Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • anti D

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat o radu na moje tehotenstvo. Mam 2 maternice aj dva krcky, som momentalne tehotna v 13.tyzdni.
    Mam krvnu skupinu B negativ a moj manzel AB pozitiv.
    V oktobri som mala samovolny potrat a az teraz som sa dozvedela,ze som mala dostat anti D do krvi, co som nedostala. Je to nebezpecne pre babatko teraz? Ake su moznosti, co sa da robit? Ako by ste to riesili na Slovensku, prosim?

    A druha otazka, mozem plavat?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plávať možete.
    Čo sa týka anti D, ak ste sa senzibilizovala, tak už sa nedá nič robiť, ale riziko je veľmi malé. POtrebné je stanoviť hladinu protilátok, ak by sa zvyšovala, potom je potrebné sledovanie v rizikovej ambulancii.

Podobné otázky

  • rozdielny RH faktor

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, som na konci 19. tyzdna tehotenstva. Som 0RH negativ, partner RH pozitiv. Chcem sa spytat, ci je potrebne dat injekciu Regha na protilatky uz pred porodom, myslim, ze niekde sa uvadza 22.-24. tyzden, alebo ju staci podat az po porode. Co odporucate, prosim?

    S pozdravom a vdakou. :)

  • Pozitivne anti Ery protilatky

    , Autor: D.o.m.i

    Dobry den, som v 36 tyzdni tehotenstva a som rh negativ. Manzel rh pozitiv. Pri poslednom odbere na tieto protilatky mi vysli mierne pozitivne (predtym dva odbery oba negativne). Tehotenstvo mam 1., neabsolvovala som nikdy ziadnu amniocentezu, potrat, ani transfuziu. Ako je potom mozne to, ze mi to vyslo pozitivne? Vsade citam, ze v 1. Tehotenstve nic nehrozi. Je to velke riziko pre dieta? Vo vysledkoch mam pisane hgb 117- a hct 0,34-. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám pre to 2 vysvetlenia.
    1. buď ide o laboratórnu chybu (stáva sa to)
    2. alebo Vám okolo 28. týždňa podali ANTI D protilátky preventívne a preto máte slabo pozitívne, ešte zbytok po podanej injekcii.
    Nič vážne nehrozí.

  • Anti D protilátky

    , Autor: Animus

    Dobrý deň pán doktor,
    Moja krvná skupina je 0- manžel je 0+. Máme dvojročnú dcéru, ktorá je RH+. Po pôrode mi bola podaná rhega. Teraz som druhý krát tehotná. Od začiatku tehotenstva mám pozitívne anti D protilátky, spočiatku mi robili odber každé 4 týždne, ku koncu tehotenstva každé dva týždne. Posledné hodnoty, ktoré mám od môjho obvodného gynekológa boli NAT SA 32, po dvoch týždňoch NAT SA 64. Následne som začala chodiť do poradne v nemocnici, kde mi robili odber v 37tt a hodnota vyšla na 1:512 (pred tým som mala vždy pri výsledkoch záver že hodnoty sú ešte v poriadku pre plod a kedy treba odber opakovať, teraz prišiel len výsledok bez popisu). Doktorka nad tým len mávla rukou a presunula ma z rizikovej poradne do poradne pre nekomplikovane tehotenstvo. Teraz som už 39tt a ďalšie odbery nikto nerieši. Som z toho celkom nervózna nakoľko tá hodnota je podľa mňa dosť vysoká. Mám sa obávať alebo je to naozaj zanedbateľné?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je potrebné zmerať pomocou ultrazvuku rýchlosť toku krvi v mozgovej tepne, čím sa dá stanoviť riziko chudokrvnosti plodu (anémie). V 37. týždni by som však pri takto vysokej hodnote uvažoval aj o pôrode, pretože protilátky prechádzajú k plodu a môžu spôsobiť hemolytickú anémiu, a po pôrode závažnú žltačku.

  • Mam rh faktor negativ a priatel ma rh faktor pozitiv

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DObry den chcela som vas poprosit o radu v prvom tehotenstve mi gynekolog zanedbal starostlivost a zabudol ze mi ma pichnut anti-d-globulinovu inekciu pri negativnych vysledkoch. Spomenul si na to az neskor ked uz mi ju pichnut nemohol lebo som bola v inom tyzdni tehotenstva. Inekciu mi pichli az po porode lebo dcerke zistili krvnu rh pozitiv, chcela som sa spytat mozem potratit druhe babetko len preto ze moj gynekolog mi pocas tehotenstva nedal inekciu proti protilatkam? budem mat druhe tehotenstvo rizikovejsie? vopred vam dakujem za urychlenu odpowed dovidenia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    anti D sa počas tehotnosti podáva iba v niektorých krajinách a nie je to poviné. Riziko imunizácia v priebehu gravidity je malé, cca. 1:10,000.
    Preto sa nestresujte, nebudete mať žiadne následky, ak Vám podali anti D po pôrode.

  • Riziko potretu pri druhom tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela som vás poprosiť o radu, mam krvnú skupinu A rh negativ a priatel ma A rh pozitív, pri prvom tehotenstve sa dava asi v 28. týždni inekcia na protilátky ale mne ju gynekolog nedal, lebo ma objednával na nepravidelné prehliadky cez tehotenstvo tak na to zabudli. Ale všetky odbery krvy som mala vždy negatívne protilátky. Inekciu kvoli protilatkam mi dali až po porode keď brali dcérke krv na zistenie krvnej skupiny mala A rh pozitív. Teraz čakáme druhé bábetko som asi v 5. týždni tehotenstva, chcela som sa spýtať tým že moj bývalý gynekolog zanedbal moju starostlivosť cez tehotenstvo,a nepodal mi inekciu na protilátky a dostala som ju až po porode, mám sa báť nejakého vecsieho rizika potratu alebo nejakých iných porúch bábetka pri druhom tehotenstve, alebo je to riziko aspoň nejaké? Vopred Vám Ďakujem za Vašu urýchlenú odpoveď. Dovidenia a prajem príjemný zvyšok dňa

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už som Vám tuším odpovedal, nič nezanedbal, podanie Anti D v 28. týždni nie je povinné, iba v niektorých krajinách a riziko izoimunizácie je strašne malé, nestresujte sa.