Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Oplodnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím vás o odbornú radu. Menštruáciu som mala 3.4., následne 13.4. nechránený pohlavný styk, nemám odsledovanú ovulaciu, pozitívny tehotenský test 30.4., už pomerne pekná čiarka. 3.5. Clear Blue test s info 2-3 týždne, silne čiarky. Prvá návšteva gynekológa 6.5. - 4tt podľa menštruácie a gestačný vačok 7mm, zatiaľ bez plodu. Na konci mája - 8tt babatko CRL 1,7cm. Moja otázka znie: v marci 22.3 a 24.3 som mala tiež nechránený sex, neskôr nato menštruáciu, nie silnú, ale bolestivú, kŕče, predtým som mala horúčku, bola som chorľavá. Chceme si s partnerom určiť deň počatia, môže byť babatko z mesiaca marec? (Ms v marci 6.3.) Mohla som mať posunutú ovulaciu? Ďakujem pekne za vašu odpoved

Podobné otázky

  • Ako je mozne taketo oplodnenie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, ja len rozmyslam, ako sa toto mohlo stat. Samozrejme, tesime sa. Len nerozumiem. Mozno som vymeskala hodiny biologie, ked sme tieto veci prebrali.

    Menzes som mala 4. JANUARA.
    Podla appky som mala ovulaciu 18.JANUARA. (co podla mna nebolo)
    Pohlavny styk sme mali 19. JANUARA. (davali sme pozor ????)

    A som tehotna, podla menzesu termin porodu mam 10.10.2024, ale embryjko je mensie, rastia, vsetko je s nim chvala Bohu v poriadku, ale je mensi, teda porod podla neho vychadza na 18.10.2024.

    Kolko vydrzi spermia v tele zeny? Alebo ako to moze byt? Podla Dr som musela mat neskor ovulku. Ale pohlavny styk sme mali aj tak toho 18.1.

    Ja tomu uz nerozumiem.

    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spermia vydrží v tele ženy aj 7 dní otehotnieť ste mohli preto aj neskôr. Jediný presný termín pôrodu je podľa ultrazvuku do 12. týždňa.

  • Uzivanie utrogestanu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, mam 35 rokov a som v 9tt.
    Je to moje 1.tehotenstvo,prirodzene oplodnenie. Minuly tyzden som absolvovala 1kontrolu-vaginalne sono. Vsetko je v poriadku, ale spominala som p. doktorovi, ze ma obcas zvykne pichat v podbrusku, slabinach. Predpisal mi utrogestan a magnerot. Ine tazkosti vsak nemam, ani krvacanie, spinenie. Mam sedavu robotu. Odporucil mi kludovy rezim, ja som este zvykla doteraz mat 2x do tyzdna kardio cvicenie. Citila som sa po nom dobre. Myslite ze vzhladom na moj vek,mam cvicenie obmedzit? Zvyknu sa vyssie uvedene lieky brat ako prevencia? Neuskodia pokial zena nema ine komplikacie? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené lieky neuškodia, ale pichanie v podbruší je častý prejav nárastu maternice v tehotnosti a nič nehovorí o stave tehotnosti. Nie je dokázané, že by kľudový režim znižoval riziko potratu.

  • ICSI a amniocentéza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som po IVF - ICSI (bez predimplantačnej diagnostiky) a lekár z CAR mi doporučil amniocentézu kvôli ICSI. Máme obaja s manželom 30 rokov a žiadne genetické ochorenia v rodine. V čase odberu (oplodn.) mal manžel spg. v poriadku. Je to naše prvé IVF. Rada by som vedela Váš názor, či je amnio v mojom prípade nutná, teda za predpokladu, že výsledky prvotrimestr. screeningu by vyšli v poriadku. Som v 9tt. a na prvú kontrolu som objednaná v 10tt. takže ešte nemám žiadne vyšetrenia. Ešte by som sa rada spýtala do ktorého týždna sa môže robiť morfolog. ultrazvuk v prvom trimestri? A či má rovnakú dôležitosť ako ten v 20tt.? Alebo stačí jeden? Myslím, že by mi to pomohlo pri rozhodovaní sa pre amnio, ktorej sa neskutočne bojím, lebo to 1%-né riziko potratu sa mi zdá obrovské, nakoľko sme sa o dieťa snažili roky. Mám krvnú skupinu Rh-negat. a manžel Rh-pozit. takže asi aj tým by som si mohla niečo pri amnio skomplikovať?

    A ešte jedna otázočka: Je bezpečné užívať od druhého trimestra antidepres. Citalec? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    umelé oplodnenie má tú nevýhodu, že dá šancu aj nezdravej spermii, a určitá šanca na genetický vadu je spojená aj s tým.
    Ak máte skríningy negatívne, tak AMC nie je plne indikovaná, lebo zrejme riziko AMC je vyššie než riziko genetickej anomálie. Vhodné je dokladné UZV sledovanie, ktoré riziko ešte sprení. Krvná skupina s tým nemá nič spoločné,a Citalec sa má braťak psychiater to uzná za potrebné.

  • Novalgin a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán Doktor,
    podarilo sa nám s manželom neplánovane otehotnieť aj napriek používaniu Pharmatexu. Ostane to pre nás navždy veľkou záhadou :-).
    Keďže som tehotenstvo neplánovala a ani som s ním nerátala, tak som sa vôbec nesprávala ako tehotná. V čase kedy prebehlo oplodnenie a uhniezdenie vajíčka (pretože mi to naznačilo slabé krvácanie) som oslavovala v rodine narodeniny, kedy som si aj vypila ostrý alkohol aj som fajčila cigarety. Asi zýždeň na to som ochorela na chrípku a keďže mi ibalgin nezaberal, tak som hltala novalgin. Viem, že postupne sa na vyšetreniach dozviem či je dieťa zdravé, alebo nie, ale ak nie, tak potrat budem psychicky znášať omnoho horšie ako teraz v tomto skorom štádiu. Myslíte, že by som mala podstúpiť interrupciu? Viem,že Vy mi nepôžte priamo odpovedať v takejto citlivej otázke, ale skúste mi aspoň naznačiť čo by ste urobili Vy na mojom mieste. Vaše medicínske znalosti mi určite pomôžu správne sa rozhodnúť.
    Veľmi pekne ďakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každá antikoncepcia, žiaľ má svoje riziko zlyhania, máte zrejme veľmi výkonného manžela. :)
    Žiadna liečba, ani alkohol ani cigarety nie sú dovodom na ukončenie tehotnosti. Plod takto na začiatku reaguje všetko alebo nič, ak by sa poškodil, určite by sa potratil, ak prežije nebol poškodený.
    Preto ak nemáte sociálne dovody (neplánovaná gravidita), tak interupcia nie je indikovaná. Pamatajte, neplánované veci sú vždy tie najlepšie.

  • mimomaternicove tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som sa Vas opytat,: Za aky dlhy cas mozem znova otehotniet (ist na umele oplodnenie,KET) ,po mimomaternicovom tehotenstve,prerusenom laparoskopiou a odobranym ľ. vajcovodom? Otehotniet sa mi podarilo nejakou nahodou,asi 2 tyzdne pred planovanym Kryoembryotransferom,.Dakujeem velmi pekne.