Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zhoršený spermiogram

    , Autor: Katarína84

    Dobrý deň pán doktor,
    s manželom sme začali s procesom IVF (z dôvodu zlého spermiogramu, a môjho veku)...v rámci vstupných vyšetrení bol manžel na kontrolnom spermiograme po 4 mesiacoch (užíval odporúčané vitamíny, upravili sme stravu) a výsledky sa dosť zhoršili...prosím Vás neviete, prečo by sa mu zhoršil spermiogram ak užíval aj podporné vitamíny atď? čo môže byť príčinou toho zhoršenia?
    ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spermiogram je veľmi dynamická premenná, ktorá sa môže v priebehu krátkeho času rôzne meniť. Majú na neho vplyv aj stres, nevyspatie a podobne, takže ak by sa robil tesne za sebou, môžu byť hodnoty rôzne, raz lepšie a raz horšie. Kvalita spermiograamu nie je tiež 100% ukazateľom neplodnosti chlapa, sú chlapi s úplne zlým nálezom a majú vlastné deti bez problémov. Ak sa Vám rok pri pravidelnom nechránenom styku nedarí otehotnieť, potom možno brať zhoršený spermiogram ako jeden z možných dôvodov neplodnosti a treba zvážiť liečbu, jedna z možností je aj umelé oplodnenie.

Podobné otázky

  • Snaženie

    , Autor: Andersomova

    Dakujem ale predtym neviek aki mal partner spermiogram ked som otehotnela
    Možno mal lepši
    Mohlo sa sa mu zhoršit od vtedi
    Alebo nie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spermiogram sa mení, jedno vyšetrenie nie je smerodajné. Ani zhoršený spermiogram však neznamená neplodnosť, najdôležitejšie je to skúšať istú dobu, podľa svetovej zdravotníckej organizácie aspoň 2 roky.

  • neuspesne IUI

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem dobry den, chcela by som vas poprosit o radu ako postupovat dalej pri liecbe neplodnosti. S manzelom mame 30 rokov, po viac ako roku snazenia sme isli do CARu, kde manzelovi zistili zhorseny spermiogram. Mne vysetrili hormonalny profil a priechodnost vajcovodov (HSG), vsetko v poriadku, MS pravidelna 28 - 29 dni, folikuly dozreivaju. Kedze sme na zaciatku chceli ist od jednoduchsej metody, podstupili sme IUI. Prva IUI bola v spontannom cykle (partner 4 mil. spermii a-20%), druha IUI v stimulovanom, dozreli 3 folikuly (partner 11 mil. a-20%), zial obe neuspesne. Odporucate nam skusit este jednu IUI, alebo su este nejake vysetrenia, ktore by som mohla podstupit na odhalenie priceny neplodnosti? Alebo zbytocne necakat a podstupit umele oplodnenie?
    Dakujem za Vasu nestrannu radu odbornika, kedze nie som jedina, ktora ma trochu zly pocit z CAR, kde nas beru len ako kusovky a takmer prvu informaciu, ktoru dostavame je, kolko to bude stat.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pevne verím, že v dohľadnom čase aj v bežných nemocniciach bude informácie o cene výkonu jedna z prvých, ktorú klienti dostanú, tak ako je to bežné v systémoch, kde si ľudia zdravotníctvo vážia.
    Osobne by som sa prikláňal ešte k IUI s upravenými spermiami, ak máte priechodné vajcovody, je to veľká šanca na otehotnenie, ak by sa po ďalších dvoch pokusoch nezadarilo, potom ostáva iba IVF.