Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • 5. choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    pred pár dňami som vás žiadala o radu v otázke 5. choroby, za ktorú Vám ďakujem.
    Asi po 5 ďňoch od teploty 37.6 na sebe pozorujem typickú vyrážku, akú mali predomnou aj moje deti. Som 22 týždeň tehotenstva, mám 34 rokov. Gynekológ mi povedal, že s odstupom času sa spraví odber na protiátky (doteraz som odber nemala), do poradne idem o 2 týždne. Je to takto prosím v poriadku? Mám sa dobre, nekrvácam, pohyby cítim, trochu ma už pár dní bolí hlava/oči a cítim sa ako po prekonaní choroby, ale nič dramatické.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takže s veľkou pravdepodobnosťou ste prekonali infekciu parvovírusom v gravidite.
    Bolo by dobré v 14 denných intervaloch sledovať prietoky v cievach mozgu, či nedochádza ku chudokrvnosti plodu. Ak ste v dosahu Bratislavy, môžete sa prihlási´t do našej rizikovej poradne, s týmto máme bohaté skúsenosti. V prípade zistenej chudokrvnosti, vieme podať plodu transfúziu ak bude potreba.

Podobné otázky

  • 5. choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    manzel aj deti prekonali za posledne 2 tyzdne 5. chorobu (pravdepodobne, podla priznakov), a az teraz, ked odoznel vysyp, som sa aj ja zacala citit slabo, teplotu mam zatial len 37.2. O pritomnosti choroby v rodine som uz skor informovala svojho gynekologa, sestra mi do telefonu povedala, ze ak nemam priznaky, tak je to OK. Ide predlzeny vikend a ja neviem, ako dalej postupovat, keby sa mi teploty zvysili, a k dispozicii bude len bezna dospelacka pohotovost. Ak budem mat do 38.00, je potrebne ju vobec navstevovat? Som 22.tt, dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vírus 5. choroby môže napádať krvinky plodu a spôsobiť jeho chudokrvnosť (po slovensky správne málokrvnosť), mali by Vám vyšetriť protilátky či ste chorobu prekonala v minulosti, ak nie tak sledovať, či sa Vám protilátky objavia, čo by znamenalo, že ste ju prekonali teraz.
    Ak sa dokáže, že ste ju prekonali, bolo by vhodné sledova´t prietok krvi v mozgu plodu a pri známkach málokrvnosti zvážiť podanei transfúzie plodu. Ak treba oslovte našu rizikovú poradňu.

  • Piata choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    prečítala som všetky dostupné zdroje informáci, rovnako aj Vaše odpovede v poradni. Nie som si ale istá presných odpovedí na moje otázky. Pred 10 dňami som bola v kontakte s neterou, ktorej bola diagnostikovaná 5. choroba. Od dnes sa snažím márne dopátrať k niekomu, kto by bol ochotný zobrať mi krv na protilátky. Ak sa to teda nepodarí, budem nútená realizovať odber ako samoplatca. Chcela by som sa Vás teda opýtať kedy je najlepšie ho uskutočniť? Mám počkať ešte cca 10 dní kým uplynie inkubačná doba? Som v 22. týždni. Zajtra ma čaká morfologický ultrazvuk a následne 4.6. poradňa. Bude stačiť táto frekvencia vyšetrení, prípadne vie adekvátne môj gynekológ hodnotiť aj prietoky a iné parametre, ktoré sa pri tomto ochorení sledujú. Ďakujem veľmi pekne za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prvé protilátky je ideálne vyšetriť hneď, pretože je veľká šanca, že ste chorobu prekonali v minulosti a nemusíte sa preto vôbec stresovať.
    ďalšie protilátky sa potom odporúčajú, iba ak bude prvý odber negatívny, s dostupom 14 dní. Ak by ten druhý odber dokázal nákazu, potom je potrebné sledovať plod na rýchlosť toku krvi v mozgu, čo je ukazatelom vzniku chudokrvnosti.

  • Parvovirus - 5. Choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    Keďže je teraz dosť rozšírená 5 choroba a syn mi chodí do škôlky tak som si dala spraviť testy na protilátky parvovirusu.
    Výsledok: parvovirus B19 IgM - negat
    Parvovirus B19 IgG - 59,20 pozit. <=1,99
    To znamená že som to v detstve prekonala? Vopred ďakujem za odpoved a nemusím sa teda obávať keby to aj malý dostal už to nemôžem ja dostať a ublížiť plodu som v 27tt?