Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otehotnenie

    , Autor: Hanka10

    Dobrý deň, s partnerom sa snažíme o dieťa, zatiaľ neúspešne ale chcela by som sa opýtať na nepravidelný cyklus. Pohybuje sa v rôznych cykloch a dám sem napr od zaciatku roka 2023 (28,29,33,34,33). Môžem to považovať za nepravidelný cyklus? Môže to ovplyvniť otehotnenie? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na toto neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože na otehotnenie je potrebné, aby mala žena ovuláciu. A väčšina žien s takto nepravidelným cyklom ovuláciu má. Skúste si okolo toho 12.-14. dňa spraviť ovulačné testy, prípadne môžete vyskúšať aj zastaranú ale stále funkčnú metódu merania bazálnej teploty. Ak sa Vám nepodarí preukázať ovuláciu, potom je namieste návšteva gynekológa.

Podobné otázky

  • Dobrý deň

    , Autor: Kikakika1003

    odpovedám na vašu odpoveď
    objem 1,5 míl
    koncentrácia spermií 15 mil
    celkový počet spermií 39 míľ
    celková pohyblivosť 40%
    progresívna pohyblivosť 32 %
    z toho rýchla prog. pobyblivost 21%
    nepogresivny pohyb 9%
    nepohyblivé spermie 41%
    dufam že som napisala dobre

  • Sucasne uzivanie inofolic a inych vitaminov

    , Autor: Iri

    Dobry den,

    chcela by som sa informovat ci sa da sucasne uzivat Inofolic Premium, Vitamin E, Vitamin D, Vitex a vceliu matersku kasecku pri snahe otehotniet? Ak ano, tak ake davky vitaminu E a D.
    Dakujem za odpoved.

    S pozdravom,
    IR

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tieto vitamíny majú naozaj iba minimálny účinok na otehotnenie a berte ich podľa príbalového letáku. Je to však skôr byznis farmapriemyslu, neexistujú jasné dôkazy, že to podporuje otehotnenie.

  • Prirodzene otehotnenie so zlym SPG

    , Autor: Trembos87

    Dobry den,

    viem, ze je to otazka hlavne, na androloga ale predsa...

    co sposobuje katastrofalne vysledky spermiogramu v morfologii a DNA fragmentacii? Uz jedno dietatko mame z IVF - ICSI + MACS. Z 23 embryi sme mali 2 vhodne. KET hned vysiel. Vtedy mal moj manzel na kontrolnom morfo s uzivanim vitaminov 1%, predtym ale 2%. Toto bolo pred 4 rokmi.

    Momentalne som otehotnela prirodzene, aj mala zamlknuty potrat. Hned som ho poslala na spermiogram a vysledky ma sokovali. Morfo menej ako 0,5% ( hlava 100% patologicka) a DNA fragmentacia 87%.
    Nepije, nefajci, sportuje, nenosi mobil vo vrecku, ma sice stresujucu robotu, ale nie je stresman, vsetko riesi s kludom, snazime sa zit zdravo, davame pozor na plasty, atd. a predsa.
    Mame este 1 embryjko, ale ked sa nepodari, uz ani na ivf nemozme ist. Nemame zdrave spermie. ???? Alebo da sa s tym nieco urobit? Co pomahal na morfologiu spermii?

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vidíte, aj s takýmto spermiogramom sa dá otehotnieť.
    Príčiny zhoršujúceho sa spermiogramu u mužov sú viaceré, globálne je to tým, že pomocou umelého oplodnenia a monogamie (jeden chlap s jednou ženou) dávame evolučne možnosť splodiť deti aj mužom s horším spermiogramom, čo sa potom prenáša na potomstvo. U primátov väčšinou splodí potomstvo najplodnejší samec u väčšiny samíc v tlupe.
    Úlohu zohrávajú asi aj škodliviny v prostredí a látky narúšajúce hormonálny systém.

  • Spermiogram

    , Autor: Kami9

    Dobry deň pan doktor , ešte som sa chcela opýtať , či je možné zdravé otehotnenie pri partnerovi, ktorý má 2% morfologicky správnych spermií. Pred mesiacom som prekonala biochemické tehotenstvo takže ide to aj prirodzene , len sa obavam či takto neskončí každé tehotenstvo. Ja mám slabšie pco
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    asi teoreticky áno, ale pravdepodobnosť nie je vysoká. Neviem bližšie, či ste nedostávali lieky na indukciou ovulácie a nebol test falošne pozitívny.

  • otehotnenie po MA

    , Autor: Katarína84

    Dobrý deň,
    dňa 19.12.2023 som absolvovala MA pomocou Misoprostol (tehotenstvo bolo po IVF, MA v 8 týždni). Krvácanie mi skončilo 27.12.2023 (po kontrole všetko OK). Dňa 18.1.2024 som bola na preventívnej prehliadke, kde som mala na ľavom vaječníku 2 folikuly 15mm a sliznica bola 8mm. Chcela som sa spýtať, či to môže byť znak toho, že cyklus sa mi normálne naštartoval a mala som akurát pred ovuláciou? A mohla by byť šanca na otehotnenie?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    trocha nerozumiem Vašej otázke. Ak ste absolvovali IVF, tak je tehotenstvo prirodzenou cestou u Vás takmer vylúčené, takže šanca zrejme na otehotnenie je u Vás minimálna. IVF sa musí prísne indikovať iba v prípadoch, kedy je takmer nulová šanca na prirodzené otehotnenie.