Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Preeklampsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, potrebujem názor druhého lekára na môj problém.
    PREEKLAMPSIA
    V 30tt mi vyskočil vyšší tlak a bábätko začalo zaostávať v raste takže hospitalizácia v nemocnici. Preeklampsia sa nepotvrdila takže po 5 dňoch som išla domov. Podstivo som užívala dopegyt 2×denne 1 tabl. Ako kázali.

    Potom o dva týždne kontrola. Všetko super malé podrástlo 600g za 12 dní. Lieky stále rovnako. Prietoky stále dobré

    O 13 dní som prišla na pohotovosť s točenim hlavy a tlak nejakých 155/110. Malé nepodrástlo ani gram. Tak zase som tu bola 5 dní. Dopegyt 3×denne. Preeklampsia nepotvrdená. Prietoky vporiadku.

    O 4 dni kontrola. Doktor zvýšil dopegyt na 4tbl denne, 3×magnosolv a fraxiparine 0,3 s upozornením že ak do týždňa nepodrastie alebo málo tak ostávam a bude sa vyvolávať pôrod.

    V pondelok teda riziková poradňa. Ja 36tt a malé má iba 1900g, placenta už moc nefunguje, plodovej vody je vraj málo. Ale Prietoky zatiaľ dobré. Pásy tiež nevykazujú nič zlé. Ale preeklampsiu mi potvrdili. Aktuálne ma ale zarazil názor týchto doktorov, vraj keď mi tlak zastabilizuju tak pôjdem ešte domov. No a vlastne tak sa aj stalo, po štyroch dňoch ma včera pustili domov s diagnózami preeklampsia mierna až stredne ťažká, vysoký tlak, iugr, málo plodovej vody.. kontrola v pondelok. Ale dostal ma prehovor primára ku mne. Vraj umrieť môžem ja aj dieťa aj tam aj doma tak načo tam budem ležať. Takže by ma veľmi zaujímal váš názor či sa zachovali správne lebo mňa to veľmi vystrašilo. Vraj ale najneskôr v 38tt budeme vyvolávať pôrod ak sa dovtedy niečo nestane. Najradšej by som sa poradila v inej nemocnici ale takto narýchlo mi nikto nedá termín na konzultáciu. Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa toho čo píšete jednoznačne naplňujete najnovšiu definíciu preeklampsie, ktorá znie - vysoký tlak + nejaké orgánové prejavy. Orgánový prejav je aj nedostatočná funkcia placenty, čo sa prejavuje u Vás IUGR.
    Ak ste v dosahu Bratislavy, prihláste sa čo najskôr k nám. Povedzte, že o Vás viem. Kľudne aj dnes.

Podobné otázky

  • prevencia preeklampsie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.chcela by som sa spýtať,ak mqm podozrenie,ze som mala jemnu poporodnu preeklampsiu(tlak,pocas a po porode bolest na pravej hornej strane brucha,opuch noh) a chcem teda preventivne nieco urobit pri dalsom tehotenstve,tak moja doktorka vravela,ze fraxiparin si mozem potom pichat ak budem tehotna.u vas som qle citala este aj anopyrin na zaciatku tehotenstva.viete oni si ma urcite objednaju az 8tt,staci vtedy riesit?alebo mozem mojej gynekologycke zavolat po pozitivnom teste a dat si predpísať preventivne fraxiparin, anopyrin aj utrogestan trebars?mam 38rokov,myslite si,ze by to malo zmysel vsetko takto preventivne a pre pokoj v dusi,alebo to ma zbytocne nejake rizika ako vsetko?dakujem,qk mi poradite,dlho pridlho sa uz riadim tym,co si od vas citam.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jemná popôrodná preeklampsia je pre mňa nový pojem. Opuchy, bolesti aj hypertenzia vôbec nemusia znamenať preeklampsiu.
    Určite Faxiparine nie je prevencia preeklampsie, je to pomerne závažný liek a mal by sa užívať iba ak je indikovaný, nie len tak "pre istotu". Aj anopyrin sa dáva, iba ak je naozaj zvýšené riziko preeklampsie, existuje na to aj skríning, ale na Slovensku sa žiaľ plošne nerobí.

  • Screening

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, screeningy v tehotenstve mi vyšli negatívne, tak isto aj Nifty pro test a morfologicky usg. Zaujimalo by ma ale, či hodnoty fbhcg 5,33 MoM a Papp-a 2,86 MoM neznacia niečo zle, keďže sú takto zvýšené. Dočítala som sa, že ak je aj hladina fbhcg vyššia, tak riziko potom vyššia hladina papp-a eliminuje. Je to pravda? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto zvýšené HCG nad 5 MoM je spojené s vyšším rizikom niektorých tehotenských komplikácií, ako je gestačná cukrovka, preeklampsia aj predčasný pôrod. Neznamená to však automaticky, že Vaše tehotenstvo bude komplilkované, iba je tam vyššie riziko oproti ženám, ktoré mali nižšiu hodnotu.
    Najlepšou prevenciou preeklampsie a gestačnej cukrovky je aktívny pohyb, takže Vám odporúčam chôdzu a cvičenie.

  • Preeklamsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobre rano,pan profesor. Som na zaciatku 37 tyzdna. Uz asi mesiac ma trapia opuchy prstov na rukach a chodidiel,ktore su takmer sustavne a asi tyzden dozadu sa pridala aj pichava bolest v hornej casti brucha,najma na pravo,najma pri urcitych pohyboch len(som to pripisovala utlaku) ale vcera som citala,ze tieto priznaky mozu byt aj pri preeklamsii. Tlak mam standardne nizky. Pred aj pocas tehu vacsinou 100/60,niekedy aj nizsi,moc bol tiez vzdy v poriadku.....mam sa obavat tohto ochorenie? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri preeklampsii bývajú tupé tlakové bolesti v pravom nadbruší, vyvolané opuchom pečene. To nezodpvoedá Vašim príznakom, skôr by som to pripisoval útlaku alebo chrbtici. Opuchy prstov a nôh sú v tehotnosti bežné. Iba veľmi výnimočne môže prebieha´t preeklampsia pri normálnych hodnotách krvného tlaku.

  • Zvysene riziko preeklampsie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan profesor,
    V ramci prvotrimestralneho skriningu mi robili skrining aj na preeklampsiu, kde mi vyslo zvysene riziko pre rozvoj PE (pred 32.t 1:740, pred 37.t. 1:62, po 37.t. 1:15). Zijem v Rakusku, tu mi odporucili uzivat kys. acetylsalicylovu 150mg 1x vecer, zacat pred 16. tyzdnom. Mam 29 rokov, je to moje prve tehotenstvo, nemam ziadne chron. ochorenia, v rodine sa preeklampsia nevyskytla. Pri merani v gyn. ambulancii mi namerali tlak 134/100mmHg (tesne po tom ako som dobehla na termin), inak pri merani doma mam tlak vzdy normalny, casto aj nizky. Chcem Vas velmi pekne poprosit o druhy nazor, odporucili by ste v mojom pripade uzivat anopyrin? Moze jeho uzivanie negativne vplyvat na dieta? Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prevencia preeklampsie aspirínom je jeden z najväčších vynálezov v pôrodníctve za posledné roky. Preeklampsia býva často spojená s rastovým zaostávaním plodu, ktoré má následky na jeho zdravie na celý život a my máme šancu to ovplyvniť ešte pred pôrodom. Žiaľ na Slovensku sa tento skríning rutinne nerobí, pretože naše zdravotníctvo a hlavne pôrodníctvo je cca. 20 rokov za Európou. Zato vyšetrujeme často rubeolu, hoci sme všetci proti nej očkovaní a v populácii sa nevyskytuje :)
    Určite Vám aspirín odporúčam.

  • Preeklampsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,pan profesor. Zacali mi opuchat nohy a niekedy aj prsty na rukach. Sem tam mam aj pobolievanie hlavy. Trva tobuz asi 2 tyzdne poradnu mam v utorok. Som v 32 tyzdni. Chcem sa spytat,ci nemoze ist o preeklampsiu. Pri tej je vzdy vysoky tlak? Ten zatisl nemam,skor nizsi mam okolo 104 na 69. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    opuchy v tehotnosti sú veľmi časté, príčina je nižší obsah bielkovín v krvi a tým pádom voda z krvi uniká von z ciev do tkanív, po koncentračnom spáde. Pokiaĺ nemáte vyšší tlak nad 140/90, je preeklampsia vysoko nepravideľná, vysoký tlak je základným prejavom tohoto ochorenia.