Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,967 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vysoký prolaktín

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer , prosím Vás viete mi poradiť ? Nemám ovuláciu asi tretí cyklus meriam si ju sama doma presne podľa pokynov, kedže v minulosti som mala problémy s vysokým prolaktínom tak som znova bola na endokrinologii , výsledok PRL bol 9,08 ng/ml čo mi povedala p. doktorka že je v norme ale potom mi robila cerucal test a tam zistili že mám vysoké hodnoty 200 ng/ml po 30 min. a 185,47 ng/ml po 60 min.a nasadila mi medocriptin na zniženie kedže sa liečim na vysoký krvný tlak a užívam dopegyt tak si nie som istá čí možem tieto lieky užívať.tak povedala že teda parlodel ale ja mám strach užívať tieto lieky je tam napisane v letáčiku že ženy s vysokým tlakom to nemajú užívať.chcem sa Vás opýtať na Váš názor a čí neexistuje iná liečba aby bola ovulacia . Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte nadváhu, musíte schudnúť, vyrieši sa ovulácia aj hypertenzia.
    Užívajte lieky podľa doporučení endokrinologičky, ale je potrebné sledovať Váš tlak.

Podobné otázky

  • Vysoky prolaktin, stitna zlaza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktor, z krvi na prolaktin mi vysiel vysledok- vysoky prolaktin, neviem presne kolko, k dr. idem az buduci tyzden, velmi som sa zlakla, co znamena vysoky prolaktin? Je mozne , ze mam aj ochorenie stitnej zlazy a budem neplodna? S manzelom sa pokusame o babatku 4 mesiacie a teraz mi vysli takto vysledky...Da sa to liecit? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to nezmysel a presne to takto začína, ste na najlepšej ceste k neplodnosti.
    Vyšší prolaktín býva veľmi častý, hladina prolaktínu reaguje na stres (návšteva lekára, jazda autom, autobusom), jeden odber nie je nijako podstatný a nič nehovorí.
    VY NIE STE NEPLODNÝ PÁR, akokoľvek Vás stresovať vyšetrovaním a liečbou Vám výrazne znižuje šancu na otehotnenie.
    Žiadna liečba nezvyšuje šancu na dieťa ak sa aplikuje v čase kratšom ako dva roky.
    Preto žiadny lekár, žiadne stresy, iba zdravý životný štýl, ideálna hmotnosť, optimizmus. Potom máte 85% šancu na otehotnenie. Každá liečba Vám túto šancu výrazne znižuje!!!!!!!!!!!

  • Prolaktin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Chcela by som sa spýtať,keď mam vysoký prolaktin či môžem otehotnieť a či sa to dá stiahnuť,manžel ma spermie v poriadku.Snažíme sa už skoro pomalí 3roky...Ten prolaktin mám cez 3500....Ďakujem za odpoveď....Janka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte takto vysoký prolaktín je potrebný aj snímok hlavy, alebo MRI, či nemáte nejaký proces na hypofýze, ďalej je potrebné vyšetrenie aj ostatných hormónov (niekedy sa prejaví porucha funkcie štítnej žľazy vysokým prolaktínom).
    Liečba vysokého prolaktínu je pomocou tabliet.

  • Anovulačné cykly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, od mája tohto roku som vysadila antikoncepciu. Som už dlhodobejšie liečená na vysoký prolaktín, momentálne užívam norprolac a prolaktín mám v norme. Na endokrinológii mi bol odsledovaný menštruačný cyklus, všetko mám v norme, okrem na 14.deň. mc som mala FSH 5,8 IU/l a norma bola 10-20 IU/l. Môže byť v tomto problém, pretože od vysadenia antikoncepcie mám všetky cykly anovulačné. Mám aj nepravidelný menštruačný cyklus. Pani doktorka na endokrinológii mi povedala, že podľa všetkého by som mohla spontánne otehotnieť, lenže vzhľadom k tomu, že mám nepravidelný cyklus je pre mňa ťažké určiť kedy nastane ovulácia, robím si aj ovulačné testy, ale všetky sú s negatívnym výsledkom. Chcela by som sa aj opýtať či anovulačné cykly môžu byť aj vzhľadom k tomu, že nemám ideálnu váhu výška 163cm a 49kg. Snažím sa aj pribrať.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš Body mass index je hraničný a nemyslím si, že tu je príčina s nepravideĺným cyklom, ale nič sa nestane ak kilo dva priberiete.
    Vhodné by bolo doplniť gestagény od 14. dňa cyklu na 10 dní, tým by sa cyklus spravideľnil a je možné, že sa upraví aj ovulácia. Doporučil by som vyšetrenie na skrytú cukrovku.

  • Lieky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den a este jedna otazocka,prave mi stimuluju vajecniky clostyl... a duphastonom a popritom beriem este aj metformin a vecer 1/4 tablety parlodel,pretoze som mala vysoky prolaktin.Nemoze sa to nejako zle ovplyvnit?Ked ten parlodel znizuje prolaktin,a nahodou by som otehotnela a este by som to nevedela,je mozne ze dostanem MS?Dakujem krasne.