Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vysetrenie

    , Autor: Mima98

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať aké všetky vysetrenia sa robia pri nepravidelne menštruáciu a nezvolení ovulácie. Chcela by som vedieť či môj lekár postupuje spravne. Na nepravidelnú menštruáciu ki pichal vyvolávačku teraz už cca 5mesiac beriem duphaston a menstruacia pri tabletkách je pravidelná. Na ovulaciu mi len 2krat zmeral folikuly ktoré nenarastaju a nepreskakuj a dal mi clostylbegyt a povedal že ak po 2baleniach neotehotniem pošle ma na kliniku o babatko sa snažíme približne 8mesiacov dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to ešte veľmi krátko, 8 mesiacov. Na to, aby sa pár označil ako neplodný je potreba snaha rok až dva, žiadna liečba skôr nezvyšuje úspešnosť snahy.
    Folikulometria je v poriadku, ešte by bolo vhodné spraviť endokrinologické vyšetrenie. Mala by ste normálne sexuálne žiť, nestresovať sa a mať zdravý životný štýl. Duphaston na úpravu cyklu je dobrý postup.

Podobné otázky

  • Vysoky estradiol

    , Autor: Anaei

    Dobry večer prajem

    S manželom sa snažíme o bábätko už 3 roky. Boli sme na vyšetrenia a manžel je v poriadku mne zistili ze mam malo folikulov (mam 36 rokov) tak sme sa rozhodli podstúpiť umelé oplodnenie (IVF) lenže tu pri postupnych testov a skenov mi zistili ze mam vysoký Estradiol takže nemôžme začať s IVF .... Môžte mi poradiť či je možné a ako znizit estradiol a ci je vôbec nejaká sanca na otehotnenie.... Ak som sa to opýtala pani doktorky ktorá má vyšetruje tak mi povedala ze šanca je veľmi malá.

    DAKUJEM ZA ODPOVED

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    potrebné je podrobné endokrinologické vyšetrenie na zistenie dôvodu vysokého estradiolu. Osobne si myslím, že tento problém je riešitelný a liečitelný.

  • Clostilbegyt

    , Autor: Tani123

    Dobrý deň, Dr mi nasadil clostilbegyt od 4dc na 5dni a od 16dc duphaston… snažíme sa o tehotenstvo avšak môjmu manželovi vyšla teratozoospermia a teda 2% normálnych ostatné parametre sú v poriadku, myslite že ma zmysel teda u mňa indikovať ovulaciu pri mužovej diagnóze ? Môže sa to podariť vďaka tým liekom ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí, či vy máte ovuláciu. Ak ju máte, tak je liečba clostyrbegytom neindikovaná, ak sú u Vás neovulačné cykly, tak v prvom rade je potrebné aj pátrať po ich príčine. Táto liečba v tomto prípade zvýši šancu na otehotnenie. Spermiogram nie je úplne spoľahlivé vyšetrenie pri hodnotení mužskej plodnosti.

  • Možnosť prirodzeného pocatia

    , Autor: Iwithebird3

    Dobrý deň, chcela by som sa opytat, aká je možnosť otehotnenia pri týchto diagnozach. Partner: asthenoteratozoospermia, pohyblivosť 25%, patologia hlaviciek 91, norm. morfológia 2%. Mne vyšlo s-antitpo 1300 a s tsh 3.7. Všetko ostatné mam ok. V car nás už tlačia do ivf, cize by ma zaujímal nezaujaty nazor, kedze nejde o maly vydavok. O počatie sa snažíme 5 mesiacov, mam uz vsak hranicny vek, 39 rokov. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nesplňujete definíciu neplodnosti, tá je definovaná sanohou aspoň rok o otehotnenie. Je otázka, či opakvoané vyšetrenie spermiogramu mimo CAR by ukazalo rovnakú diagnozu u muža.
    V každom prípade je u Vás potrebné vyšetrenie endokrinologa a potom je otázka, či ešte dáte tomu pár mesiacov, alebo rovno pôjdete cestou skúmaviek.

  • MA - chlamydia trachomatis u muza

    , Autor: Lachdian

    Dobry den, v priebehu roku som 2x potratila ( MA - 8t a 6t). Absolvovali sme vsetky vysetrenia. Na reproimunologii muzovi zistili inf. chlamydiu trachomatis - pozit. IgG aj IgA. Ja mam vsak vzsledky z krvi aj vytery negativne. Moja otaxka znie: Je to vobec mozne aby som bola negativna? A je mozne, aby pricinou MA bola muzova infekcia? Vycerpali sme vsetky moznosti vysetreni a nic ine sa nenaslo.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyšetrenie protilátok je veľmi nepresné a nepriekazné, väčšinou ukazuje na prebehnutú infekciu v minulosti. Dôležitý by bol nález chlamýdii v stere.
    Infekcia chlamýdiami nespôsobuje zamlknutý potrat, preto nie je dôvod sa nazdávať, že pozitivita protilátok u partnera má nejaký klinický význam.

  • Vysoká hodnota AMH

    , Autor: Laura2024

    Dobrý deň,

    zo zaujímavosti som si dala odmerať AMH a vyšla mi vysoká hodnota Antimüllerovho hormónu (AMH) 11,36 ng/ml.

    Mám 26 rokov a deti v blízkej dobe neplánujem. Samozrejme, už som sa objednala na vyšetrenie k svojej gynekologičke, i keď chodím pravidelne na preventívne prehliadky a doteraz nebol identifikovaný žiadny problém.

    Musí takáto hodnota znamenať nevyhnutne polycystické vaječniky? Dala by sa táto diagnóza odhaliť na rutinnej preventívnej prehliadke alebo je v tomto smere nutné špeciálne vyšetrenie?

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dúfam, že ste si to zo zaujímavosti platila sama, verejné zdravotné poistenie na to nie je určené. AMH je jedno doplnkové nepresné vyšetrenie, ktoré má svoje indikácie a samotná hodnota je bezcenná.