Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,941 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vitaminy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,

    Chcem sa len informovať, kamarátka mi odporučila vitamíny NUTRIFEM Basic, vraj to pomáha ak sa snažíme o bábätko. viete mi o nich niečo povedať? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa snžíte otehotnieť tak je potrebný pravideľný a podľa možností radostný sex. Nič iné nezvyšuje pravdepodobnosť počatia, samozrejme okrem normálnej hmotnosti a nefajčenia cigariet.

Podobné otázky

  • Sucasne uzivanie inofolic a inych vitaminov

    , Autor: Iri

    Dobry den,

    chcela by som sa informovat ci sa da sucasne uzivat Inofolic Premium, Vitamin E, Vitamin D, Vitex a vceliu matersku kasecku pri snahe otehotniet? Ak ano, tak ake davky vitaminu E a D.
    Dakujem za odpoved.

    S pozdravom,
    IR

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tieto vitamíny majú naozaj iba minimálny účinok na otehotnenie a berte ich podľa príbalového letáku. Je to však skôr byznis farmapriemyslu, neexistujú jasné dôkazy, že to podporuje otehotnenie.

  • IVF po zapale pluc

    , Autor: BaškaB

    Dobrý deň prajem, rada by som sa informovala ohladom pripavy na IVF. Prave mi zistili zapal pluc s tym, ze som uz 7 dni uzivala ATB a teraz dalsich 10 dni budem uzivat Ciprofloxacin. Z tohto dovodu musime min. o mesiac odlozit posledne krvne testy a nasledne IVF. Viete mi poradit, ake vitaminove pripravky by som mala uzivat v priebehu toho mesiaca, aby som si zlepsila zdravie a telo lepsie pripravila na IVF po narocnejsej chorobe? Vopred Vam dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žiadne vitamíny v tomto nepomôžu, ak naozaj máte zápal plúc, treba sa dôkladne preliečiť a ponechať telu čas na rekonvalescenciu, podľa závažnosti ochorenia. Mesiac mi príde krátka doba.

  • Biochemické tehotenstvo

    , Autor: Zuzi181

    Dobrý deň, mame s mužom už dve deti, ktoré sa podarili celkpm rychlo, v druhom tehotenstve som od začiatku brala duphaston kvôli špineniu, dopadlo to dobre. Teraz sa pokúšame asi rok o tretie babo, od mája som dvakrat otehotnela, avšak obidve tehotenstva sa skončili biochemickym tehotenstvom v 6tt,bola som s tým aj u svojej gynekologičky, či nie su potrebné žiadne vitamíny povedala, že nie ze biochemické tehotenstvo je veľmi bežné že sa treba len snažiť ďalej, je to fakt pravda? Mne to príde, že mi len nechce dať žiadne lieky, napr. Duphaston aby sa tehotenstvo udržalo. A zabudla som mam 31 rokov. Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj sú takéto včasné neúspechy pomerne časté. Môžete si nasadiť kyselinu listovú, je otázka, či by Duphaston mal nejaký význam, pretože príčina je zrejme genetická, nestretla sa zdravá spermia so zdravým vajíčkom a s tým sa nedá nič robiť. Je veľká šanca, že sa to nabudúce podarí úspešne otehotnieť.

  • zhoršený spermiogram

    , Autor: Katarína84

    Dobrý deň pán doktor,
    s manželom sme začali s procesom IVF (z dôvodu zlého spermiogramu, a môjho veku)...v rámci vstupných vyšetrení bol manžel na kontrolnom spermiograme po 4 mesiacoch (užíval odporúčané vitamíny, upravili sme stravu) a výsledky sa dosť zhoršili...prosím Vás neviete, prečo by sa mu zhoršil spermiogram ak užíval aj podporné vitamíny atď? čo môže byť príčinou toho zhoršenia?
    ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spermiogram je veľmi dynamická premenná, ktorá sa môže v priebehu krátkeho času rôzne meniť. Majú na neho vplyv aj stres, nevyspatie a podobne, takže ak by sa robil tesne za sebou, môžu byť hodnoty rôzne, raz lepšie a raz horšie. Kvalita spermiograamu nie je tiež 100% ukazateľom neplodnosti chlapa, sú chlapi s úplne zlým nálezom a majú vlastné deti bez problémov. Ak sa Vám rok pri pravidelnom nechránenom styku nedarí otehotnieť, potom možno brať zhoršený spermiogram ako jeden z možných dôvodov neplodnosti a treba zvážiť liečbu, jedna z možností je aj umelé oplodnenie.

  • Vedľajšie účinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa poradiť , ohľadne problému s otehotnením. Manžel bol na vyšatrení spermií - výsledok - ejakulát pH : 7.4, pohyb. lin. nad 60 % mn. spermií nad 35 mil./mil.- oligospermia ľahk. typu. Lekár mu predpísal TAMOXIFEN a vitamíny na 7 mesiacov. Keď som si však potom čítala leták k tomuto lieku, zdá sa mi byť príliš silný, aj keď sú to len najmenšie dávky.
    Chcem sa preto opýtať, či je takáto liečba pri týchto výsledkoch normálna a bežná.Či nehrozia nejaké vedľajšie účinky. A nakoniec aká je šanca na otehotnenie s takými výsledkami.
    Ďakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie som andrológ a nemám skúsenosti s liečbou mužov.
    Tamoxifén je tzv. protiestrogénny liek, negatívnou vazbou by mal stimulovať v hypofýze tvorbu hypofyzárnych stimulačných hormónov a tak vplývať na tvorbu spermii. Nález Vášho manžela však neznamená neplodnosť a liečba by mala by´t iba v prípade, ak sa Vám nedarí dhlšie ako rok až dva a nie sú známe iné príčiny.