Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prietoky

    , Autor: Kika779

    Ahoj. Som v 32+4tt na rizikovom. Za14dní prirastok len 63g, teda má 1363g. CTG v poriadku. Ale nezdali sa jej prietoky. Teda len jeden. Tak, že ma nechajú v nemocnici. A potom mi povedala, že netreba, že to premerala ešte raz, že to je lepšie. Potom nejakú cievu srdcovú kontrovala a , že ta je tiež v poriadku. Ale potom zas povedala, že snaď sa to pondelku nič nestane. Že váži veľmi málo tak , že to tiež nie je dobre(ja mám 155cm). Keby to bolo také zlé tak ma domov asi nepustí tak ja budem teraz až do pondelku v strese čo zas povedia????‍♀️

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plod je naozaj malý na svoj gestačný vek, dolná hranica v tomto veku je okolo 1700 g. Je potrebné naozaj komplexné zhodnotenie stavu, sledovanie CTG (ideálne tzv. computerized CTG - short term variability) a zhodnotiť, či je možné pokračovať v tehotnosti, alebo je už nutný predčasný pôrod.

Podobné otázky

  • Zaostávanie vývoja hlavičky.

    , Autor: Vikinka444

    Dobrý deň pán doktor, som momentálne 25+4, termín pôrodu stanovený presne,
    Takže podstúpila som ďalšie vyšetrenia v ktorom boli namerané nasledujúce hodnoty
    BPD= 57.35 mm GP (1.5%)(23+4)
    HC= 224.34 mm GP (4.3%)(24+3)
    AC= 201.30 mm GP (18.2%) (24+5)
    FL= 44.61 mm GP(14%)(24+5)
    AC/BPD/FL/HC = 719g GP(11%)(24+3)
    Plus boli namerané ďalšie hodnoty končatin ktoré boli v priemere určené na 25+5tt, cereb na (26+0).
    Všetkými meraniami vyšiel termín pôrodu celkovo 25+1. Takže to sedí s vyšetreniami môjho gynekológa. Po poriadnom prešetreni lekár nevidel žiadne podozrenie na nejaké genetické chyby. Fetal Anatomy vyšlo všetko v normálne. Srdce taktiež v poriadku 167 bpm, prietoky v poriadku, množstvoplodovej vody tiež... lekár povedal, že je všetko v poriadku, on nevidí nič zlé, ak mi ukazoval grafy tak vsetko bolo pekne vnpriemere, avšak až doma som si vsimla, že takisto nameral takéto nízke hodnoty. Dokonca ak to porovnám s hodnotami môjho gynekológa týmto špecialistom tak za týždeň 24+4 sa hodnota BPD zmenila z 5.54 cm (22+6) na 5.74 cm (23+4), takže ,a 7 dní hodnota narástla len o 5 dní, takisto aj hodnota FL narástla o 5 dní. ... viete mi k tomuto povedať nejaký Váš názor? Alebo by som mala podstúpiť ešte nejaké iné vyšetrenia? S manželom sme obaja vysoký približne 170-180 cm. Ďakujem.


    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemá význam opakovať merania v čase kratšom ako 14 dní. Pretože za 7 dní narastú jednotlivé rozmery plodu okolo 3 mm, čo je bežná chyba merania, takže sa to v tom stratí.
    Vaša výška teraz nemá nič spoločné s rastom plodu, sú to odlišné veličiny.
    Nič iné neostáva, iba počkať 14 dní a prípadne potom znova premerať hlavičku, ak bude pretrvávať zaostávanie v raste, alebo sa prehĺbi, treba pátrať po príčine.

  • Biometria plodu

    , Autor: Petka987

    Dobrý den pán doktor, chcem sa spytat na vas názor ohladom biometrie plodu. Na poradni 32+1 som mala namerané taketo udaje:
    BPD 32+6
    HC 30+5
    AC 30+0
    FL 31+2
    Kompozitný vek 30+3. Váha 1632g. Dr. povedala, ze plod je menší a mam zaradiť do stravy viac bielkovín.
    Prietoky som mala:
    Ri1: 0,51
    T1: 148/min
    Ri2: 0,68
    T2: 143/min
    Su tieto prietoky v poriadku? Hlavne ma zaujíma ta nižšia hodnota ci uz to nie je malo. K prietokom sa dr nevyjadrila. Poradňu mam o 3 tyzdne. Myslite, ze je to postačujúce alebo mam ist este niekam inam na meranie? Mohlo byt babatko aj inak otočene a vyšli potom taketo merania? Som velmi vyplašená. Moze to este dobehnúť? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    strava samozrejme neovplyvňuje funkciu placenty v pozitívnom smere.
    Ak nemám čisto číselné hodnoty, neviem sa k tomu vyjadriť ale čo sa týka váhy plodu zodpovedá tzv. 8 percentilu, takže iba 8% plodov je menších v tomto veku ako je Váš.
    Ak je percentil pod 10, plod sledujeme pravidelne, bolo by dobré zopakovať meranie za 14 dní. Ale v prvom rade je potrebné posúdiť, či máte správne určený termín pôrodu a gestačný vek podľa prvého ultrazvukového vyšetrenia, pretože podľa poslednej menštruácie býva termín až v 40% nepresný.

  • Piata choroba a vplyv na tehotenstvo

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň, pán doktor som v 22 týždni tehotenstva ( 21 plus 4) a náš syn akurát prekonal piatu chorobu, začalo sa to rašom líc a postupne sa vyhádzal na celom telíčku. Ja som aktuálne tiež momentálne prechladená (nádcha a kašeľ).Chcem sa opýtať ako teraz postupovať. Svojmu gynekológovi som to oznámila a on iba pozeral o akej chorobe hovorím. Určite si viete predstaviť, že po prečitaní nejakých článkov o tejto chorobe a jej vplyve na tehotenstvo som vystrašená. Pán doktor stretli ste sa vy niekedy s touto chorobou a ako ste to riešili s pacientkami?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mala by ste mať odobranú krv na protilátky čo najskôr, ak sú pozitívne, tak ste piatu chorobu prekonali ako dieťa a nič nehrozí. Ak budú negatívne, potom by sa mal odber opakovať s odstupom, či náhodou nezačnete mať protilátky pozitívne a potom bude treba sledovať prietoky v mozgu plodu, či dieťa nemá chudokrvnosť.
    Ak ste v dosahu Bratislavy, kľudne môžete využiť aj služby našej kliniky, na infekčné ochorenia sa špecializujeme.

  • Fraxiparine na zlepšenie prietokov

    , Autor: Alis123

    Dobrý deň, som v 21tt a prietoky vraj nie sú ideálne. V minulom tehotenstve som prekonala ťažkú preeklampsiu so smrťou dieťatka v 26tt.
    V tomto tehotenstve som od samotného začiatku do ca. 20tt užívala Anopyrin 100mg, neskôr 150mg. Začala sa mi však aj odlupovat placenta a krvácala som preto Anopyrin vysadili. Momentálne po týždni hospitalizácie mám už len slabé špinenie, Anopyrin sa však kvôli krvácaniu báli opäť nasadiť, preto mi dali Fraxiparine.
    Prosím vás, je aj ten aspoň trochu účinný na zlepšenie prietoku krvi v cievach ku bábätku?
    Môžem ešte niečo urobiť preto, aby som to zlepšila - napr piť viac tekutín prípadne spat na ľavom boku?
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácií o Vašom stave, nepíšete, kde sú prietoky zhoršené, v ktorej cieve. V prvom rade je potrebné sledovať rast plodu, prietoky sú iba doplnkovou metódou. Ani anopyrin ani Fraxiparine neliečia poruchu funkcie placenty, Anopyrin sa dáva ako prevencia nesprávneho založenia ciev na začiatku tehotnosti. Ak je placenta napriek tomu zle založená a začína mať nedostatočnú funkciu, nedá sa proti tomu nič urobiť, liečba neexistuje.
    Avšak ako píšem, dôležitá je dynamika rastu plodu, tú je potrebné sledovať v prvom rade. Ak potrebujete, vieme Vám u nás na klinike skotrolovať stav.

  • Prietoky

    , Autor: NikaBartkova

    Dobrý deň, som v 38tyzdni 37+4 a pán Doktor mi povedal ze sú zlé prietoky RI 0,68
    AFI 11
    FHR 126
    maličký ma 2615g a predpísal mi oxyphilin.
    Je to až také vážne? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    z týchto údajov môžem iba orientačne niečo posúdiť, lebo nemám podrobné miery plodu. Váha plodu je na dolnej hranici normy (10. percentil), rovnako aj prietoky sú na hranici normy (95. percentil). V tomto prípade stačí opakované meranie o 14 dní. Oxyphilin je slovenský folklór, nikde na svete sa pri poruche prietokov nepodáva, je to taká naša stará tradícia, ale nebojte sa neškodí to, hoci to absolútne neúčinkuje.