skor, ale to sú extrémne vzácne prípady.

  • vysledky testov pre geminy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 17tt a cakam dvojicky - dvojvajecne. Vysledky 1.trimest. screeningu som mala v negativne s pravdepodobnostou cca 1:500 a 1:600 pre jednotlive plody + USg vysetrenie nenasvedcovalo ziadnu anomaliu.
    V 16tt sa mi brala krv na opatovny screening a riziko mi vyslo 1:150, ale to bolo cislo uz za oba plody dokopy. Mam 32 rokov a lekarka ma poslala na genet. konzilium, kt. bolo skor vedene v prospech amnio....
    No zaroven som niekde na nete cistala, ze vysledky pre dvojicky su velmi casto falosne pozitivne a nepresne....Mate s tym nejaku skusenost. Vasej paciente by ste v takomto pripade radsej poradil kvalitny USG alebo amnio. Pravdepodobnosti rizika pre poskodeny plod a potratu z amnio su rovnake.....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na kvalite laboratória, ale dvojčiatka bývajú problémom.
    je to veľmi ošemetné, a rozhodnutie je na Vás. Kvalitný ultrazvuk može vylúčiť tzv. minor markery ale presné riziko Vám nestanoví. Na druhej strane amniocentéza má svoje riziká. Je to skor na konzultáciu u genetika a ďalší postup podľa Vášho uváženia.