Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    Chcela by som sa opýtať ohľadne tehotenstva po potrate. V marci toho roku, som žiaľ spontálne potratila v 11+6dní. Predtým som najskôr dva dni špinila s trochou krvy.Bola som hneď u gynekológa ten mi predpísal ascorutin. Na ďalší deň som mala aj teplotu 38.5.O 2 dni neskôr som začala už silno krvácať, následne aj ten deň som žiaľ potratila. Po potrate som mala namerané aj vysoké CRP 188.8, hneď mi nasadili aj antibiotiká, na ďalší den som musela isť na kyretáž. Po tom všetkom mi bolo
    odporúčané aby sme aspoň 2 cykly počkali a až následne sa znovu začali snažiť o ďalšie bábo. Žiaľ už od potratu prešlo viac ako 6 mesiacov a stále sa nedarí otehotnieť. MC mávam už pravidelnejšie 31 až 33 dni. Predtým som mávala dosť aj nepravidelné aj 35 niekedy 40dní. Mám už jedno dvojročné dieťa, v tehotenstve ani predtým neboli žiadne problémy. Nikdy nebol problém ani s otehotnením predtým. Žiaľ teraz po tom potrate sa vôbec nedarí už otehotnieť Beriem aj kyselinu listovú. Po potrate neboli ešte žiadne vyšetrenia robené. Lekár povedal, že máme ešte čakať a snažiť sa i naďalej o bábo, že zatiaľ niesú potrebné vyšetrenia. Mám už 31 rokov, a nerada by som zase do neviem kedy len čakala.
    PROSÍM Vás, čo by ste mi odporúčali, prípadne s čím by sa dalo pomôcť k otehotneniu ???
    Ďakukem pekne za skorú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zdravému páru trvá až rok kým otehotnie. nemusíte sa stresovať, podarí sa to. Akonáhle začnú vyšetrovačky a liečba pre "neplodnosť" upadnete do nepríjemných následkov hormonálnej liečby a psychologického stresu. Počkajte, podarí sa to.

Podobné otázky

  • zvysenie sance na otehotnenie vo vyssom veku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pan profesor.chcela by som sa opytat,som pol roka po odstaveni malej od kojenia a teraz som si vsimla,ze pri stlaceni prsnika mi vyteka trochu mlieka(kvapôčka iba).automaticky to musi byt problem pri otehotneni,moze byt zvyseny prolaktin?o babatko sa snazime len druhy cyklus,styk mame podla chuti 2*-3*do tyzdna,ale v prvej faze cyklu trocha castejsie.vela citam vase odpovede a nechcem si privodit tu psychycku neplodnost prilisnym sledovanim.nechcem vsak ani nic zanedbat,lebo uz mam 38rokov a 2deticky.hodnoty stitnej zlazy mi naposledy pozerali v roku 2022 a boli v poriadku,predosle tehotenstvo sa podarilo po 4cykloch prirodzene.mozem nieco urobit pre uspesne otehotnenie,pripadne harmonizaciu tela,hormonov?menstruacne cykly mam 24 az 26 dnove,osobne si myslim,ze ovulujem.na moju psychyku je narocne,ked citam,ze v mojom veku uz mam len nizku sancu otehotniet prirodzene.dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si, že robíte všetko čo treba aby ste úspešne po tretí krát otehotneli, predpokladám, že vo veľmi dohľadnej dobe sa to podarí.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať je možné že žena otehotnie počas menštruácie? Snažíme sa o bábätko chcem sa spýtať ci existuje dáky gél na podporu počatia a v maternici spermie vydržia 5 dní je to pravda ale bez toho že žena sa nemôže sprchovať ? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    počas menštruácie je otehotnenie málo pravdepodobné, preto je dobré mať pohlavný styk mimo krvácania. Nad prežívaním spermii nešpekulujte, normálne pravidelne pohlavne žite a otehotniete. Výplachy pošvy sprchou si nerobte nikdy, narúša to floru pošvy, bežné sprchovanie ničomu neškodí.

  • Ovulacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den na hormonalnom profile mi bol zisteny zvyseny prolaktin 65, a protilatky stitnej zlazy, na vysetreni som bola z dovodu anovulacie, termin na endokrinologii mam az v oktobri. V tieto dni mi vysiel pozitívny ovulacny test a mam priznaky ovulacie, chcem sa spytat ci by vysledky hormonalneho profilu mohli ovplyvnit prípadné tehotenstvo. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hormonálny profil je pomerne nepresné orientačné vyšetrenie, pretože napríklad prolaktín reaguje na rôzne podnety a stačí stres z odberu a už sa jeho hodnoty menia, preto sa musí robiť opakovane.
    Tehotenstvo to neovplyvní

  • Clostilbegyt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, Dr mi nasadil clostilbegyt od 4dc na 5dni a od 16dc duphaston… snažíme sa o tehotenstvo avšak môjmu manželovi vyšla teratozoospermia a teda 2% normálnych ostatné parametre sú v poriadku, myslite že ma zmysel teda u mňa indikovať ovulaciu pri mužovej diagnóze ? Môže sa to podariť vďaka tým liekom ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí, či vy máte ovuláciu. Ak ju máte, tak je liečba clostyrbegytom neindikovaná, ak sú u Vás neovulačné cykly, tak v prvom rade je potrebné aj pátrať po ich príčine. Táto liečba v tomto prípade zvýši šancu na otehotnenie. Spermiogram nie je úplne spoľahlivé vyšetrenie pri hodnotení mužskej plodnosti.

  • Skratena lutealna faza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 36 rokov a prvy porod som mala ako 34 rocna ( na treti cyklus snazenia) Predtym jeden spontanny potrat v 12.tyzdni ( na druhy cyklus snazenia) a chemicke tehotenstvo hned v 4.tyzdni. Teraz sa snazime uz 8.mesiac o druhe dietatko, ale zatial sa nedari. Obidvaja sme zdravi a fit, testy neukazuju na ziaden problem. Moja gynekologicka tiez nema na to vysvetlenie preto skusam najst odpoved a radu u vas. Menstruaciu som dostala 6 mesiacov po porode a aj napriek kojeniu som ju mala pravidelnu 28-30 dni a s lutealnou fazou vzdy 12 dni. Kojenie som ukoncila pred 2,5 mesiacmi a zda sa ze mi to ovplyvnilo tri cykly. Mala som potvrdenu ovulaciu pri kazdom cykle, testovane hormony ako estrogen, progesteron, fsh atd a vsetky hodnoty boli v norme. Dokonca progesteron testovany 6-7 dni po ovulacii bol vzdy v tych vyssich hodnotach (naposledy 46.3nmol). Aj napriek tymto vyssim hodnotam sa mi skratila lutealna faza na 10 dni s tym,ze den pred menstruaciou mi zacina hnede spinenie a to som predtym tiez nemala. Nemam cysty ani ziadne ine problemy. Nerozumiem tomu, preco aj napriek vysokemu progesteronu mam spinenie pred menstruaciou a preco sa mi to takto skratilo. Zacinam uz byt z toho frustrovana a pomaly sa vzdavam nadeje mat este jedno dietatko

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dojčenie je antikoncepcia takže sa snažíte cca. 2,5 mesiaca, pričom prvé mesiace tiež mohli byť anovulačné.
    Takže netreba to riešiť a normálne žiť do roka ste tehotná.