Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,946 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hodnota hcg

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň. rada by som sa opýtala ohľadom mojich hodnôt hcg z krvi. Mám za sebou 3 odbery: 1. odber - 19.3. - 9,14 potom 2. odber - 26.3. - 104,9 a dnes 3. odber 3.4. - 409. Medzi 1. a 2. odberom hcg pekne narástlo. Ale medzi 2. a 3. odberom mi ten rozdiel príde naozaj malý.. Myslíte že je tam šanca na prosperujúce tehotenstvo? Na sone 27.3. videla doktorka v maternici dutinku. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    absolútne nerozumiem prečo niekto míňa prostriedky z verejného poistenia na takéto opakované zbytočné vyšetrenia HCG.
    Ak videla doktorka v maternici dutinku, stačí kontrola o 7-14 dní pomocou ultrazvuku.

Podobné otázky

  • Plod bez akcie

    , Autor: He

    Dobrý večer, mávala som nepravidelnú menštruáciu 43 niekedy 46 dní. Po poslednej menštruáciu som bola v 10 a 12 deň cyklu na folikulometrii čo bolo konkrétne 2. a 4.10.2023 a mám doktor mi povedal, že folikul nerastie, cyklus bude anovulačný a predpísal mi hormonálne lieky, ktoré som mala začať brať v piaty deň nasledujúceho cyklu. Cyklus však nedorazil, testy boli pozítívne, a krvné testy potvrdili gravidity. Na sone dňa 10.11., mi pán doktor potvrdil gravitidu, s tým, že vak sa vytvoril, ale plod ešte nie je vidieť. Dnes dňa 15.11. sme zopakovali krvné testy, hodnota HCG bola značne vyššia - zodpovedajúca 7 týždňu tehotenstva. Na sone bola vidieť malá guľka - plod, avšak pán doktor ma upozornil, že plod je bez akcie a že sa nevyvíja - vraj na 7 týždeň by mal byť podstatne väčší a že to pre mňa môže skončiť kyretážou. Nemám žiadne bolesti, žiadne špinenia, trápia ma ranné nevoľnosti. Vyplašila som sa, ale nemôže sa pán doktor mýliť? Vzhľadom na to, že mám dlhé cykly a keďže som otehotnela, dedukujem, že k ovulácii muselo dôjsť podstatne neskôr. Viem že plod sa každý deň vyvíja ale ak pred ani nie týždňom, plod ešte nevidel a zrazu konštatuje nevyvíjanie plodu, nie je to len tým, že môžem byť v nižšom týždni tehotenstva ako dedukuje z výsledkov HCG? ďalšie kontrolné sono mi naplánoval o 2 dni. Je možné počkať ešte ďalší týždeň a sledovať vyvíjanie plodu alebo sa zmieriť so záverom pána doktora? ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba určite počkať minimálne 7-10 dní, nedajte si so sebou nič robiť.
    A v druhom rade, ak by náhodou to bolo aj zamlčané tehotenstvo, trvajte na liečbe pomocou liekov a nedajte si robiť chirurgický zákrok. Lieky už sú k dispozícií a sú oveľa šetrnejšie. Ale ako píšem, počkajte aspoň 7 dní na opakovanie ultrazvuku! Aby náhodou nepoškodili zdravý ale mladší plod.

  • Hodnota HCG 1939 a na sone nič nevidieť

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, pred týždňom som mala špinenie, ktoré však prestalo a zistila som, že som zrejme tehotná, nakoľko mi vyšli pozitívne testy. Kvôli špineniu, som musela navštíviť lekárku skôr i napriek tomu, že už vôbec nešpiním. Podľa menštruácie by som mala byť 5tt + 2, pričom na sone nebolo vidieť absolútne nič ani v maternici ani mimo. Hodnotu HCG mám k uvedenému dňu 1939,9. Je podľa Vás pán doktor ešte šanca, že to bude v poriadku alebo sa mám zmieriť s horším scenárom?

    Ďakujem za odpoveď

  • Pomalé stúpanie HCG

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, už som vám písala, mala som menzes a hned po menzese mi vyšli 3 pozitívne testy, trošku som špinila - 4 dni. Predtým...asi pred 5 mesiacmi som podstupila kyretáž, pre missed ab.
    Môj gynekológ mi zobral krv a prvá hodnota HCG bola 213, potom za 3 dni mi vyšla 335. Je to normálne, že to takto pomaly postupuje? Čakala som, že to bude omnoho viac. Ked som bola prvý- krát na sone, ešte nebolo nič vidieť, mám ísť znovu za týždeň. Myslíte, že sa môžem obávať nejakého rizika?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto stúpanie nám nič nehovorí, nevylučuje to ani mimomaternicovú graviditu, ale može ísť aj o zdravé tehotenstvo, nič sa nedá robiť, iba sledovať, vývoj gravidity, do týždňa by už mala byť vidno na UZV.

  • liečba mim.tehotenstva Methotrexatom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    D.den,zijeme v Belgicku, diagnostikovali mi po tyzdnovom sledovani hodnot HCG v krvi (bez hospitalizacie, mimomaternicove tehotenstvo,,,v 3tt (plod ma 21dni, hodnota HCG bola 290 na USG nebolo nic vidiet mala som tmavohnedy vytok uz 5 dni vtedy, po dvoch dnoch klesla na 210 a zacala som prudko krvacat,,najprv mi povedali ze to bol potrat, no o 2 dni hodnoty stupli na 360,,a dalsi den 380,,vtedy uz nieco identifikovali v lavom vajcovode,,,mimochodom som cely tyzden upozornovala na pichavu bolest v lavej strane,,napriek mojmu najliehaniu pre laparoskopicky zakrok a hospitalizaciu ma presvedcili ze tu liecia pacientky injekciou Methotrexatu a su doma,,,vraj je to setrnejsie pre mna,,,o 2 dni po injekcii vsak HCG stuplo z 380 na 490, 5t po oplodnenit,,,lekar vravel ze je to po tej injekcii normalne,, vraj mam prist o 3 dni na odber a USG,,aky je VAs nazor,,,dokedy budem v takomto strese?,,,je to podla VAs normale a eticke ze dieta zomiera aj mesiac kedze som sa docitala ze u niektorych zien treba aj 2-3 injekcie...? a az potom robia laparoskopicky zakrok ?je to naozaj setrnejsi postup??
    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mimomaternicová gravidita sa už vo vyspelom západnom svete stala vlastne "internitstickým" ochorením, lieči sa pomocouo liekov a sledujú sa hladiny hormónov. táto liečba je výrazne šetrnejšia a hlavne znižuje riziká operačného výkonu (každá operácia má svoje možné riziká a následky). Žiaľ u nás je s tým trochu problém, lebo metotrexát nie je na Slovensku ani v Čechách registrovaný na liečbu mimomaternicovej gravidity, preto sa mnoho žien podrobí operácii, pričom by za hranicami boli liečené liekmi.
    Pri mimomaternicovej gravidite v naprostej vačšine sa nevyvíja plod (ak je prítomný plod s akciou tak je to indikvoané na operáciu), ale iba základy placenty. Takže sa plod "nezabíja", iba sa ničia bunky placenty.
    Samozrejme ja liečba metotrexátom nemusí na 100% zabrať, určité malé percento žien je potreba operovať.

  • Určení týdne těhotenství

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, pane doktore,
    dne 14.9. jsem byla u své gyn na UZ, protože mi v sobotu 11.9. vyšel pozitivní test. Nevím přesně datum poslední menstruace, muselo to být kolem 15.7., poté jsem přestala brát HAK.
    Lékařka mi řekla, že mám cystu na vaječníku a v děloze vidí pouze gestační váček (a uvnitř mi ukazovala černý puntík), což neodpovídá datu menstruace a pokud se to nezlepší, bude se to muset "vyškrábnout." Dost mne to rozhodilo, protže necítím žádné problémy.
    16.9. byla hodnota HCG 9000.
    Je možné, že se s vysazením HAK ovulace mohla zpozdit a k početí nemuselo dojít uprostřed cyklu? Je hodnota HCG odpovídající?

    Děkuji

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hodnota HCG je úplne zbytočné vyšetrenie, kolíše i v rámci jedného dňa a nedá sa z nej zistiť vek tehotnosti.
    Ak máte potvrdenú vnútromaternicovú tehotnosť (gestačný váčok) tak si nedajte zo sebou nič robiť, kľudne počkajte aj 14 dní a znovu si dajte spravi´t ultrazvu. Za 14 dní už musí plod dorásť.