Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Placenta praevia v 30 tt

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, som 2,5 roka po sekcii a aktuálne v 30 tt a placenta mi prekrýva 1,5 cm vnútornú branku a je umiestnená na prednej stene. Tento stav mam od 17 tt. Krčok uzavretý 4, 5 cm. Podľa ultrazvuku mi zatiaľ neprerasta placenta do svaloviny maternice. Dieta je uložené priečne. Plus mi na poslednej poradni lekár povedal, že mam viac plodovej vody a dieťa je o 2 týždne popredu bez patologického nálezu. Cukrovku nemám. Moja otázka je, či je podľa vás potrebná hospitalizácia skôr pri tejto diagnóze placente praevia a či musím mať doma prísny kludovy rezim ? Plus sa chcem spýtať či riziko krvacania prichádza vtedy keď stojím alebo sedím ? Alebo ako sa dá tomu predchádzať ?Každý lekár ma na placentu praevia úplne iný názor…Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prísny kludový režim ani predčasná hospitalzácia nie sú nutné. Ale je potrebné superkonziliárne ultrazvukové vyšetrenie, či neprerastá placenta do jazvy na maternici, rovnako u nás robíme takto ženám aj vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Ak sa potvrdí vrastenie, ženy nehospitalizujeme, ale robíme im opakovaný cisársky rez v ukončenom 34. týždni gravidity. Ak sa nepotvrdí vrastanie, tak v 36.-37. týždni. U nás v Ružinove sa na takéto prípade špecializujeme, nie je problém Vás prevziať do starostlivosti. Ak ste aj z´daleka, stačí jedna krátka hospitalizácia pred pôrodom, kde si stav presne uzavrieme a potom si Vás prijmeme až k operácii.
    Ak máte záujem napíšte na
    zahumensky@ru.unb.sk