Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • entizol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.
    Som v 31 t.t. a doktor mi predpisal Entizol 500 mg vaginalne na 10 dni.Mam trosku obavy o babetko.Je Entizol bezpecny?Dakujem za odpoved.

Podobné otázky

  • Entizol

    , Autor: MimaLea

    Dobrý deň, pán doktor,

    chcem sa Vás spýtať, pani doktorka mi predpísala Entizol na 5 dní ráno a večer. Piatok som mala poradňu a naše bábätko je v poriadku. Všetko ok okrem výtoku. Pani sestrička má ukľudnila, ale zároveň aj vystrašila. Že ak by sme to nelieči mohli by sa indikovať plodove obaly a mohla by som potratiť. Som 21 +3 tt. Chcem sa len spýtať, či sa nedaj Bože za takú dobu mohlo dačo stať. Užívam progesterón, Femibion 2, Magnezium, Vitamín C

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem na základe čoho dostávate entizol, ale ak máte bakteriálnu vaginózu (BV), tak je liečba indikovaná. Bakteriálna vaginoza sa prejaví zapáchajúcim šedavým výtokom, nepríjemnými pocitmi v pošve a hlavne neprítomnosťou laktobacila v pošvovom sekréte. Je potrebné uviesť, že ak máte BV, máte zvýšené riziko predčasného pôrodu, liečba žial však toto riziko neznižuje. Dôležité sú probiotiká a laktobacili.

  • 27tt a sekret

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor,velmi pekne by som Vas chcela poprosit o radu,aj ked myslim,ze bez vysetrenia asi nieje mozne diagnostikovat ani liecit...
    Asi 2 dni mam zvlastne pachnuci sekret z posvy,som 27tg a je to viac vodnaty sekret...len ma znepokojuje ten zapach...ako hnilobny...ine potiaze nemam a pred tehotenstvom som mala vsetky kultivacie negat az na streptokoka alb....v minulosti som bola preliecena antibiotikami na chlamydie a mykoplazmy...postaci lactovag ako radite,alebo mam v pondelok naklusat k lekarovi a trvat na steroch?
    Dakujem za odpoved a praje pekny vikenk
    Bibiana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme máte poruchu pošvovej flóry, tzv. bakteriálnu vaginózu, vhodná je liečba lokálně Entizol, alebo macmiror complex. Potom si kúpte lactovag ako prevenciu recidívy.

  • antibiotika a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    asi 6 dní pred otehotnením a ešte tri dni po tom, som užívala antibiotika augmentin a entizol, po jednej tablete z každého lieku, každých osem hodín. Predpísala mi ich zubná lekárka kvôli paradontóze, tiež som bola na zubnom RTG/asi panoramaticky/ dva týždne po otehotnení. Po zhliadnutí mne dostupných informácií,som zistila, že by nemalo v tomto prípade hroziť žiadne nebezpečenstvo, avšak môj gynekológ ma veľmi znepokojil, zrejme má objedná na farmaceológiu, tiež spomínal ukončenie tehotenstva, v prípade, že mi to bude navrhnuté a podobne.
    Viem, že istotu mi nikto nedá, ale veľmi ma zaujíma Váš názor.

    Podotýkam, že svojmu gynekológovi dôverujem, má praktické skúsenosti,bol primárom gyn.pôr.oddelenia, ale predsa mi to nedá.

    Pozn. mám 34 rokov, dve tehotenstvá za sebou, ktoré boli bez akýchkoľvek komplikácií od začiatku až do konca.

    ďakujem

  • Tehotenstvo a entizol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Čakám svoje druhé dieťa a som vo 14. tt. Posledné týždne mám dosť nepríjemný výtok, ktorý je občas aj dosť zapáchajúci ale pritom necítim žiadne svrbenie, len jemné bolesti v podbruší, ako keby som mala dostať menštruáciu. Gynekolgička mi spravila kultiváciu, a výsledkom bolo GARDNERELLA VAGINALIS a ESCHERICHIA COLI. Predpísala mi vaginálne tabletky ENTIZOL ktoré mám užívať počas 10 nocí. Dočítala som sa ale, že Entizol počas tehotenstva nie je vodné užívať. Užívam to 2. noc, a strašne ma bolí od vtedy hlava. Prosím Vás poradťe mi či ten liek nemôže uškodiiť môjmu dieťaťu, a či je naozaj nevyhnutná liečna Gardnerelly, keďže som len akurát vstúpila do 2. trimestra. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    lokálne entizol je bezpečný, dokonca sa dáva aj celkovo v gravidite. Hlava Vás určite nebolí z lokálneho podania. Gardnerella by sa mala liečiť, podľa niektorých prác zvyšuje riziko predčasného porodu.

  • Rada

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    som po 2 potratoch, prvý bol v 14tt, druhý v 12 tt. Oba potraty sa začali zvýšenými teplotami a zároveň radikálne zvýšenými hodnotami CRP (45 ). Po prvom potrate a absolvovaní hematologických vyšetrení bola u mňa potvrdená genetická mutácia heterozygot - FII - protrombín a poučili ma o potrebe pichať si nízkomolekulový heparín od potvrdenia tehotenstva. Napriek tomu mi boli prvé injekcie fragminu pichnuté v 11tt3 a následne som potratila. Po oboch potratoch ma lekár, ktorý vykonal čistenie upozornil na to, že placenta bola trombotická.

    Moje otázky :
    1.
    Môže sa nedostatočné prekrvenie placenty zapríčinené mojou genetickou mutáciou prejaviť aj nejakou infekciou ( zvýšené CRP - v oboch prípadoch baktéria v moči ), resp. može byť táto infekcia aj dôsledkom poruchy zrážania krvi v placente, teda mojej mutácie. Alebo tieto 2 záležitosti spolu vôbec nesúvisia a je potrebné hľadať aj príčiny zvýšeného CRP. ( žiadne gyn., stomat, ORL ani iné zápaly u mňa nikdy neboli potvrdené )
    2.
    Z vášho pohľadu bolo prekrytie heparínom v 11tt3 postačujúce, alebo je potrebné začať užívať heparín pred plánovaným otehotneným, resp. od 4-5 tt tehotenstva.

    Ďakujem za odpoveď.

    Alica

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hterozygo F II protrombín je pomerne vzácna mutácia, osobne som sa s ňou nestretol.
    Otázka znie, či naozaj táto mutácia vedie k samovoľným potratom, je to možné, zvýšená zrážanlivosť krvi vedie k tromboze viloznych ciev a plod odumrie, vačšinou skor.
    Mňa skor zaujíma aj to CRP. Je možné, že plod odumrie a následne sa infikuje, ale je možné, že máte chronický zápal sliznice maternice a preto potrácate.
    Osobne by som navrhol nasledovný postup:
    Pred ďalším otehtnením pulzná antibiotická liečba, aspoň mesiac: Makrolid + Chinolón + Metronidazol (napríklad Klacid 2x500 + Ciprinol 2x 500 + Entizol 3x500) aj partner (nemusí tak dlho). Potom už pred otehotnením buť Anopyrín 100mg alebo nízkomolekulárny heparín, celú graviditu.
    Ja iba toľko, že v 12. týždni je veľmi otázne sa vyjadriť k stavu placenty, ona ešte nie je celkom dokončená. Škoda, že nie ste v Prahe, Váš prípad by ma veľmi zaujímal.