Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • choroba v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pán doktor. Som v 34tt a ochorela som - zápal sliznice hltana, bolesť mandlí, zväčšené lymf.uzliny na krku a k tomu zvýšená teplota do 37,6 st. Nasadený som mala Bioparox a kloktala som si hrdlo aj slanou vodou, dostatok tekutín. Mám otázku, mohol by tento zápal maŤ negatívny vplyv na bábätko? Napr. že by mohla z tejto choroby nastať aj dilatácia mozg. komôr? V akých prípadoch by mohla dilatácia mozg. komôr nastaŤ. Ďakujem, pekné Vianoce.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takouto bežnou virózou ochorie skoro každá tehotná a nič to neznanemán. Dilatácia mozgových komor vzniká pri poruche odtekania mozgového moku a má to viac príčin, ale určite to nevzniká po banálnej infekcii.

Podobné otázky

  • Piata choroba v tehotenstve

    , Autor: mum001

    Dobrý deň prajem, boli sme v kontakte so synovcom ktorý mal piatu detskú chorobu, pred 10 dňami mala dcérka príznaky podobné tejto chorobe. Chcem sa opýtať, nakoľko som v 6tt a neviem či som ju v detstve prekonala, či môže táto choroba v tomto štádiu tehotenstva ohroziť plod. Zatiaľ nemám žiadne príznaky. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno ak ste chorobu neprekonali (našťastie väčšina dospelých ju prekonala a je chránená), tak hrozí zvýšené riziko potratu ak sa nakazíte. Ale nedá sa s tým nič robiť, maximálne sa dajú vyšetriť protilátky v krvi, či ste chránená.

  • 6. Choroba v tehotenstve

    , Autor: Bartn

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa vas opytat, ci predstavuje pre plod riziko 6. Choroba v prvom trimestri. Syn bol chory a pravdepodobne mal 6. Chorobu a ja som ochorela tiez. Bola som v 9 tt vtedy.
    Dakujem za vasu odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vo všeobecnosti sa predpokladá, že 6. choroba u tehotných nemá vplyv na vývoj plodu a priebeh tehotnosti. Ale v literatúre sú popísané ojedinelé prípady poškodenia plodu a potratu v súvislosti s týmto ochorením, preto odporúčam dôkladný ultrazvukový skríning.

  • choroba v tehotenstve - pokr.

    , Autor: madelein

    Dobrý deň prajem, minulý týždeň som Vám písala ohľadom choroby, či si mám dať atb- poradili ste mi počkať na výsledky výterov . vo výteroch mi vyšla baktéria hemofil v nose. celkovo sa už cítim lepšie ( stále kašlem , ale podla dr kašel moze trvat aj mesiac… teraz je to 3. tyzden) a mam zalahnute c uchu, navštívila som orl, ze mam trocha napuchnutu sliznicu a sluchovod, ale tiez mi povedali ze toto moze pretrvávať cca 3-4 tyzdne este a nic mi nato nedali. moja dr je na dovolenke, komunikujeme len cez maily, predpisala mi po náleze atb suprax 400mg s tym, ze ak sa citim uz lepsie, nemam si davat…. neviem co robit, netusim ci nevyliecenie hemofila po 3 tyzdnoch choroby uz nemoze uškodiť babatku…. teploty som nemala, jedine bolesti som mala v uchu a teraz je ten kasel neprijemny. crp vcera som mala uz len 9 ( minuly tyzden 18), som v 25 tyzdni. dakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je úplne mimo môj odbor, ale ak Vám špecialista ORL neodporučil antibiotiká, tak nevidím dôvod, aby ste ich užívali. Hemofilus v hrdle nie je ohrozením pre graviditu. CRP je negatívne, takže celková infekcia u Vás neprebieha.

  • choroba v tehotenstve

    , Autor: madelein

    dobry den prajem, som v 24 týždňi tehotenstva, syn mal zapalene oci/usi a chytila som to od neho, este minulý utorok. najprv bolesť hrdla, následne to prešlo do kašľa, 1 deň ma bolelo ucho. necítim sa byť stále fit, už 2. týždeň, u dr. som bola 4x, eobila mi crp, kontrolné crp, stále sa to hýbe od 24 , naposledy dnes 18. dnes mi už urobila výtery, predpísala mi antibiotiká s tým že nechá na mne či začnem užívať… mozem pockat na vysledky vyteru do pondelka alebo si ich nasadiť. nic ma neboli, aj dychanie mam ciste, avsak ten kasel je velmi neprijemny, dusivy, az ma napina. neviem ci mam zacat uzivat atb ( augmentin) alebo pockat… v pondelok to uz bude 3. tyzden, a bojim sa uz o maleho, ci mu tolko kasla neublíži. neviem co robit, myslite ze si mam nasadiť atb ajked nemam vysoke crp avsak tento stav sa nezlepsuje? dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na toto Vám môžem napísať iba, že augmentin je v tehotnosti bezpečný. Podľa CRP mi príde pravdepodobnejšia viróza než baktériová infekcia, ale aj na virusový zápal môžu nasadnúť baktérie. O liečbe musí rozhodnúť všeobecný lekár alebo špecialista ORL alebo pneumolog.

  • choroba v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor, som v 9 t.t. a som chora, obvodny zastupujuci dr. mi dal len Bioparox a Calcium na vykasliavanie s tym, ze ine mi dat nemoze. Po 4 dnoch uzivania sa citim rovnako, mozno este horsie, tazko sa mi dycha a neda sa mi vobec vykasliavat. Ak ide o zapal priedusiek, ake lieky by ste mi doporucil vy? Neviem ci mam zajst na pohotovost, alebo to vydzat do pondelka,aby som mohla ist mojej doktorke. dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si čaj proti kašlu v lekárni. Bakteriálny zápal priedušiek sa lieči antibiotikami, ale prejaví sa horúčkami nad 38,5 C. Kašel určite nepatrí na pohotovosť, tam sa chodí s chorobami, ktoré neznesú odklad.