Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenska cukrovka

    , Autor: Malina21

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na výsledky testov keďže som k nim nedostala vysvetlenie nakoľko mi boli zaslané mailom.
    Glykemia po záťaži 7,39
    Moc po záťaži glukozovy AC negat., C pozitív.
    Záver glykozuria
    Výška 165 váha 56kg, tlak 95/60 som 24 TT
    Znamena to že mám tehotenskú cukrovku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chýba mi hodnota testu nalačno, takže sa neviem vyjadriť k výsledku. Ale 7,39 po záťaži nie je známka tehotenskej cukrovky, ale závisí na tom, akú ste mala hladinu nalačno. Glukóza (cukor) v moči u tehotných je normálny nález.

Podobné otázky

  • Zlý pohy/ prudký pohyb

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň som po Ket tehotenstvo potvrdené aj akcia srdiečka som 6+5 tt s tým že užívam prolutex 1 progesteronelle 0-1-1 a 4*2 estrofem lebo som spinila a mám aj nízku sliznicu. Kvázi mám oddychovať a ležať ako keby rizikove. Dnes som spala a ráno ako som sa v polospanku vystierala tak ma tak veľmi silno zapichalo a zabolelo v podbrušku na ľavej strane že som sa zľakla. Samozrejme hneď som zmenila polohu a prestalo to len som sa zrejme veľmi zle prudko pohla. Zľakla som sa že či som nemohla ublížiť bábätku alebo spôsobiť niečo akože čo by mohlo spôsobiť potrat. Viem že možno to je hlúpa otázka ale je to vymodlene bábätko tak sa veľmi bojím že to bol taký nešťastný pohyb. Tak len sa chcem spýtať či to mohlo nejako ublížiť alebo to len brať ako blbý pohyb a všetko je v norme? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je "kľludový režim" pre tehotné veľmi nebezpečné a škodlivé opatrenie, pretože pri nedostatoku pohybu hrozí tromboza a hrozí obezita a tehotenská cukrovka. Musíte normálne žiť, aktívny pohyb a ľahký šport jednoznačne zlepšujú prognozu tehotnosti. Potrat pri tom nehrozí, to je nezmysel nikdy sa to nedokázalo, naopak, nedostatok pohybu je pre tehotenstvo škodlivý.
    Neexistuje pohyb, ktorý by ohrozil plod v maternici, a to už vobec nie v I. trimestri. Plod je ukrytý v maternici a tá je schovaná v panve.
    Takže nestresujte sa, ak je plod zdravý, prežije, ak nie tak sa potratí a nijako sa tomu nedá zabrániť. Žite normálny život, a hýbte sa, inak hrozia komplikácie.

  • Tehotenská cukrovka a analýza moču

    , Autor: Ekep

    Dobrý deň pán doktor,
    Momentálne som 26+5tt. Bola som na testoch na tehotenskú cukrovku, ktorá sa nanešťastie potvrdila, tak som začala s diétou. Do toho nám staršia dcérka priniesla zo škôlky nejaku virózu, takže posledný týždeň uplna katastrofa. Snažím sa držať stravu ale stale mám pocit hladu a som stále vyčerpaná. Kúpila som si testovacie prúžky na moč a často mi vychádzajú pozitívne ketóny, no čo ma desí ešte viac, dnes mi vyšli pozitívne aj dusitany. Problémy pri močení nemám. Prosím, viete poradiť, či to môže byt spôsobené práve cukrovkou, virózou alebo mam ist radsej hned na pohotovosť. Poprípade to počká do pondelka. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemá význam takto pravidelne testovať moč, pretože to nie je presné a ketony aj dusitany sa tam môžu občas vyskytnúť. V prvom rade sa vyliečte z virózy. Najlepším spôsobom na liečbu cukrovky je pravidelný pohyb, bohate stačí chôdza denne - 6 až 10 tisíc krokov . Pohyb je dobrou prevenciou aj pred preeklampsiou.
    Cukrovku Vám bude zrejme sledovať diabetológ, on určí diétu a prípadne aj inú liečbu.

  • Priberanie v tehotenstve

    , Autor:

    Bojím sa nekontrolovaného priberania v tehotenstve

    Som v treťom mesiaci tehotenstva a už som pribrala 6 kg. Bojím sa, čo bude ďalej, lebo už teraz pri výške 165 cm vážim 88 kg. Snažím sa, ale neviem si poradiť so stravou, hlavne teraz, keď som tehotná.... Čo mám robiť? Ako sa mám stravovať? Koľko by som mala pri mojej východiskovej váhe 82 kg dokopy pribrať?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím Vás pochváliť, že sa zaoberáte aj touto stránkou tehotnosti. V minulosti sme sa často obávali nedostatočného priberania ako známky poruchy rastu plodu, teraz sa skôr obávame nadmerného nárastu hmotnosti, pretože nadmerný nárast váhy zvyšuje riziko niektorých komplikácii, ako je tehotenská cukrovka a neskorá preeklampsia. Okrem toho deti z takýchto tehotností majú celoživotne vyššie riziko poruchy metabolizmu a obezity.
    Preto sa odporúča sledovať si kalorický príjem a predovšetkým je veľmi vhodný aj pohyb. Ten sa zdá dokonca úplna základným opatrením pri prevencii tehotenskej cukrovky. Žiaľ mnoho gynekologov úplne zbytočne dáva aj zdravé tehotné na PN, čím sa zníži podstatne pohyb, k tomu si žena nestráži príjem a užíva aj niektoré vitamíny podporujúce chuť do jedla a priberanie plodu.
    Je možnosť aj konzultácie výživových poradcov, napríklad
    na sú Planeat (www.planeat.sk) alebo
    Nutriadapt (www.nutriadapt.sk). Napríklad v Planeat majú poistenci Dôvery zľavu 25 % na ich receptáre.

  • Tehotenska cukrovka

    , Autor: SimiOn

    Dobry den, pri ogtt mi vysla tehotenska cukrovka s hodnotami 5.2 na lacno a 8.66 2h po vypiti. Odoslali ma k diabetologovi. Ten mi nedal ziadne specialne pokyny, len vysadit sladkosti a zmensit porcie. Spravil mi pri prvej navsteve test na lacno s vysledkom 5.7 a po 2 tyzdnoch na navsteve naopak test 2h po ranajkach s vysledkom 6.4, co povazoval za obrovske cislo. Neviem ake su hranice, ktore by som mala dosahovat. Dietu som si nastavovala sama a poctivo ju dodrzujem, avsak neviem nakolko je dobra.
    Na zaklade toho jedneho merania mi predpisal 2x denne lieky glucophase 1000mg. 1x po veceri a jeden krat po ranajkach. Mozu sa tieto lieky uzivat v tehotenstve? Nemala by som skor uzivat ked tak inzulin? Radila som sa s gynekologom, ktory by este zotrval pri diete a ked tak potom nasadil inzulin. Ale skor ma zaujima bezpecnost glucophase v tehotenstve, resp. jeho pouzitie v tretom trimestri. Podla toho co vitam sa taketo lieky v tehotenstve neuzivaju. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa testu jednoznačne naplňate kritériá pre tehotenskú cukrovku. Liek glucophage obsahuje metformin a podľa najnovších poznatkov je ho možné podávať v tehotnosti a zlepšuje výsledky u žien s cukrovkou. Okrem diéty určite by ste mala dodržovať pohybový režim, denne dlhé prechádzky, to je najlepší spôsob ako zabrániť komplikáciám a udržovať adekvátne hladiny cukru v krvi.

  • Tehotenska cukrovka

    , Autor: Dlhaj

    Dobrý deň, teraz v 25. týždni tehotenstva mi zistili tehotenskú cukrovku, ako ju čo najlepšie zvládnuť? Je nejaká prevencia pred tým, aby to neskôr prerástlo do reálneho diabetu? Som skutočne zúfalá a neviem, ako to čo najlepšie riešiť, nedostala som takmer žiadne informácie..Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najzávažnejšou komplikáciou tehotenskej cukrovky je nadmerný rast plodu a s tým spojené komplikácie. A máte aj pravdu, až polovica žien s tehotenskou cukrovkou má zvýšené riziko neskoršieho diabetu, ale stále to nie je dôvod na zúfalstvo.
    Okrem diéty je úplne najlepšou prevenciou komplikácií cukrovky pravideľný pohyb, napríklad aj chôdza, dajte si v aplikácií 10.000 krokov denne a dodržujte to. Snažte sa aj vyhnúť jednoduchým cukrom a upravte stravu podľa odporučení diabetológa.
    Ešte mi napadá, že pokiaľ ste poistenkyňou Dôvery, tak poisťovňa má pre svojich klientov s diabetom, aj tehotenským, zriadené bezplatné telefonické aj online poradenstvo. Kontakty nájdete na stránke poisťovne.