Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor. Tieto tri dni som bola na ultrazvuku každý deň vždy len pár minút ale vždy sa mi niečo stalo najskôr mi natlakovana fľaša buchla do brucha pred vcerom potom včera som sa šmykla na umytej dlážke a padla na bok a dnes mi tlakový hrniec buchol do brucha. Bola som teda na ultrazvuku každý deň tri dni po sebe aj keď len pár minút no dnes mi robili na ultrazvuku aj prietoky aj keď som nechcela vraj pre istotu síce len pár sekúnd Max minútu dve že som počula srdce ale chcem vedieť či to je v poriadku alebo či to mohlo ublížiť bábätku som 27+5 tt vravím čítala som hrozivé články o autizme z ultrazvuku o prehriati plodovej vody o krvácaniu do mozgu u bábätka alebo ohluchnutiu. Asi sa pýtam veľmi hlúpo ale chcem vedieť či je to v poriadku a môžem byť pokojná alebo či je nejaký dôvod na obavy? Je ten prietok doppler na pár minút sekúnd nebezpečny pre dieťa? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvukové vyšetrenie v tehotnosti sa považuje za plne bezpečné, ale má sa robiť iba vtedy, ak jeho výsledok prináša nejaké medicínske pozitíva a ovplyvní rozhodovanie pri starostlivosti o tehotenstvo. Nemusíte sa preto stresovať.

Podobné otázky

  • Ctg a prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    Chcem s opýtať či nejako škodí dieťatku ak sa mi robilo CTG monitor a prietoky v pondelok a tiež v piatok opäť ctg a prietoky z dôvodu (falošných kontrakcii, poslickov) škodí to nejako bábätku?
    Veľmi s o bábätko bojím, že tým že neviem rozpoznať tie poslicky od kontrakcii, že zbytočne je vyšetrované.


    Dakujem za Vašu odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyšetrenia sú neškodné. Nabudúce choďte sa dať vyšetriť, až budú intenzívne kontrakcie á 3 minúty, ktoré sa nebudú dať doma vydržať.

  • Utrogestan a magnezium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som 35+1, kvôli mierne skrátenému krčku a miernemu otváraniu užívam utrogestan 2 tabl. na noc, plus magnesolv a podľa potreby aj mg v tabletkách kvôli tvrdnutiu brucha. Okrem iného je dieťatko menšie, ale placenta aj prietoky sú ok. Vyššie uvedené lieky mám užívať do 36+0, je to takto v poriadku ? Vysadiť aj magnézium ?

  • Veľkosť bábätka - fraxiparine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, veľkosť bábätka zaostáva o cca 3/4 týždne, prietoky, plodová voda, placenta všetko ok. Som 34+6. U nás v nemocnici mi už dávnejšie predpísali fraxiparine. Chodím však na rizikovku do iného mesta, kde sa práve špecializujú na neonatológiu. Tam mi povedali, že fraxiparine s veľkosťou bábätká nemá nič spoločné a pichať si ho nemusím. Aký máte na to názor vy?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistuje žiadny dôkaz, že by fraxiparine ani iné nízkomolekulárne heparíny mali vplyv na rast plodu. Preto ak nemáte iný dôvod na podávanie, nie je potom indikované.
    Zaostávanie v raste sa rieši iba sledovaním plodu pomocou ultrazvuku a kardiotokografu, ideálne s počítačovou analýzou (cCTG). Keď sa zistí ohrozenie plodu, indikovaný je predčasný pôrod.

  • FGR stage 1

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som 34+0, v správe mám napísané, že mám FGR stage 1, veľkosť bábätka pod 1 percentilom, približne váha 1550 +-200 g, prietoky sú zatiaľ perfektne, plodovej vody dostatok, placenta zatiaľ tiež dobre. Ale doktorka spomínala, že to môže byť zapríčinené práve placentou a treba to sledovať na tyZdennej báze. Vraj by bolo vhodné vydržať ešte tri týždne do 37+0, ak by sa nález zhoršoval porod by vyvolávali skôr. Kortikoidy mi podané neboli. Beriem len teh. vitamíny, magnézium a fraxiparine. Je takýto postup správny ? Skutočne to môže byť tou placentou aj keď doktorka vraví že zatiaľ funguje v poriadku ? Ale sama iný dôvod nevidí. Veľmi sa obávam toho, že ak bude pôrod skôr než 37+0, bábätko bude malé. Ale je pravda, že môj cyklus nebol pravidelný (cca 36 dní), ale nik to nejako nebral do úvahy.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najpodstatnejšie vo Vašom prípade je stanovenie presného termínu pôrodu (a veku plodu) na základe prvého ultrazvuku, nie na základe menštruácie.
    Ak je dieťa pod 1. percentilom, tak napriek dobrým prietokom je potrebné prísne sledovanie, ideálne aj pomocou počítačového CTG, a včasné ukončenie tehotnosti, pretože je vysoko pravdepodobné, že aj napriek dobrým prietokom je narušená funkcia placenty. Na webe existujú presné vzorce na výpočet závažnosti FGR aj s odporučením pre ďalší postup, my používame barcelonské tabuľky.

  • Dĺžka krčku a spomalený rast

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, dnes mi cez sono namerali krčok 25mm, sakrálne uložený, neotváram sa, ale hlavička tlačí. Som 33+2tt, je takýto nález v poriadku, je treba dodržiavať prísnu kludovy režim ? Beriem magnézium a utrogestan.
    Okrem iného je bábätko veľkostne o mesiac pozadu, najvýraznejšie sú to práve stehenné kosti. Placenta aj prietoky fungujú dobre, živín je dosť. Čím by to teda mohlo byť? Stravujem sa dobre, beriem vitamíny a pod. Mám výšku 167 a muž 190...dosť sa obávam prečo je ten rozdiel taký veľký. Aký je váš názor ? Zatiaľ ma pravidelne sledujú, v pondelok idem do Martina do rizikovej ambulancie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nijako neznižuje riziko predčasného pôrodu a už sa nikde na svete neodporúča, lebo zvyšuje riziko trombozy a osteoporozy. Máte normálny nález, nemusíte sa strsova´t, v 34. týždni je 25 mm norma, predčasne neporodíte.
    Avšak ak je dieťa mesiac pozadu a hlavne kosti, tak je veľké a vážne podozrenie na genetickú vadu, toto treba určite doriešiť, strava a vitamíny nič neriešia. Nerozumiem, že toto neriešil nikto skôr.