Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • T-shaped uterus

    , Autor: tinaW

    Dobrý deň,
    po 4x MA som absolvovala hysteroskopiu s takýmto výsledkom. Máte skúsenosť? Aké sú prognózy. Predpokladám, že je to ojedinelá vývojová porucha maternice. To, že ste to u Vás nevideli na sone plne chápem, ale najmä by ma zaujímalo, ako mi mohli robiť kyretáž a nezistiť, že je niečo neštandardne a stále sa vyhovárať na náhodnú genetickú poruchu..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    táto vrodená malformácia je extrémne zriedkavá, v minulosti bola spojená s užívaním niektorých liekov v tehotnosti matky.
    Býva diagnostikovaná práve pri hysteroskopii, ktorá sa prevádza pri opakovaných tehotenských neúspechoch. Pri tehotnosti a kyretáži nebýva diagnostikovaná, pretože nástrojom sa počas tehotnosti nedá správne overiť tvar dutiny.
    Existuje možnost hysteroskopickej operácie, ale neviem, či to niekto na Slovensku vykonáva. Ja osobne som sa s tým ešte nestretol.