Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prietoky

    , Autor: Kika779

    Ahoj. Som v 32+4tt na rizikovom. Za14dní prirastok len 63g, teda má 1363g. CTG v poriadku. Ale nezdali sa jej prietoky. Teda len jeden. Tak, že ma nechajú v nemocnici. A potom mi povedala, že netreba, že to premerala ešte raz, že to je lepšie. Potom nejakú cievu srdcovú kontrovala a , že ta je tiež v poriadku. Ale potom zas povedala, že snaď sa to pondelku nič nestane. Že váži veľmi málo tak , že to tiež nie je dobre(ja mám 155cm). Keby to bolo také zlé tak ma domov asi nepustí tak ja budem teraz až do pondelku v strese čo zas povedia????‍♀️

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plod je naozaj malý na svoj gestačný vek, dolná hranica v tomto veku je okolo 1700 g. Je potrebné naozaj komplexné zhodnotenie stavu, sledovanie CTG (ideálne tzv. computerized CTG - short term variability) a zhodnotiť, či je možné pokračovať v tehotnosti, alebo je už nutný predčasný pôrod.

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor. Tieto tri dni som bola na ultrazvuku každý deň vždy len pár minút ale vždy sa mi niečo stalo najskôr mi natlakovana fľaša buchla do brucha pred vcerom potom včera som sa šmykla na umytej dlážke a padla na bok a dnes mi tlakový hrniec buchol do brucha. Bola som teda na ultrazvuku každý deň tri dni po sebe aj keď len pár minút no dnes mi robili na ultrazvuku aj prietoky aj keď som nechcela vraj pre istotu síce len pár sekúnd Max minútu dve že som počula srdce ale chcem vedieť či to je v poriadku alebo či to mohlo ublížiť bábätku som 27+5 tt vravím čítala som hrozivé články o autizme z ultrazvuku o prehriati plodovej vody o krvácaniu do mozgu u bábätka alebo ohluchnutiu. Asi sa pýtam veľmi hlúpo ale chcem vedieť či je to v poriadku a môžem byť pokojná alebo či je nejaký dôvod na obavy? Je ten prietok doppler na pár minút sekúnd nebezpečny pre dieťa? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvukové vyšetrenie v tehotnosti sa považuje za plne bezpečné, ale má sa robiť iba vtedy, ak jeho výsledok prináša nejaké medicínske pozitíva a ovplyvní rozhodovanie pri starostlivosti o tehotenstvo. Nemusíte sa preto stresovať.

  • Prietoky

    , Autor: Nikol77777778888

    Dobrý deň prajem.
    Rada by som sa opýtala na Váš názor ohľadom môjho momentálneho stavu. Som v 38tt. Od 37 tt mi lekár na bežnej poradni povedal že mám hraničné prietoky.0.72 na druhý deň som bola na kontrole u iného lekára hodnota bola 0.51. Moj lekar ich klasifikoval ako hraničné. CTG záznam v poriadku. Odvtedy som na prietoky kontrolovana niekoľko krát týždenne. Teraz v 38tt som mala hodnotu prietokov 0,62 ctg záznam bol znovu v poriadku. Dieťa má odhadom 2600g. Sama som pri narodení mala tiež 2600g a vlastne nikto z rodiny nemal viac ako 3000g. Chcela by som poznať Váš názor na moju situáciu. Je dieťa nejak ohrozené? Kontrola prietokov je 3x do týždňa stále sú prietoky hraničné. Obávam sa či sa situácia nemôže zhoršiť zo dňa na deň a nebolo by vhodnejšie vyvolať pôrod. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hodnoty indexu placentárnych prietokov je potrebné hodnotiť komplexne v súvislosti s ostatnými parametrami. Bolo by dobré zadať namerané hodnoty rastu plodu spolu s hodnotou prietokov v pupočníkovej tepne a mozgovej tepne do tabuliek (sú prístupné na online) a následne sa riadiť výsledkom, kde je jasné odporučenie na ďalšie sledovanie a postup. Takto chaotické výsledky skôr svedčia o nepresnom meraní.

  • Prietoky

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň prajem,
    Bola som na poradni (32tt) všetko v poriadku len plod je menší o týždeň. Prietoky boli kontrolované minuly mesiac RI AU 0,50 BFC 0 teraz neviem či boli merané nie sú poznačené.
    Od večera mám mierne bolesti hlavy a závraty - tlak nižší okolo 105/45- tep okolo 77-85. Pohyby cítim ako obvykle.
    Je nizky tlak v poriadku a nie je nebezpečenstvom pre bábätko čo sa týka prietokov a rastu plodu? Môžem pri takomto nižšom tlaku užívať naďalej magnezium kvôli tvrdnutiu 6tb denne rozdelených ako doteraz? Kontrolujú sa prietoky na každej poradni či nie je to potrebné ked je všetko ostatné v poriadku?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto sa to nedá hodnotiť, "menší o týždeň". V každom týždni sú stanovené hraničné hodnoty, pretože deti rastú svojim individuálnym tempom a nameraná hodnota sa určuje v tzv. percentiloch, teda koľko % detí v danom týždni má uvedené alebo menšie hodnoty, ak je nad 10 percentil, je to v poriadku.
    Prietoky sú pomocná metoda, ktorá pomáha odlíšiť genetickú príčinu zaostávania v raste oproti poruche funkcie placenty.
    Uvedené hodnoty Tk nie sú hrozba, naopak, poruchy rastu plodu sú v 70% spojené s vysokým tlakom matky.
    Magnézium berte ako chcete, nijako nepredlžuje graviditu. Prietoky sa u nízko rizikovej gravidity kontrolujú v 30: a 36. týždni, potom až po termíne.

  • 5. choroba

    , Autor: MajaKory

    Dobrý deň,

    pred pár dňami som vás žiadala o radu v otázke 5. choroby, za ktorú Vám ďakujem.
    Asi po 5 ďňoch od teploty 37.6 na sebe pozorujem typickú vyrážku, akú mali predomnou aj moje deti. Som 22 týždeň tehotenstva, mám 34 rokov. Gynekológ mi povedal, že s odstupom času sa spraví odber na protiátky (doteraz som odber nemala), do poradne idem o 2 týždne. Je to takto prosím v poriadku? Mám sa dobre, nekrvácam, pohyby cítim, trochu ma už pár dní bolí hlava/oči a cítim sa ako po prekonaní choroby, ale nič dramatické.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takže s veľkou pravdepodobnosťou ste prekonali infekciu parvovírusom v gravidite.
    Bolo by dobré v 14 denných intervaloch sledovať prietoky v cievach mozgu, či nedochádza ku chudokrvnosti plodu. Ak ste v dosahu Bratislavy, môžete sa prihlási´t do našej rizikovej poradne, s týmto máme bohaté skúsenosti. V prípade zistenej chudokrvnosti, vieme podať plodu transfúziu ak bude potreba.

  • Edem placenty

    , Autor: Stiewe

    Prosim o radu, lebo celkom som z toho nervozna. Lekar mi zistil edematoznu placentu - dieta prietoky OK, rastie. Dalsi postup kontrola o 3 tyzdne, mam sledovat pohyby, ci ich nie je vela/malo (co neviem ako odsledovat, kedze den co den je iny a hybe sa inak). Je to spravny postup? Nie je potrebne to viac sledovat alebo riesit to nejako? Som v 32tt. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi ťažko na toto odpovedať bez vyšetrenia, pretože posúdenie placenty môže byť individuálne a nemusí sa jednať rovno o edém. Edém placenty býva pri niektorých infekciách a niektorých iných ochoreniach plodu. Ak chcete istotu, objednajte sa na vyšetrenie u iného špecialistu pre second opinion. Alebo mi napíšte email, vybavím vyšetrenie u nás.