Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Plod bez akcie

    , Autor: He

    Dobrý večer, mávala som nepravidelnú menštruáciu 43 niekedy 46 dní. Po poslednej menštruáciu som bola v 10 a 12 deň cyklu na folikulometrii čo bolo konkrétne 2. a 4.10.2023 a mám doktor mi povedal, že folikul nerastie, cyklus bude anovulačný a predpísal mi hormonálne lieky, ktoré som mala začať brať v piaty deň nasledujúceho cyklu. Cyklus však nedorazil, testy boli pozítívne, a krvné testy potvrdili gravidity. Na sone dňa 10.11., mi pán doktor potvrdil gravitidu, s tým, že vak sa vytvoril, ale plod ešte nie je vidieť. Dnes dňa 15.11. sme zopakovali krvné testy, hodnota HCG bola značne vyššia - zodpovedajúca 7 týždňu tehotenstva. Na sone bola vidieť malá guľka - plod, avšak pán doktor ma upozornil, že plod je bez akcie a že sa nevyvíja - vraj na 7 týždeň by mal byť podstatne väčší a že to pre mňa môže skončiť kyretážou. Nemám žiadne bolesti, žiadne špinenia, trápia ma ranné nevoľnosti. Vyplašila som sa, ale nemôže sa pán doktor mýliť? Vzhľadom na to, že mám dlhé cykly a keďže som otehotnela, dedukujem, že k ovulácii muselo dôjsť podstatne neskôr. Viem že plod sa každý deň vyvíja ale ak pred ani nie týždňom, plod ešte nevidel a zrazu konštatuje nevyvíjanie plodu, nie je to len tým, že môžem byť v nižšom týždni tehotenstva ako dedukuje z výsledkov HCG? ďalšie kontrolné sono mi naplánoval o 2 dni. Je možné počkať ešte ďalší týždeň a sledovať vyvíjanie plodu alebo sa zmieriť so záverom pána doktora? ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba určite počkať minimálne 7-10 dní, nedajte si so sebou nič robiť.
    A v druhom rade, ak by náhodou to bolo aj zamlčané tehotenstvo, trvajte na liečbe pomocou liekov a nedajte si robiť chirurgický zákrok. Lieky už sú k dispozícií a sú oveľa šetrnejšie. Ale ako píšem, počkajte aspoň 7 dní na opakovanie ultrazvuku! Aby náhodou nepoškodili zdravý ale mladší plod.