Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ultrazvukové vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa Vás opýtať čo je to znížena echogenita.Bola som na ultrazvukovom vyšetrení a doktor mi nič konkretne nepovedal. Som v 19.týždni tehotenstva a mám obavy. Ďakujem za odpoveď.

Podobné otázky

  • Sono

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň sa chcem spýtať počas svojho tehotenstva som bola veľmi často sonovana kvôli komplikáciam dokonca aj pri hospitalizácii niekedy aj dva krát za deň to činí dokopy 60 krát za tehu síce pár minút do tých 10 určite ale chcem sa spýtať či nemôže spôsobiť sono najme brušné v tehotenstve anomálie vo vývoji mozgu u dieťaťa alebo ohluchnutie prípadne smrť. Som 22 tt

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvukové vyšetrenie sa považuje v tehotnosti za bezpečné, ale samozrejme má sa robiť iba vtedy, ak prináša nejaký relevantný výsledok pre rozhodovanie o ďalšom postupe v tehotnosti.

  • Placenta praevia v 30 tt

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, som 2,5 roka po sekcii a aktuálne v 30 tt a placenta mi prekrýva 1,5 cm vnútornú branku a je umiestnená na prednej stene. Tento stav mam od 17 tt. Krčok uzavretý 4, 5 cm. Podľa ultrazvuku mi zatiaľ neprerasta placenta do svaloviny maternice. Dieta je uložené priečne. Plus mi na poslednej poradni lekár povedal, že mam viac plodovej vody a dieťa je o 2 týždne popredu bez patologického nálezu. Cukrovku nemám. Moja otázka je, či je podľa vás potrebná hospitalizácia skôr pri tejto diagnóze placente praevia a či musím mať doma prísny kludovy rezim ? Plus sa chcem spýtať či riziko krvacania prichádza vtedy keď stojím alebo sedím ? Alebo ako sa dá tomu predchádzať ?Každý lekár ma na placentu praevia úplne iný názor…Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prísny kludový režim ani predčasná hospitalzácia nie sú nutné. Ale je potrebné superkonziliárne ultrazvukové vyšetrenie, či neprerastá placenta do jazvy na maternici, rovnako u nás robíme takto ženám aj vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Ak sa potvrdí vrastenie, ženy nehospitalizujeme, ale robíme im opakovaný cisársky rez v ukončenom 34. týždni gravidity. Ak sa nepotvrdí vrastanie, tak v 36.-37. týždni. U nás v Ružinove sa na takéto prípade špecializujeme, nie je problém Vás prevziať do starostlivosti. Ak ste aj z´daleka, stačí jedna krátka hospitalizácia pred pôrodom, kde si stav presne uzavrieme a potom si Vás prijmeme až k operácii.
    Ak máte záujem napíšte na
    zahumensky@ru.unb.sk

  • Špinenie

    , Autor: DOM.ka

    Dobrý deň. Menštruácia mi mešká 10ty deň, tehotenský test je pozitívny a ukazoval 2-3 týždeň od oplodnenia. Pár dni ma trápi bolesť podbruška ale nie je nejak extrémne výrazná, no dnes pri zatlačení na stolicu sa objavila ružovkastá krv, no potom už nič. Mám mierne obavy pretože som už po jednom spontannom potrate. Vtedy mi gynekológ predpísal Duphaston na udržanie plodu ale už bolo veľmi neskoro, tak mi skoro celé balenie zvýšilo. Môžem ho užívať teraz aj keď mi ho zatial nenaordinoval? Môj gynekológ má dovolenku, čiže vyšetrenie by bolo až niekdy budúci týždeň a nemám sa s kým poradiť.
    Od poslednej menštruácie uplynul skoro mesiac, tak ešte jedna otázka, či by už ultrazvukové vyšetrenie niečo aj ukázalo. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    utrazvukové vyšetrenie dokáže potvrdiť tehotenstvo v maternici až v 5. týždni od poslednej menštruácie, teda asi 7 dní od vynechania menštruačného krvácania. Bez vyšetrenia by som neodporúčal nasadzovať duphaston, ale Vášho lekára musí niekto zastupovať, ak máte bolesti a krvácate (špiníte) počas tehotnosti, je to na akútne vyšetrenie.

  • Ekg holter a ultrazvuk

    , Autor: nisa

    Dobry deň,

    Je pre bábätko v brusku nebezpečný 24h EKG holter? Môže mu to nejako uškodiť? Som v 8tt

    Bol mi aj počas vyšetrenia realizovaný ultrazvuk orgánov pečeň žlčník, obličky. Zistená hydronefroza ale v norme.

    Mohol tento ultrazvuk nejako uškodiť bábätku lebo som videla farebne zobrazenie na ultrazvuku, a viem že dopplerov ultrazvuk (neviem či išlo skutočne o neho) je pre dieťatko v brusku nebezpečne. Ale išlo o ultrazvuk mojich orgánov, nie dieťatka.

    Stále som sa pýtala či je ultrazvuk bezpečný keďže som len na začiatku tehotenstva bolo povedané že áno, ale stále mám obavy tak ako pri tom EKG holter 24 h.

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bežné ultrazvukové vyšetrenie je v tehotnosti úplne bezpečné a netreba sa stresovať, rovnako aj snímanie EKG formou holtera je plne bezpečné.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Alžbeta11111

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je v poriadku ak absolvujem v 21 tt dva dni po sebe ultrazvuk, jeden klasicky u svojho gynekológa a jeden špeciálny morfologicky v inej ambulancii. Nemôže to bábätku uškodiť? Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvukové vyšetrenie sa v tehotnosti považuje za bezpečné, ale ako každé vyšetrenie sa má robiť, iba ak má nejaký prínos a nemá sa robiť zbytočne.