Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Potraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spytat na názor iného gynekológa. Totiž mam za sebou už 4.potrat, 3 v priebehu pol roka, hneď na začiatku tehotnosti v prvých týždňoch. Môj gynekolog tvrdí, že to normálne a mam iba čakať, kým sa to podarí. Ja sa však bojím, či niekde nemôže byť chyba, pochopiteľne, a rada by som vedela aj iný magor, či netreba nejaké vyšetrenia, odbery, testy. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácií, ale ak už máte za sebou 4 potraty, je potrebné vykonať niektoré vyšetrenia.
    Imunologické, endokrinologické, hematologické a genetické.

Podobné otázky

  • MTHFR homozygot A1298C

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor Záhumenský,

    chcela by som sa informovať ohľadom postupu hematologičky. Po MA v 7. týždni ( pomalý rast plodu, na 2. kontrole už nebola prítomná akcia srdca) som bola na vyšetrení genetiky, vyšiel mi MTHFR homozygot A1298C načo mi pani hematologička povedala, že sa táto mutácia za trombofilný stav nepovažuje a nebola príčinou potratu.
    Zistili mi aj hraničné hodnoty štítnej žľazy hypotyreózu, na ktorú beriem Euthyrox 25.
    Momentálne som opäť otehotnela a chcela by som sa informovať ohľadom danej mutácie či ju vyhodnotila hematologička správne a nebude nutné v tehotenstve užívať Fraxiparine?
    Ďakujem za pomoc.

  • Svrbenie a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať dolu pociťujem jemne svrbenie (nie stále). Užívala som vaginálne probiotiká Gynimun intim care,potom som mala kvôli výtoku macmiror 8 dní a následne 10 dní vaginálne probiotiká(včera som užila poslednú). Cca 3 dni pociťujem jemne svrbenie kontaktoval som dr. mi povedal, že mi predpisuje atb nystatin 2x1a fungicidin. Keď som ho kontaktovala či sú naozaj nutne zasa atb (lebo toto by boli už tretie,som 19tt) povedal že môžem zmeniť probiotiká a z vonka fungicidin. Teraz čítam, že nystatin neni atb. Čo je teda správne skúsiť iné vag. probiotiká + fungicidin z vonka alebo nystatin + fungicidin z vonka. Nechcem nič pokaziť nakoľko som mala už 2 potraty(do 10tt). Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    svrbenie je typické skôr pre mykotický zápal, macmiror nemusí byť pri liečbe úspešný. Skúste nejakú masť proti kvasinkám, malo by sa uľaviť.

  • Vplyva celiaklia na tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr. docitala som ze aj celiaklia (aj bezpriznakova) neliecena dokaze sposobit potrat...je to pravda?
    Mam uz za sebou 2 potraty (missed ab. do 8tt) ale toto mi ziadny lekar nespomenul ze sa mam aj na toto otestovat, vsetky mozne vysetrenia som absolvovala, jediny problem nasli na hematologii.
    Teraz som znova tehotna, uz 18tt, liecbu mam nastavenu z hematologie. Ale mam obavy ked az teraz som sa dozvedela ze som mohla pred tehotentvom stihnut dat otestovat aj celiakliu. Ma to teraz este vyznam,resp. odporucali by ste sa dat pre istotu otestovat ? alebo ked uz som v 18tt ak by som mala tento problem tak uz by sa to prejavilo a uz mozem byt kludna.
    Inak s otehotnenim som nemala problem ani raz, vzdy to bolo ako sa hovori na prvy pokus.
    Dakujem za nazor . Pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    celiakia sa netestuje pri opakovaných potratoch. Dokonca za diagnózu "opakované" potrácanie sa berie až tretí potrat, takže u Vás by sa nemuseli robiť žiadne vyšetrenia.
    Čo sa týka celiakie a jej vplyvu na opakované potrácanie, našiel som dve štúdie, zktorých jedna riziko potvrdila a druhá nie. Takže je to sporné, a zatiaľ vyšetrenie na celiakiu u bezpríznakovej ženy (bez známok poruchy trávenia a vstrebávania) sa pri opakovaných potratoch neodporúča.

  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,potrebujem vašu radu.Dnes som 22dc a 11dpo (ešte mám 5dni do termínu ms),mám pozitívne tehotenské testy,tak som nasadila duphaston 2x1 ktorú mi dal môj dr.ak budem mať pozitívny test hneď mám nasadiť,nakoľko v minulosti som mala 2potraty a 1uspešne tehotenstvo s duphastonom(10rokov dozadu) Lenže po užíti 1.tbl sa objavila silná migréna a po 2.tbl.tiez ma celú noc bolela hlava.(som migrenička)objavili sa aj pichanie na hrudi a v nohách,ale to len mierne.V lete som brala norethisteton a tam boli rovnaké príznaky ale oveľa miernejšie.Neviem či mám aj s tými príznakmi ďalej brať duphaston alebo po jednom dni užívania môžem vysadiť?nespustí mi to potrat vplyvom výkyvu hormónov?Môj lekár neordinuje 2tyzdne.Okrem toho mám trombofilne mutácie leiden a sy.lepivych doštičiek (vraj budem pichať injekcie), ale zatiaľ som sa neskontaktovala s hematologičkou.hashimotovu tyreotitidu,zatiaľ bez liečby.Ďakujem za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Duphaston môže spôsobovať bolesti hlavy migrenozneho typu kvôli zadržaniu vody v tele. Avšak podobné bolesti môže spôsobiť aj progesterón, ktorý sa v tehotnosti vylučuje prirodzene, prípadne bolesti súvisia s nízkym krvným tlakom, ktorý majú často tehotné.
    Existujú síce štúdie, ktoré dokazujú, že podávanie Duphastonu u žien s opakovanými potratmi riziko potratu znižuje, ale jedná sa skôr o podporný efekt, takže vysadenie by nemalo spôsobiť potrat. U vás je situácia zrejme komplikovanejšia kvôli hematologickému problému aj kvôli tyreoditíde, tieto veci ste mali mať jasne vyriešené ešte pred otehotnením, či náhodou kvôli lepivým doštičkám nemáte brať anopyirín hneď od začiatku gravidity, respektíve už pred otehotnením.

  • fraxiparine+anopyrin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr, som v takej situacii, aktualne v 13tt po dvoch predch. abortoch v 7-8tt, pricina sa nezistila ale myslim ze to mohlo byt z hematolog.pricin lebo jedine tam sa nasiel problem. Aj ked podla pani dr. hematologicky tie potraty neboli kvoli mojmu problemu.
    Mam zisteny vrodeny trombofilny stav, heterozygot FII, a pred tehotensvom zisteny aj antifosfolidovy syndrom, hned po otehotneni som mala nasadeny Anopyrin 100 denne + preventine od gynekologa po konzultacii s viac.lekarmi aj fraxiparine 0,3, zatial tehotenstvo vyzera byt v poriadku, plod pekne rastie.
    Bola som vsak na kontrole na hematologii , kde mi aktualne zistili ze antifosfolidovy syndrom uz nemam pozitivny,lupusovy inhibitor v nizkom titri, + vysiel mi deficit proteinu S 53,9% (co ani neviem co znamena) a podla pani dr. hematologicky mozem anopyrin vysadit a v podstate nemusim uzivat ani fraxiparine. Je podla vas toto rozhodnutie v poriadku? ked som sa jej spytata ci si to ale mozem preventivne nechat tuto liecbu povedala ze ano necha to na mne, ale ze podla vysledkov akt.nepotrebujem, ale preventivne mozem. Nerozumiem....nechcem riskovat dalsi pripadny MA ked doteraz s liekmi je vsetko OK....aky je vas nazor na to? ktore lieky by ste nechali? Fraxiparin mi momentalne predpisuje moj gynekolog nakolko podla hematologicky som ich nepotrebovala ani od zaciatku. Inak ziadne tazkosti s liekmi nemam...(myslim ako krvacanie alebo spinenie)...dakujem za nazor. Pekny den zelam

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri opakovaných potratoch sa často podáva pomerne "zúfalá" liečba, pretože nemáme inú. Pani doktorka na hematologii zrejme skonštatovala, že neexistuje dôkaz, aby vo Vašom prípade Fraxi alebo Anopyrin znížili riziko potratu, ale na druhej strane je táto liečba pomerne neškodná.
    Pri opakovaných potratoch sa často uchyľujú kolegovia k liečbe pomocou Fraxiparine, hoci na to neexistujú dôkazy, táto liečba je účinná iba vo veľmi špecifických prípadoch, dokonca aj tu sú niektoré štúdie rozpačité.