Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Odber choriových klkov

    , Autor: KH23

    Dobrý deň, pán doktor, na odbere choriových klkov v 13. týždni bola potvrdená trizomia 18. Je v tomto prípade ešte potrebná amniocentéza na potvrdenie? Vyplývajú z pokračovania tehotnosti riziká aj pre budúcu graviditu? Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    amniocentéza nie je nutná, diagnóza je týmto vyšetrením potvrdená.
    Väčšina genetických anomálii plodov je náhodná, a nepredstavuje riziko pre budúcnosť. Ale je vhodná určite genetická konzultácia.

Podobné otázky

  • Rôzne hodnoty NT

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, prosím o radu. v11+6tt som bola na sone - meranie NT a doktor my nameral vraj podľa neho dosť zlé výsledky.

    CRL: 52,4MM
    AKCIA SRDCA: 153/MIN
    NT: 3,32MM
    NB: PRíTOMNá
    FMF UHOL: 86
    IT: NORMáLNE MORFOLOGIE, 1,5MM
    DV: POZITíVNA VLNA A V DV
    TR: REGURGITáCIA TRIKUSPIDáLNEJ CHLOPNE

    Záver: T21: 1:10, T18 1:50 a T13 1:287, odporučil odber choriových klkov.

    Nedalo mi, boli sme za genetičkou, tá bola zlatá, snažila sa mi všetko hneď vybaviť, ale termín bol na odber až o týždeň. Našťastie som zistila, že ten odber robí doktor, ktorého poznáme, tak sme sa skontaktovali a on mi urobil kontrolne sono. To bolo o dva dni neskôr ako prvé.

    CRL:60,7MM, BPD 18MM, FL 4,9MM
    NT: 2,6MM, NB +, DV: A-VLNA POZIT., TR: NEGAT.
    FHR 152, POHYBY PLODU +
    PLACENTA POST.
    AFV V NORME
    FETáLA MORFOLOGIA V NORME
    uhol FMF nemeral

    Záver bol, že mi odoberie ešte krv na PAPP-A a potom mi povie riziko, ale že zatiaľ nevidí na dieťatku žiadne poškodenie.
    Vedeli by ste mi vysvetliť, ako je možno že v priebehu dvoch dní sú iné výsledky, dokonca aj to miminko je o dosť väčšie ako pri prvom meraní a nehovorím o tom, že NT a TR sú negat. Od čoho závisí toto meranie?
    Viete, druhý doktor nás trochu upokojil, ale tá myšlienka tam stále je, že čo keď bude niečo zle. Odporučil by ste mi odber tých choriových klkov, alebo radšej amnio? Chcela by som mať predsa len pokoj na duši, že je všetko ok.

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podstatné je, ako vyjdú aj výsledky krvných testov a celé by sa to malo komplexne zhodnotiť a vypočíta´t riziko. Ak bude riziko vyššie, potom je po trebný odber.
    Rozdiel v meraní je sposobený zrejme chybou merania ale netuším, kto pochybil.

  • Vysoka nuchalna translucencia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mojej sestre (15tt tehotenstva) v 12 tyzdni pri USG zistili nuchalnu translucenciu 4,5 mm. Vzhladom na abnormalnu nosovu kosticku a vysoke riziko Downovho syndromu podstupila odber choriovych klkov s vysletkom nepotvrdzuje sa trizomia 13,18,21 chromozomu. Na webe som sa docitala ze NT byva casto vyssia aj pri vyvojovych chybach srdca a prii 200 dalsich odchylkach, vsak uz nikde neviem najist pri akych. Nemate s tym nejake skusenosti o co by este mohlo ist, resp. kde by som tuto problematiku mohla najist(aj na anglickych strankach). Dakujem za odpoved . E.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    určite je vhodné tehotnosť ešte zvýšene sledovať, je tu zvýšené riziko roznych vrodených chýb. Sestra by mala absolvovať ultrazvuk na najvyššom pracovisku (Kramáre, Košice atď), najlepšie opakovane. Srdiečko plodu by mohol prezrieť niekto so skúsenosťou s fetálnou echokardiografiou.

  • amniocenteza versus odber chorionu - chor.klkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p.Doktor,
    po genetickom vysetreni (vyvazena translokacia) mi je doporucena amniocenteza, je mozne odberom chorionu/klkov zistit tie iste informacie ako pri amniocenteze?

    Je mozne vyhnut sa amniocenteze , resp. ziskat vysledky skor ako v cca. 20tt? je to velmi neskoro, minuly rok som v 22tt "musela" ist kvoli pozitivnemu vysledku z odberu plodovej vody na interupciu, rada by som sa tomu vyvarovala a radsej to podstupila skor, resp. najradsej by som bola, keby som nic nemusela podstupit ;)

    Ake dalsie vysetrenia je mozne absolvovat v skorych stadiach tehotenstva? momentalne som v 8tt (8+1).

    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno, odber choriových klkov je presný rovnako ako amniocentéza a robí sa pred 12. týždňom. V 8. týždni sa žiadne špecialne vyšetrenia nerobia.

  • Odber choriovych klkov / NT

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr.!
    Poprosila by som Vas o dalsi nazor/radu. Som v 10tt. V 12tt+1 mi budu robit odber choriovych klkov, vzhladom k moznym chromozomalnym porucham z partnerovej strany. Moja otazka je, ci si mam este po tomto odbere vyziadat aj NT test, alebo je to uz zbytocne. Ide mi o to, ci tym NT testom zistia aj nieco viac nez odberom choriovych klkov. Asi sa mylim, ale odberom CH klkov sa zistia len chromozomalne vady a NT je mozne odhalit aj vyvojove vady, ci??? Podla Vas, mam ziadat aj o ten NT test?

    Este jedna otazocka :-) Naposledy mi bolo vykonane cytologicke vysetrenie steru z krcka maternice na SK priblizne pred 1-1.5 roka. Mal by sa tento ster vykonat aj pocas tehotnosti? Co som sa docitala, tak zevraj ano. Problem je, ze ja som v zahranici a tu sa ster z krcka robi RAZ ZA 5 ROKOV!!!! Takze ma hned odpinkali, ze som stale v limite. Otazocka pre Vas: mam ist na SK si dat tento vykon previest? Kvoli zdraviu sa tam aj doplazim.

    Moooc Vam dakujem za Vasu odpoved a Vas cas, velmi si to cenim. Neodpustim si malu poznamocku na zaver: Tie Vase humorne odpovede ma nuutia citat kazdy jeden prispevok :-))) Len tak dalej :-)))
    Dakujem este raz a pekny den!
    Andrea

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvukové vyšetrenie NT odhalí iba vady, ktoré sú detekovateľné z biopsie choriových klkov, takže nie je to potrebné. Na druhej strane však je vhodné podrobné ultrazvukové vyšetrenie v I. trimestry, aby sa vylúčili iné vady, napríklad končatín.
    Odber cytológie je na slovensku súčasťou prenatálnej poradne a je vhodný.
    Osobne si myslím, že Vám ho aj v zahraničí na požiadanie prevedú, iba neviem, či Vám ho uhradí poistenie.

    Takže moje odpovede sú smiešne ? A ja ich myslím tak vážne :)