Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Anti D protilátky

    , Autor: Animus

    Dobrý deň pán doktor,
    Moja krvná skupina je 0- manžel je 0+. Máme dvojročnú dcéru, ktorá je RH+. Po pôrode mi bola podaná rhega. Teraz som druhý krát tehotná. Od začiatku tehotenstva mám pozitívne anti D protilátky, spočiatku mi robili odber každé 4 týždne, ku koncu tehotenstva každé dva týždne. Posledné hodnoty, ktoré mám od môjho obvodného gynekológa boli NAT SA 32, po dvoch týždňoch NAT SA 64. Následne som začala chodiť do poradne v nemocnici, kde mi robili odber v 37tt a hodnota vyšla na 1:512 (pred tým som mala vždy pri výsledkoch záver že hodnoty sú ešte v poriadku pre plod a kedy treba odber opakovať, teraz prišiel len výsledok bez popisu). Doktorka nad tým len mávla rukou a presunula ma z rizikovej poradne do poradne pre nekomplikovane tehotenstvo. Teraz som už 39tt a ďalšie odbery nikto nerieši. Som z toho celkom nervózna nakoľko tá hodnota je podľa mňa dosť vysoká. Mám sa obávať alebo je to naozaj zanedbateľné?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je potrebné zmerať pomocou ultrazvuku rýchlosť toku krvi v mozgovej tepne, čím sa dá stanoviť riziko chudokrvnosti plodu (anémie). V 37. týždni by som však pri takto vysokej hodnote uvažoval aj o pôrode, pretože protilátky prechádzajú k plodu a môžu spôsobiť hemolytickú anémiu, a po pôrode závažnú žltačku.

Podobné otázky

  • Pozitivne anti Ery protilatky

    , Autor: D.o.m.i

    Dobry den, som v 36 tyzdni tehotenstva a som rh negativ. Manzel rh pozitiv. Pri poslednom odbere na tieto protilatky mi vysli mierne pozitivne (predtym dva odbery oba negativne). Tehotenstvo mam 1., neabsolvovala som nikdy ziadnu amniocentezu, potrat, ani transfuziu. Ako je potom mozne to, ze mi to vyslo pozitivne? Vsade citam, ze v 1. Tehotenstve nic nehrozi. Je to velke riziko pre dieta? Vo vysledkoch mam pisane hgb 117- a hct 0,34-. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám pre to 2 vysvetlenia.
    1. buď ide o laboratórnu chybu (stáva sa to)
    2. alebo Vám okolo 28. týždňa podali ANTI D protilátky preventívne a preto máte slabo pozitívne, ešte zbytok po podanej injekcii.
    Nič vážne nehrozí.