Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.
16,885 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • kyretáž

    , Autor: siemana

    Dobrý den pán doktor môže mat kazdá žena deti v budúcnosti po kyretáži neposkodi sa tym tam nieco?
    Existuju aj tabletky namiesto kyretáže a sú lepšie? Sú dostupné aj u nás?

Podobné otázky

  • Nutná kyretáž?

    , Autor: odbornik2

    Milý pán docent,

    žiaľ na dovolenke som potratila. Môj lekár ma upozornil na túto možnosť, lebo plod sa nevyvíjal. Lekár v Taliansku videl cez ultrazvuk takisto len prázdny obal. O deň neskôr som mala silné krvácanie a bolesti, ktoré ale poobede ustúpili a už som krvácala len slabučko. Na kontrole mi lekár povedal, že v maternici neostalo nič a nie je nutná kyretáž. Predpísal mi Metergin 3x20 kvapiek. Od oného silého krvácania prešlo 10-11 dní a z toho 7 dní mám len slabé špinenie (ak by som po malej potrebe nepoužívala papier, tak o tom ani neviem) a nie stále, napr. doobeda áno, poobede ustane a objaví sa až na ďalší deň poobede. Myslíte, že môj lekár na Slovensku bude nástojiť na kyretáži?

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    ja osobne by som na kyretáži nenástojil, ale zvyk na Slovensku aj Čechách je taký, že každá žena po p otrate musí na kyretáž, v zahraničí sa to robí iba výnimočne.

  • Otehotnenie po potrate

    , Autor: odbornik2

    Dobry den. Chcela by som sa vas opytat. V januari som potratila v 10 tyždni, bola som na kyretaži. A je teraz Júl či by sme sa s manželom mohli pokusiť o už o babätko. Doteraz som brala antikoncepciu ale som ju už vysadila prave. dakujem

  • Postupujeme spravne?

    , Autor: odbornik2

    Dobry den, pan doktor,

    v novembri 2007 som prekonala zamlknuty potrat v 8 tyzdni, potom znova to iste v maji 2008 v 10 tyzdni. Po genetickom a hematologickom vysetreni mi bola stanovena diagnoza poruchy zrazanlivosti krvi. Takze som poucena, ze pri dalsom tehotenstve budem musiet brat injekcie nizkomolek. heparinu. Dovtedy mam brat tabletky podobne aspirinu, tu v Nemecku sa to vola a s s 50, ktore beriem. Pan doktor, pokusame sa znova o babatko od januara 2010 a doteraz sa to nepodarilo. Pri prvych dvoch pokusoch, ktore dopadli tak smutne sa nam to podarilo hned, vzdy v prvy mesiac snazenia. Okrem ineho mam znizenu funkciu stitnej zlazy, endokrinologicka mi podla hodnoty nasadila thyroxin 100, takze ju mam sledovanu. Manzelovi zo spermiogramu vyslo, ze rychlost a mnozstvo su v poriadku, ale ma len 10% spravne sformovanych spermii a norma je vraj 30. Nadvahu nemame, nefajcime. Pred mesiacom sme boli v takom jednom centre a podla instrukcii som 3-7 den cyklu brala Clomifen, mala som po nom 3 dobre vajicka, ktore mi uvolnili injekciou Brevactid, nasledne som brala 14 dni utrogest. Tehotenstvo sa nepodarilo. Doteraz som si privelke starosti nerobila, ale zacina ma to velmi trapit, kedze sa uz snazime dohromady 3 a pol roka. Ja mam 33 rokov a manzel 37. Pan doktor, aky je Vas nazor, moze byt problem v tom malom pocte dobre sformovanych spermii, alebo sa nieco mohlo stat po druhej kyretazi a ako by ste mi doporucili postupovat dalej.
    Velmi pekne Vam dakujem za cas a odpoved.

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    určite je potrebné, aby Vaša štítna žľaza bola správne zaliečená, lebo nesprávna funkcia štítnej žľazy može sposobiť problémy s ovuláciou. Osobne si myslím, že sa Vám podarí otehotnieť a že spermiogram na to nemá vplyv, ak sa to podarilo už 2x.

  • kyretáž 16tt

    , Autor: odbornik2

    dobrý den, ja som vám už viackrát písala a ďakujem za odpovede! určite je toho viac čo by som sa vás chcela opýtať ale nebudem vás zaťažovať. opýtam sa vás len na jednu. ja som už absolvovala asi všetky možné vyšetrenie kôli 3 potratom, nič mi nezistili doktor povedal že je to záhada. k výsledkom cytogenetiky plodu sa akosi nemôžem dostať, viem len že sa nedalo nič zistit. chcem sa opýtať či by nemal isť na nejaké vyšetrenie aj manžel. a ked ano tak na aké a kto by ho tam mal poslať. za odpoveď velmi pekne ďakujem.

  • kyretaz a nasledna menstruacia

    , Autor: odbornik2

    Dobry den pan doktor.
    Minule som vam pisala ze som po kyretazi . Mam na vas otazocku je mozne ze som 16 den od cistenia dostala menzes? Ide mi aj o to ze pri kontrole mi lekarr robil stery z krcka maternice, mala som zacinajuci zapal tak mi predpisal vaginalne tabletky POlygyntax a z vysledkov sterov mi vyslo ze mam nejaky bacil sestricka vravela ze je to nejaky streptokok a ma sa ist preliecit partner . tym ze som dostala menzes uz tak skoro musela som prerusit uzivanie tabletiek , mozem ich po menzese douzivat ? 4.4. mam kontrolu a dalsi kontrolny ster + odber krvy na krvnu skupinu a este jedno krvne vysetrenie . Bola som aj poslana na vysetrenie endokrinologie kedze u nas je pozitivna diagnoza na stitnu zlazu z matkynej strany u vsetkych zien , hematologiu a genetiku .

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    streptokok je normálna flóra pošvy a nielieči sa, tobož nie partner.nepíšte či šlo o potrat, ak áno, tak až po 3 potrate sú tieto vyšetrenie indikované, pretože až 20 % plodov sa potratí, je to vecou náhody.