Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Piata choroba

    , Autor: TEPE

    Dobrý deň pán doktor,

    prečítala som všetky dostupné zdroje informáci, rovnako aj Vaše odpovede v poradni. Nie som si ale istá presných odpovedí na moje otázky. Pred 10 dňami som bola v kontakte s neterou, ktorej bola diagnostikovaná 5. choroba. Od dnes sa snažím márne dopátrať k niekomu, kto by bol ochotný zobrať mi krv na protilátky. Ak sa to teda nepodarí, budem nútená realizovať odber ako samoplatca. Chcela by som sa Vás teda opýtať kedy je najlepšie ho uskutočniť? Mám počkať ešte cca 10 dní kým uplynie inkubačná doba? Som v 22. týždni. Zajtra ma čaká morfologický ultrazvuk a následne 4.6. poradňa. Bude stačiť táto frekvencia vyšetrení, prípadne vie adekvátne môj gynekológ hodnotiť aj prietoky a iné parametre, ktoré sa pri tomto ochorení sledujú. Ďakujem veľmi pekne za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prvé protilátky je ideálne vyšetriť hneď, pretože je veľká šanca, že ste chorobu prekonali v minulosti a nemusíte sa preto vôbec stresovať.
    ďalšie protilátky sa potom odporúčajú, iba ak bude prvý odber negatívny, s dostupom 14 dní. Ak by ten druhý odber dokázal nákazu, potom je potrebné sledovať plod na rýchlosť toku krvi v mozgu, čo je ukazatelom vzniku chudokrvnosti.

Podobné otázky

  • Piata choroba 3

    , Autor: Dusana_11

    Pán doktor,

    Veľmi pekne Vám ďakujem za zodpovedanie všetkých mojich otázok ohľadom piatej choroby, vážim si to.

    Ešte by som mala jednu poslednú otázku, čo sa týka sledovania plodu- je teda postačujúce ísť na morfologický ultrazvuk v 20tt alebo mám radšej zavolať mojej gynekologičke a požiadať ju o skorší ultrazvuk ? Rýchlosť toku krvi v mozgu, či nedochádza k chudokrvnosti plodu, vedia zistiť aj na klasickej poradni alebo len na nejakom špeciálnom sone a mám o to vyslovene požiadať ? Ja som ich o mojich obavach informovala a že teda v 20tt sa pozrú na to na morfo sone.
    Ďakujem

  • Piata choroba 2

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    Ďakujem za odpoveď k tej piatej chorobe ale asi sme sa nepochopili, ja som mala dňa 4.4.2024 NT ultrazvuk, a nie hodnotu 4,4, čiže bol v poriadku, aj všetky merania aj skríningy ok, NT bol dokonca myslím, že do 1,0. Aj výsledky z odberov teraz v 16tt boli absolútne v poriadku. Aj sono.
    Len teda rozmýšľam, že či je postačujúci teda až ďalší veľký ultrazvuk v 20tt (ja mám 24.5.2024) alebo mám isť medzi tým ešte na jeden, lebo za akú dobu sa vie ukazáť na plode infekcia ? Hneď či aj za 2 mesiace od prekonania choroby. A ešte rozmýšlam- kebyže som ju prekonala v marci budú vedieť na základe protilátok v tele kedy bola prekonaná ? Má to ešte vôbec zmysel ? Inak som z Bratislavy, u vás nerobíte odber na protilátky ?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u nás robíme odber na protilátky, tie sa však stanovujú v národnom referenčnom centre, kde s tým občas bývajú problémy. Vo Vašom prípade bude stačiť sledovanie plodu a eventuálne vyšetrenie rýchlosti toku krvi v mozgu, či nedochádza k chudokrvnosti plodu.

  • Piata choroba

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    Chcela by som sa opýtať na piatu chorobu. Neviem či sme ju so synom prekonali alebo nie. Ide o to, že som momentálne 16+3tt s tým, že synček mal v marci červené líčka, ale žiaden iný výsyp na tele. Červené líčka mal dlho, aj mu vyšiel zub, tak som to pripisovala tomu. Neskôr mi tak napadlo, či to nebola piata choroba aj keď aj tie červené líčka mi neprišli tak úplne ako pri piatej chorobe, ale samozrejme následne som už aj ja začala mať príznaky, ktoré som sa dočítala ako bolesť uzlín, bolesť zápastí a operované koleno, čo môže mať alebo nemusí mať súvis s tým. Ja som to pociťovala koncom marca. Následne som mala 4.4. NT ultrazvuk a tento utorok 22.4. ďalší ultrazvuk a zatiaľ bolo s plodom všetko v poriadku. Keď som to konzultovala s gynekologičkou a aj jej kolegom na NT ultrazvuku, aj tak v podstate povedali, že aj keby som sa nakazila nedá sa s tým nič robiť. Protilátky tam nerobia a neviem keď už je od toho mesiac vyše že či sa oplatí urobiť mi odber na protilátky.
    Preto sa chcem opýtať, keďže nie sme si istí, či to bola 5 choroba alebo nie a zatiaľ tieto dva UTZ boli v poriadku- ako by ste postupovali vy ? 24.5. mám veľký UTZ, je to postačujúce alebo mám ísť ešte medzi tým na UTZ ? Alebo ako by ste v mojom prípade postupovali vy. Už som na to aj prestala myslieť ale zas mi to začalo vŕtať hlavou, že snáď som niečo nezanedbala ale moju gynekologičku som o tom informovala a ona mi robí Utz na každej poradni.

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne náročný prípad, ale ak ste mali NT 4,4 mali ste absolvovať minimálne genetickú konzultáciu, ja by som určite zvážil aj odber plodovej vody. Pretože to nemusí byť následok infekcie (ale teoreticky môže). NT sa neskôr stráca a nedá sa opakovane namerať, stačí však jedna hodota. Neviem Vám viac poradiť, ale aspoň požiadajte o konzultáciu u genetika, prípadne aj odbery na protilátky proti parvovírusu, nech Vás pošlú niekam, kde sa to vyšetruje.

  • Piata choroba v tehotenstve

    , Autor: Denisa.g

    Dobrý deň pan doktor, chcela by som sa informovať, či by sa ku Vám nedalo ísť na odber krvi na protilátky parvovirus B19. Ide o to, že som tehotná momentálne v 22 týždni a od začiatku tehotenstva riešim len túto piatu chorobu ktorej sa veľmi bojím a u nás je už dlhu dobu rozšírená. V 14 týždni som bola 2x v kontakte s deťmi ktoré mali túto chorobu ( už boli len vyhadzane a neboli asi infekčné) a našťastie som to ja ani moja 2 ročná dcera nedostala. Keď som to hovorila svojmu gynekológovi a obvodnej či by mi nemohli vziať krv a zistiť či som to v detstve prekonala,odmietli lebo poriadne ani nevedeli o akú chorobu ide a že si mám len nasadiť vitamín C a nestresovat. Dala som si v 17 týždni na vlastnú žiadosť ako samoplatca spraviť odber v Topoľčanoch( som z Nitry) kde mi vyšlo že mám nulové protilátky a chorobu som nikdy neprekonala, teraz som momentálne chorá už týždeň, bolesť hrdla, dcera mala nádchu, crp som mala 20 a doktorka nič viac neriešila, opäť sa obavám o to či som túto chorobu nemohla niekde dostať, je potrebne znovu spraviť odber na protilátky ? Ak áno dalo by sa to realizovať aj u vás ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dá sa vyšetriť počas ochorenia aj priamo vírus v krvi, robia to komerčné laboratóriá, mali by Vám to odobrať.
    Ale v prvom rade je dôležitý typický klinický obraz s typickým výsevom u dieťaťa a u Vás.

  • Piata choroba v I. Trimestri

    , Autor: Lece

    Dobrý deň, pán doktor,

    dcéra pred asi 2 týždňami prekonala piatu chorobu. Najprv som si myslela, že je to iba reakcia po očkovaní (v com ma utvrdila i jej pediatricka). Avšak, cez týždeň ma boleli kĺby a kríže ( to som pripisovala únave z tehotenstva). Ale k tomu som sa dnes vysypala po celom tele presne tak, ako dcéra. Vyzerá to uplne ako piata choroba. Ja som v 9. tt. Viete mi, prosím, poradiť... Samozrejme zajtra zavolám svojmu lekárovi.
    Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič sa nedá teraz robiť, iba ultrazvukom sledovať plod. Ak ho vírus zasiahne, zvyšuje sa tým riziko potratu asi na 10%.
    Zatiaľ nemáme možnosť infekcii plodu zabrániť.