Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Fraxiparin a anopyrin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor. Aktuálne som v 15tt tehotenstva, mam za sebou 1 potrat v 5 týždni. Tehotenstvo prebieha bez komplikácií. Pred otehotnenim som absolvovala hematologické vyšetrenie, kde mi bol zistený vysokorizikový trombofilný stav F. V leiden heterozygot, mutácia MTHFR heterozygot bez hyperhomocysteinémie a mutácia PA-1 heterozygot. Aktuálne som od 4tt nastavená na preventívnych dávkach Fraxiparinu 0,3 ml denne. Tehotenstvo prebieha bez komplikácií, plod sa vyvíja dobre. Avšak absolvovala som prvotrimestrálny skríning v Centre fetálnej a gyn. diagnostiky v Košiciach, kde bolo v závere uvedené riziko Preeklampsie pred 37 TT 1:22 a riziko rastovej reštrikcie plodu pred 37. TT 1:46.Vzhladom na uvedené mi bolo doporučené pridať do liečby Anopyrin v dávke 1x150 mg denne. Chcem sa opýtať aké sú vaše skúsenosti s takouto profylaxiou, znížilo to incideciu preeklampsie a FGR? Aký je benefit vs. riziko tejto liečby, nehrozia pri takejto kombinácii krváca é komolikácie? Čítala som aj prípady žien ktoré začali po anopyrine spinit resp. krvácať. Nemôžem tým nejako ohroziť plod ak začnem spinit? Je teda takáto kombinácia vzhľadom na môj stav bezpečná pre donosenie zdravého plodu? Tlakovo sa držím zatiaľ dobre, len občas mi vybehne tlak na 146/90 keď neobsedim dlhšie na mieste pred návštevou lekára, bielkoviny v moci nemám. Ďakujem za odpoveď, pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Leiden heterozygot a už vonkoncom MTHFR nemajú vplyv na potraty ani PA-1 heterozygot. Osobne si myslím, že Fraxiparine je u Vás zbytočný, ale nestresujte sa, dáva sa zbytočne na Slovensku vo veľkom, pretože to poisťovňa hradí a liečba je pomerne neškodná.
    Za to Anopyrin je určite potrebné poda´t, ak máte vyššie riziko preeklampsie, dávajte si ho večer pred spaním.