Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,554 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Problemy s krckom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. Doktor, cakam druhe dieta a opakuje sa mi problem s krckom a velmi ma bolia vazy maternice.
    Som v 24+6tt a na poslednej kontrole mi moj gynekolog povedal, ze krcok je na pohmat makky, presiakli. Na sono zatial bolo vidno ze nebol skrateny ani sa neotvaram. Dr mi odporucil vaginalne utrogestan a pokojovy rezim. V predchadzajucom tehotenstve som v 28tt mala krcok makky a skrateny uz na 2,5cm, lezala som a rodila som v 39tt.
    Chcem vas poprosit o nazor ako najlepsie postupovat,ci uzivat utrogestan a ako dlho je to mozne.

    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nepredlžuje tehotenstvo a je nezmysel ho ordinovať. Krčok je potrebné zmerať ultrazvukom, ak bude kratší ako 25 mm, je potrebné nasadiť do pošvy utrogestan. Pohmatové vyšetrenie je nepresné a má byť doplnené ultrazvukom.
    Ale ak ste donosili prvé dieťa je riziko predčasného pôrodu malé.

Podobné otázky

  • Skratka v tehotenskej knižke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v teh. knižke mám v 20tt napísané nasledovne: CS - CM: 45,2
    Môžete mi prosím vysvetlit?
    Keď má pán dr. kontroloval tak sa mu niečo nezdalo, sonom skontroloval, že sa mi trosku otvára krčok a mám mat kludový režim. Nemusím panikáriť.
    Veľké obavy mám hlavne kvôli tomu, pretože v 9 mesiaci nám bábätko zomrelo. Je to už tretie tehotenstvo a doposial som žiadne problémy s krčkom nemala.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    CM je cervikometria, 45 mm je normálny nález bez zvýšeného rizika predčasného pôrodu, alebo potratu. KĽudový režim je absolútny nezmysel, neznižuje riziko predčasného pôrodu ale zvyšuje riziko vážnych komplikácii, ako je tromboza alebo osteoporoza.

  • tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,som v 24.tt a poslednych par dni som pocitovala taky zvlastny tlak dole v podbrusku akoby az na posvovy vchod,signalizuje to nejake problemy s krckom maternice?alebo ide len o roztahovanie maternice? v predchadzajucej tehotnosti som od 28,tt mala nariadeny klud s vylozenymi nohami kvoli skrateniu krcka.rodila som normalne v 39tt.Mam sa obavat alebo postaci magnezium.Dakujem a prajem prijemny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez vyšetrenia Vám nič nemožem relevantné poradiť, pretože to nemusí znamenať nič, ale može to znamenať predčasné kontrakcie. Takže ak sa stav zopakuje, bude potrebné vyšetrenie.

  • krvácanie po vyšetrení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, dnes som bola na vyšetrení a keď pán doktor skončil povedal, že asi budem trochu krvácať. Vošla som sa obliecť do kabinky ale musela som sa utierať rýchlo vreckovkami lebo som ozaj začala krvácať. Povedal mi, že to prejde, mám si dať vložku a zrejme sa to sputilo z krčka meternice a že sa to stáva lebo je to silne prekrvené.
    Som v 31.týždni tehotenstva. Dúfam, že to nebude nič vážne a že nemohol nič poškodiť, len mne prišlo normálne nevolno a na odpadnutie, zľakla som sa lebo beriem Lamictal aby som si nedajboh nenavodila niečo horšie.
    Chcem sa spýtať či takéto krvácanie je bežné a neznamená to nejaké problémy s krčkom maternice. Ďakujem!