Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Sono

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň sa chcem spýtať počas svojho tehotenstva som bola veľmi často sonovana kvôli komplikáciam dokonca aj pri hospitalizácii niekedy aj dva krát za deň to činí dokopy 60 krát za tehu síce pár minút do tých 10 určite ale chcem sa spýtať či nemôže spôsobiť sono najme brušné v tehotenstve anomálie vo vývoji mozgu u dieťaťa alebo ohluchnutie prípadne smrť. Som 22 tt

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvukové vyšetrenie sa považuje v tehotnosti za bezpečné, ale samozrejme má sa robiť iba vtedy, ak prináša nejaký relevantný výsledok pre rozhodovanie o ďalšom postupe v tehotnosti.

Podobné otázky

  • Krátke stehenné kosti v 30tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, už som tu písala - od cca 30tt začali stehenné kosti výrazne zaostávať, v 33tt to je už cez mesiac. Do vtedy bolo všetko v poriadku, absolvovala som aj 2x morfoloficke sono u pána dr. Grochala, žiadnu vadu ani iný náznak nejakej genetickej chyby nenašiel, čiže sme sa tomu nevenovali. Je možné že by sa genetická vada mohla prejaviť aj v takomto neskoršom štádiu tehotenstva bez toho aby to bolo viditeľné na sone (okrem teda tých kratších stehennych kosti) ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kostné vývojové chyby sa prejavujú práve v neskorších štádiách, bolo by dobré zmerať dlžku všetkých dlhých kostí a eventuálne aj genetická konzultácia.

  • Dĺžka krčku a spomalený rast

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, dnes mi cez sono namerali krčok 25mm, sakrálne uložený, neotváram sa, ale hlavička tlačí. Som 33+2tt, je takýto nález v poriadku, je treba dodržiavať prísnu kludovy režim ? Beriem magnézium a utrogestan.
    Okrem iného je bábätko veľkostne o mesiac pozadu, najvýraznejšie sú to práve stehenné kosti. Placenta aj prietoky fungujú dobre, živín je dosť. Čím by to teda mohlo byť? Stravujem sa dobre, beriem vitamíny a pod. Mám výšku 167 a muž 190...dosť sa obávam prečo je ten rozdiel taký veľký. Aký je váš názor ? Zatiaľ ma pravidelne sledujú, v pondelok idem do Martina do rizikovej ambulancie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nijako neznižuje riziko predčasného pôrodu a už sa nikde na svete neodporúča, lebo zvyšuje riziko trombozy a osteoporozy. Máte normálny nález, nemusíte sa strsova´t, v 34. týždni je 25 mm norma, predčasne neporodíte.
    Avšak ak je dieťa mesiac pozadu a hlavne kosti, tak je veľké a vážne podozrenie na genetickú vadu, toto treba určite doriešiť, strava a vitamíny nič neriešia. Nerozumiem, že toto neriešil nikto skôr.

  • Sono

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň dnes sme mali prvé sono 3 D a vraj je tam vada srdiečka ze prietok je len cez jednu cievu ...Viet mi povedať mam voliť potrat alebo??Je to naše prvé babo:(a objednali ma ešte k inému lekarovi na sono o 2 dní...inak je plod v poriadku vraj vitálny ani ho nevedeli na Sone poriadne vydiet vždy sa krútil hore dole????????????

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na závažnosti závady a hlavne či sa jedná o ojedinelú srdcovú vadu, alebo je to súčasť viacerých chýb, ktoré by svedčili pre závažnejšie genetické postihnutie.
    Niektoré srdcové chyby sa dajú operáciou napraviť, iné však sú tzv. kritické a dieťa po pôrode zomrie. K tomu by sa mal vyjadriť špecialista. Vy sa na základe získaných informácii môžete rozhodnúť tehotenstvo ukončiť.

  • Vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pán doktor chcem sa spýtať kvôli úpornemu zvracaniu a bolestiam až do rána som bola na pohotovosti som 26+0 tt a doktorka bola ochotna mala som bolesti tak mi robila sono brušné ale tým istým sonom pozrela aj potom žalúdok žlčník pečeň a dokonca aj obličky vraj kvôli tým bolestiam ktoré udávam chcela vidieť či je všetko v poriadku chcem sa spýtať či je to v poriadku takýto postup a či nevadí že mi sonovala aj iné orgány ako maternicu a či to nemôže mať na tehotenstvo vplyv? Ďakujem za odpoveď

  • 3D/4D sono - 2x

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    chcem sa informovať ohľadom škodlivosti morfologického veľkého ultrazvuku v 2 trimestri. Som v 20 týždni a túto stredu som bola na kontrole u p. doktorky, ktorá sa ma spýtala, či nechcem ísť k nim na 2 trimestrálny screening, aj keď som objednaná na budúci týždeň na veľké sono k inej doktorke (skúšali nové sono), tak som povedala, že áno. Lenže teraz mám obavy či dve veľké sona hneď po sebe neuškodia bábätku, hneď po týždni. Na tom neofickálnom screeningu mi povedala pani doktorka, že je všetko v poriadku, ale keďže som bola následne objednaná k druhej doktorke na veľké sono, tak správu nerobila. Za Váš odborný názor ohľadom škodlivosti sona tohto druhu Vám ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    má sa robiť iba také vyšetrenie, ktoré prináša užitok pre pacienta. Ultrazvuk v tehotnosti sa považuje za bezpečný ale nemá sa robiť zbytočne a navyše. Napríklad sa vie, že zvyšuje riziko ľavorukosti. O iných účinkoch nemáme dôkazy, ale neznanemná to že neexistujú.
    Okrem toho verím, že si toto nadbytočné vyšetrenie platíte a nie je hradené z verejného poistenia u oboch lekárok.