Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Streptococus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Som v 39tt tehotenstva. V 37tt mi bol robeny test na streptococa. Bole negativny. Od 17 tt sme s manzelom nemali sex kedze mam vkuse premnozene nejake bakterie (ecoli, klebsiela..). Teraz v 37tt som mala znova masivne ecoli. Doktorka mi dala probiotika (kedze liecba pocas celeho tehu mi nezabrala). No moja otazka je sadla som si zo spodu hola na manzela, holeho zo spodu (zabudla som sa). Nemali sme sex. Potom som si uvedomila ze sa dotykame zo spodu (co sme sa nedotykali od 17tt). Prisiel na mna strach ze co ak ma streptokoka, len o nom nevieme a ja som sa nakazila. Vyter sa uz tesne pred porodom nerobi a tak by mi na to nikto neprisiel a ja by som ho mala pri porode. Je mozny takyto prenos? A moja druha otazka ak bol v 37tt negativny co ak by som ho dostala tesne pred porodom a nedostala by som Antibiotika lebo by o nom nikto nevedel. Bojim sa.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v pošve je normálne ak máte e coli ale aj klebsielu, je hrozné, že Vám niekto takto brutálne narúša normálny život, pretože Vám robí škodlivé vyšetrenia. Ak nemáte potiaže, nemá sa nič liečiť, iba Vám to rozbíja imunitu pošvy.
    Probiotiká sú fajn, v tom pokračujte a ak máte negatívny ster na streptokoka, tak to neriešte, takýto prenos je veľmi nepravdepodobný až nemožný. Normálne môžete žiť normálny život a nedajte si robi´t už nikdy výtery. Ak máte potiaže, treba ich riešiť na základe klinického obrazu.

Podobné otázky

  • streptococus agalactiae v moči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,mala streptococus agalactiae v moči hodnota 10/7 zistený v 11 tt, brala som Zinatt, po nom boli výsledky ok, teraz som v 20tt , chcem sa opýtať, ako často by mi mala doktorka kontrolovať moč, ked od toho 11tt mi ho viac nekontrolovala.Mám nárok na opakované kontrolné odbery?Dá sa vyhnúť tomu, aby sa ten streptokok nevrátil ? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na tom, či ste mala močové problémy alebo nie.
    Ak nie, išlo o tzv. asymptomatickú bakteriúriu a kontrola po liečbe nie je na škodu. Ak ste mala problémy, ktoré po liečby prestali, nie je potrebná kontrola.
    Vhodné je piť veľa tekutín na odplavenie baktérii.
    Pri porode by ste mala dostať antibiotiká.

  • streptococus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, pán doktor, prosím o radu, som 11+5 týždni, a v pošve aj v moči z KBU mi vyšiel streptococus agalactiae sk. B. Už ste písali v poradni, že je nebezpečný, ak je aj moči, čo je aj môj prípad. Aký postup liečby by ste zvolili ? Pred tehotenstvom som prekonala akútny zápal obličiek, bojím sa, aby sa mi to nevrátilo späť. Ďakujem za odpoveď.

  • streptococus agalactiae skupiny B

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, súrne potrebujem radu, som v 8+6 tehot. a vyšiel mi výter streptococus agalactiae sk.B ! Dá sa to neako liečiť takto na začiatku tehotnosti, Aké lieky alebo čípky môžem užívať, aby sa nepoškodilo dieťatko? prosíííím o skorú odpoveď.Ďakujem

  • streptococus aureus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den, prajem, chcem sa spytat ci je mozna liecba str. aur. ak som v siestom mesiaci tehotenstva. Mam starsiu dceru, ktora byva velmi casto chora, imunologicke vysledky ma v poriadku a po vysetreni mna a manzela sa zistilo ze som nosic SA a tym ju stale ohrozujem. Moja lekarka mi odporucila antibiotika, ale ze to bude na dlhsiu dobu, preto sme na vazkach ci tuto liecbu podstupit alebo nie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    streptokokus aureus neexistuje.
    Zrejme sa jedná o stafylokoka aurea. Osobne neviem, či je Vaša liečba zmysluplná, ak ste obaja nosiči, aj tak sa Vám stafylokok vráti. Ale antibiotiká proti stafylokokovi sú vačšinou bezpečné, preto sa riaďte doporučením.