Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • krvné testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor!Mohli by ste mi vysvetlit čo znamenajú tieto hodnoty?
    KO-WBC 10.05+10KRÁT9/1 3.5-10.0
    KO-RBC 3.41-10KRÁT12/1 4.0-5.2
    KO-HGB 107.00-g/1 120-160
    KO-HCT 0.32- 0.35-0.48
    KO-NEUabs 8.07+10krát9/1 2.4-6.3
    KO-NEU 80.31+ 42-70
    KO-LYM 15.42- 22-45
    PDW 12.50- 15.5-19
    Tieto som mala hrubšou vyznačené!Znamená to niečo zlé?alebo nie!
    Dakujem

Podobné otázky

  • Štítna žľaza

    , Autor: Moni21

    Dobrý deň,

    Chcela by som Vás poprosiť o radu. V 34 tt mi boli robené krvné testy u gynekológa, pričom mi vyšla zvýšená hodnota aTPO - 1,14 (má byť 0,00-1,00). Výsledky S-TSH som mala v poriadku - 2,81 mIU/l (norma podľa laboratória pre III. trimester 0,27-3,5 mIU/l).
    Výsledky mi boli oznámené až dnes (36 tt) na kontrole s tým, že lekár mi povedal, aby som po pôrode a šestonedelí navštívila obvodného lekára, ktorý mi spraví opakovaný odber a v prípade zlého výsledku odošle na endokrinológiu.
    Je takýto postup podľa Vás postačujúci? Nie je potrebné to riešiť ešte v priebehu tehotenstva? Čítala som, že problémy štítnou žľazou môžu mať zlý dopad na vývoj plodu.

    Do teraz som mala výsledky všetkých testov robených v priebehu tehotenstva v norme - presne hodnoty neviem, ale vždy keď som sa dopytovala na výsledky mi lekár povedal, že sú v norme a v poriadku.

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    absolútne nerozumiem dôvod, prečo Vám niekto vyšetroval v 34. týždni hormony štítnej žľazy. Tento test sa robí na začiatku tehotnosti, aby sa prípadne zaliečila porucha funkcie štítnej žľazu v priebehu tehotnosti, takto ku koncu to nemá žiadny význam.

  • 5.chroba

    , Autor: Emilka Milka

    Dobrý deň.

    Momentálne som 27+0 tt. Pred 8 dňami som bola v kontakte s dieťaťom u ktorého sa 2 dní dozadu spravila vyrážka typická pre 5.chorobu.
    Dnes som volala svojej gyn, ale sestrička ma odbila ze kým nemám príznaky nemám nič riešiť. Najbližsiu poradňu mam 6.5. Stačí vtedy riešiť sono pripadne krvné testy, alebo mam u gyn trvať na skorsom vyšetrení?

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dieťa bolo pravdepodobne infekčné a ideálne by bolo stanoviť Vám v krvi protilátky, či ste pred infekciou chránená. Ak nie, bude treba o 14 dní opakovať protilátky, či neprepuklo ochorenie a ak áno, sledova´t stav plodu ultrazvukom.

  • Primárny trombofilný stav

    , Autor: Johankaa7

    dobrý deň p. doktor,

    kvôli zvýšenému fibrinogénu (4,96) ktorý sa ukázal v kvrných odberoch v 1. trimestri ma moja gynekologička odoslala na hematológiu, kde mi boli robené krvné testy.

    Fibrinogén po opakovanom osbere klesol na 4,56.
    No zistili mi trombofilný stav s nasledujúcimi mutáciami:

    - bez poruchy plazmatickej hemostázy a fibribnolýzy
    - hyperfibrinogenémia
    - aktivacia koagulacnych faktorov
    - vrodená APC rezistencia - mutácia F V Leiden heterozygotná forma
    - mutácia MTHFR C677T heterozygotná forma
    - mutácia ß- fibrinogénu G455A heterozygotná forma
    - mutácia FXII C46T heterozygotná forma
    - mutácia FXIII val34leu heterozygotná forma
    - mutácia PAI - 1 4G/5G heterozygotná forma
    - mutácia GPIa c 807 T heterozygotná forma
    - vyššia hladina folátu, hypovitaminóza D

    Pani doktorka mi povedala že zatiaľ nieje potrebná liečba, a bude ma sledovať. na ďalší odber idem o 6 týždňov.

    Chcela by som vás poprosiť aj o Váš názor čo sa týka liečby, keďže všade počúvam, že tehotné ženy s trombofíliou si pichajú injekcie na riedenie krvi. Je to v poriadku, že mi nič nebolo nasadené? Niesú moje výsledky natoľko rizikové pre moje tehotenstvo? Momentálne som v 18. týždni tehotenstva, bez komplikácii, a bez komplikácií taktiež pred otehotnením.

    Vopred Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladinu fibrinogénu máte úplne normálnu pre tehotné, vyšetrenie bolo zbytočné a uvedené mutácie majú iba malý klinický význam. Som rád, že vám zbytočne nepodávajú lieky, ktoré sa z obľubou podávajú na Slovensku veľmi masívne a veľmi zbytočne, tzv. "pre istotu".

  • Prvotrimestralny screening

    , Autor: Nela1717

    Dobrý deň p. profesor,

    momentálne som v 20TT - Gemini bi-bi, (rovnaké pohlavie chlapci), vek 36 rokov. Zaujimal by ma Váš názor na výsledky screeningu, nakoľko v 10 TT mi vyšiel pozitivny prvotrimestralny krvný test na DS 1v 110, ale nakoľko sa pomýlili v roku narodenia a zadali o 2 roky nemej výsledok by bol este horší.
    Druhotrimestralny krvný test realizovaný v 16TT ale už vyšiel negativny, riziko DS menej ako 1 v 20 000. Sono v 13 a 20 TT som absolvovala u dr. Grochala v Martine- nález v norme, podla toho co videl bolo vsetko v poriadku. Myslíte si, že by som v mojom prípade mala absolvovať ešte nejaké ďalšie vyšetrenia, prípade krvne testy? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na amniocentézu nevidím teraz dôvod, ak bol integrovaný skríning negatívny. Ak kolega Grochál nenašiel na plodoch žiadne tzv. minor markery (malé zmeny svedčiace pre možnosť genetickej vady), tak je riziko ešte nižšie. Na druhej strane, by som odporučil aspoň konzultáciu genetika, ktorý podrobne rozoberie výsledky prvo aj druhotrimestrálneho skríningu a vysvetlí Vám prečo vyšiel ten prvý pozitívny. Prípadne odporučí aj iné vyšetrenie.

  • Plod bez akcie

    , Autor: He

    Dobrý večer, mávala som nepravidelnú menštruáciu 43 niekedy 46 dní. Po poslednej menštruáciu som bola v 10 a 12 deň cyklu na folikulometrii čo bolo konkrétne 2. a 4.10.2023 a mám doktor mi povedal, že folikul nerastie, cyklus bude anovulačný a predpísal mi hormonálne lieky, ktoré som mala začať brať v piaty deň nasledujúceho cyklu. Cyklus však nedorazil, testy boli pozítívne, a krvné testy potvrdili gravidity. Na sone dňa 10.11., mi pán doktor potvrdil gravitidu, s tým, že vak sa vytvoril, ale plod ešte nie je vidieť. Dnes dňa 15.11. sme zopakovali krvné testy, hodnota HCG bola značne vyššia - zodpovedajúca 7 týždňu tehotenstva. Na sone bola vidieť malá guľka - plod, avšak pán doktor ma upozornil, že plod je bez akcie a že sa nevyvíja - vraj na 7 týždeň by mal byť podstatne väčší a že to pre mňa môže skončiť kyretážou. Nemám žiadne bolesti, žiadne špinenia, trápia ma ranné nevoľnosti. Vyplašila som sa, ale nemôže sa pán doktor mýliť? Vzhľadom na to, že mám dlhé cykly a keďže som otehotnela, dedukujem, že k ovulácii muselo dôjsť podstatne neskôr. Viem že plod sa každý deň vyvíja ale ak pred ani nie týždňom, plod ešte nevidel a zrazu konštatuje nevyvíjanie plodu, nie je to len tým, že môžem byť v nižšom týždni tehotenstva ako dedukuje z výsledkov HCG? ďalšie kontrolné sono mi naplánoval o 2 dni. Je možné počkať ešte ďalší týždeň a sledovať vyvíjanie plodu alebo sa zmieriť so záverom pána doktora? ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba určite počkať minimálne 7-10 dní, nedajte si so sebou nič robiť.
    A v druhom rade, ak by náhodou to bolo aj zamlčané tehotenstvo, trvajte na liečbe pomocou liekov a nedajte si robiť chirurgický zákrok. Lieky už sú k dispozícií a sú oveľa šetrnejšie. Ale ako píšem, počkajte aspoň 7 dní na opakovanie ultrazvuku! Aby náhodou nepoškodili zdravý ale mladší plod.