Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hemoroidy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem, pan doktor, potrebujem sa s vami poradit, co robit v pripade velmi bolestiveho vonkajsieho hemoroidu, ktory ma trapi uz treti den. Som momentalne uz 39tt+2 a nalez velmi boli pri akomkolvek pohybe, dotyku. Neviem si predstavit, ze budem s takouto bolestou o chvilu este aj rodit a riesit pocas kontrakcii aj silnu bolest hemoroidu. :( Da sa vobec v poriadku odrodit prirodzene aj v takomto pripade? Ako si mam pomoct, prosim? Mam si nasadit Detralex? Zatial uzivam Factu gel a gel z dubovej kory, no mam pocit, ze sa mi to stale len zhorsuje. :(

Podobné otázky

  • Žlčové kyseliny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán profesor,
    som aktuálne 39+3. V 28.týždni gravidity som mala cca 3 násobne elevované ALT a AST, žlčové kyseliny sa hneď nevyšetrovali, vysadila som omeprazol. V 30.týždni som absolvovala hepatologické vyšetrenie, kde už boli výsledky hepat. aj obštrukčných enzýmov vrátane žlč.kyselín v norme, záverované ako intermitentná cytolytická hepatitída, ev. drug induced liver injury.
    Odvtedy boli výsledky vrátane žlčových kyselín opakovane v norme, až mi teraz v 38+6 (8.7.) vyliezli žlčové kyseliny na 12, ALT aj AST sú v norme. Nebola som nalačno, ale zjedla som hodinu pred odberom 1 pagáč, nič viac. Avšak, raz sa mi robili odbery tiež nie nalačno (ovocný jogurt) a hodnota žlč kyselín bola aj tak v norme = 6.
    Klinicky od polky druhého trimestra mávam pruritus, hlavne plosiek chodidiel a lýtok, som atopička, mam pocit že ten pruritus je stabilne intenzívny.


    Mala by som to prosím riešiť alebo sú hodnoty 12 po pagáči akceptovateľné?


    Ešte sa opýtam, posledné 3 týždne liečim vonkajšie hemoroidy, v druhom trimestri 2x krvácali, potom už nie, nesvrbia, nerobia ťažkosti, len sú hmatné a chcela som ich do pôrodu trochu zmenšiť. Užívam Detralex 500 mg 2-0, lokálne Proctoglyvenol čipky, dubovú kôru a Factu masť. Vzhľadom na to že mne aj omeprazol v tehotenstve pravdepodobne navodil hepatopatiu, nemôžem pri 3-4 týždňovom užívaní Detralexu ublížiť malému? (Tým že nekrvácam, len chcem hemoroid do pôrodu zmenšiť, je jeho užívanie ešte vhodné?)

    Ďakujem Vám ešte raz.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    práve je potreba napísať, že žlčové kyseliny sa majú vyšetrovať po jedle a nie nalačno, pretože oni práve stúpajú do kritických hodnôt až po záťaži jedlom. Hodnoty pod 40 však berieme ako v zóne bezpečnosti a neriešime ich. Detralex plodu neubližuje.

  • Clexane v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    od cievneho lekára mi boli v 35. tt naordinované injekcie Clexane 0,4 ml 1x denne. Aplikovala som si už 2. Po prvej na koži nebolo nič, po druhej mi ostala petechia (pri zatlačení na kožu tam ostáva červený fliačik) o priemere asi 1 cm. Je potrebné to riešiť alebo je to normálna reakcia po vpichu? Miesto vpichu nie je opuchnuté ani bolestivé. A môžem súčasne užívať aj detralex (ten beriem na hemoroidy)? Lekára som oboznámila, že ho užívam ale nevyjadril sa. Ďakujem za odpoveď.

  • Hemoroidy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred dvoma dňami sa mi objavil vonkajší hemoroid. Je dosť veľký a bolestivý, nejde zatlačiť dnu ale nekrváca. Kým som nebola tehotná, bežne som mávala problémy, ale s vnútornými krvácajúcimi hemoroidmi. Som v 34. týždni a v lekárni mi dali Procto glyvenol čapíky aj masť. Včera som si na noc dávala čapík, dnes ráno som mastila, ale na večer som si vložila čapík a masťou som natrela hemoroid zvonku. Až potom som sa v letáku dočítala, že mám používať jedno alebo druhé. Chcem sa spýtať, či som nemohla ublížiť bábätku, keď som si aplikovala obe naraz, a teda akoby dvojnásobnú dávku. Už to súčasne určite nepoužijem, skúsim ráno masť a na noc čapík. Ďakujem za odpoveď.

  • Tlaky zospodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.Dr., je to moje druhe tehotenstvo, pri prvom som ziadne taketo potiaze nemala. Zhruba od 18 tt mavam tlaky zospodu pri chodeni a stati, bola som aj na pohotovosti, kde mi merali krcok, ci sa neotvaram, bol v poriadku. Babo nalieha hlavickou presne na krcok. Uzivam mg 3x denne, posledne 2 tyzdne mavam tlak uz aj na konecnik (mam hemoroidy), ale co ma trapi poslednych par dni (teraz som v 25 tt), mavam vecer tie tlaky uplne neznesitelne, vzdy vecer v urcitu hodinu, tlak ako na porod, doslova akoby mi malo vypadnut dieta zdola, mavam to tak hodinu, musim urychlene nohy vylozit co najvyssie aj celu panvu, lebo neviem sa v tom momente ani postavit, to naliehanie je strasne, pri tom velkom tlaku mavam dole aj pocit mokra, bojim sa, ci je to uvolneny vytok, alebo sa môže jednat o plodovu vodu. Je to bezfarebna, cira tekutina v malom mnozstve a moc to nie je. Mávam cele tehotenstvo hojne vytoky, stery boli zakaždým v poriadku. Krcok bol pred tyzdnom v poradni taktiez ok, aj celkove vysetrenia, male stale nalieha hlavkou, no len ja sa necitim ok. Co ine okrem magnezia mozem na tieto tlaky uzivat? Je sanca, ze sa babo este otoci? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa nemení nález na krčku, tak nemáte zvýšené riziko predčasného pôrodu, je to iba subjektívne nepríjemná situácia. Je možné, že vám mierne klesá aj celá maternica po prvom pôrode, preto je to také nepríjemné. Okrem magnézia nie je na to liečba, ak Vám robí dobre odpočinok, tak obmedzte telesnú námahu. Ak máte hojný vodnatý výtok, je potrebné vyšetrenie.

  • Cisársky kvôli fissure ani ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    od útleho detstva som trpela zápchami, tvrdou stolicou, čoho dôsledkom bola v r. 2002 operácia fissura ani - chirurgicky v spinálnej anestéze. Taktiež výskyt hemoroidov. Po roku 2002, následne recidíva. V r.2008 v lokálnej anestéze vykonaná anoskopia (vnútorné a vonkajšie hemoroidy) ich laserové odstranenie, odstránenie fissury 2 x 1 cm, 0,5 cm hlboká, šitie konečníka. Nakoľko mám za sebou dve operácie, môj gynekológ usúdil, že je to indikácia na cisársky rez, po odporúčaní chirurgom. Chirurg, ktorý mi vykonával laserovú operáciu skonštatoval, že mám oslabené tkanivo v konečníku. Šitie na viackrát. Po mesiaci od anoskopie, dodatočný laserový zákrok z dôvodu novovzniknutých hemoroidov. Posledný rok stolica pravidelná, žiadne problémy s vyprázdňovaním, bez bolesti, primeranej konzistencie. Prosila by som o Váš triezvy názor v súvislosti s cisárskym rezom - áno či nie ? vopred ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    K indikácii sa musí vyjadriť chrirg, on napíše jednoznačne, či nález sa na konečníku môže zhoršiť po spontánnom pôrode alebo nie.