Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zvysene riziko preeklampsie

    , Autor: Grej123

    Dobry den pan profesor,
    V ramci prvotrimestralneho skriningu mi robili skrining aj na preeklampsiu, kde mi vyslo zvysene riziko pre rozvoj PE (pred 32.t 1:740, pred 37.t. 1:62, po 37.t. 1:15). Zijem v Rakusku, tu mi odporucili uzivat kys. acetylsalicylovu 150mg 1x vecer, zacat pred 16. tyzdnom. Mam 29 rokov, je to moje prve tehotenstvo, nemam ziadne chron. ochorenia, v rodine sa preeklampsia nevyskytla. Pri merani v gyn. ambulancii mi namerali tlak 134/100mmHg (tesne po tom ako som dobehla na termin), inak pri merani doma mam tlak vzdy normalny, casto aj nizky. Chcem Vas velmi pekne poprosit o druhy nazor, odporucili by ste v mojom pripade uzivat anopyrin? Moze jeho uzivanie negativne vplyvat na dieta? Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prevencia preeklampsie aspirínom je jeden z najväčších vynálezov v pôrodníctve za posledné roky. Preeklampsia býva často spojená s rastovým zaostávaním plodu, ktoré má následky na jeho zdravie na celý život a my máme šancu to ovplyvniť ešte pred pôrodom. Žiaľ na Slovensku sa tento skríning rutinne nerobí, pretože naše zdravotníctvo a hlavne pôrodníctvo je cca. 20 rokov za Európou. Zato vyšetrujeme často rubeolu, hoci sme všetci proti nej očkovaní a v populácii sa nevyskytuje :)
    Určite Vám aspirín odporúčam.

Podobné otázky

  • prevencia preeklampsie

    , Autor: Maribel

    Dobrý deň pán doktor.chcela by som sa spýtať,ak mqm podozrenie,ze som mala jemnu poporodnu preeklampsiu(tlak,pocas a po porode bolest na pravej hornej strane brucha,opuch noh) a chcem teda preventivne nieco urobit pri dalsom tehotenstve,tak moja doktorka vravela,ze fraxiparin si mozem potom pichat ak budem tehotna.u vas som qle citala este aj anopyrin na zaciatku tehotenstva.viete oni si ma urcite objednaju az 8tt,staci vtedy riesit?alebo mozem mojej gynekologycke zavolat po pozitivnom teste a dat si predpísať preventivne fraxiparin, anopyrin aj utrogestan trebars?mam 38rokov,myslite si,ze by to malo zmysel vsetko takto preventivne a pre pokoj v dusi,alebo to ma zbytocne nejake rizika ako vsetko?dakujem,qk mi poradite,dlho pridlho sa uz riadim tym,co si od vas citam.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jemná popôrodná preeklampsia je pre mňa nový pojem. Opuchy, bolesti aj hypertenzia vôbec nemusia znamenať preeklampsiu.
    Určite Faxiparine nie je prevencia preeklampsie, je to pomerne závažný liek a mal by sa užívať iba ak je indikovaný, nie len tak "pre istotu". Aj anopyrin sa dáva, iba ak je naozaj zvýšené riziko preeklampsie, existuje na to aj skríning, ale na Slovensku sa žiaľ plošne nerobí.