Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Mimomaternicove

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Ziadne deti. Po prekonani 2x mimomaternicoveho na pravej strane - oba pripady boli iba odsledovane, ziaden zakrok. Nasledne po 6mesiacoch vysetrenie priechodnosti vajickovodov USG metodou - oba vaickovody priechodne. Ako pokracovat? IVF? Sledovat ovulaciu a skusat iba prostrednictvom laveho vajickovodu alebo skusat aj tym pravym kde sa embrio uz 2x zaseklo? Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    väčšinou sa odporúča, po 2. mimomaternicovom tehotenstve už zvážiť IVF. Na druhej strane, ak boli priechodné vajcovody, je možný aj tretí pokus, hoci šanca na opakovanie ektopcikej gravidity je pomerne vysoká, stále je šanca aj na normálnu graviditu.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v utorok som bola na sone kde som bola 5+5tt. Na sone bol len prázdny 4mm vačok. Mam špinenie čiže beriem ascorutin a progesteron. No stále mam navalove bolesti na jednej strane. Moja otázka znie, či sa z toho môže vyklut ešte normálne tehotenstvo alebo môžem mať aj mimomaternicove aj keď bol vačok v maternici? Jedno mimo som už mala a zobrali mi aj vajcovod. Toto tehotenstvo je nečakane, prekvapivé ze tak skoro. Hodnotu hcg mi ani nezobrali

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri mimomaternicovom tehotenstve môže byť popisovaný aj tzv. pseudogestačný váčok, preto sme aj v prípade nálezu dutinky v maternici stále opatrní. Až keď sa nájde žltkový váčok alebo štruktúry zárodku, vtedy už považujeme diagnozu vnútromaternicovej gravidity za istú.
    Určite je namieste UZV zopakovať za 7 dní, ak by sa Vám priťažilo, treba ihneď vyhľadať lekára.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 11/2022 som mala zamlčaný potrat. Plod sa prestal vyvíjať v 5+6 tt. Maternica sa mi vyčistila sama.
    V 8/2023 som mala druhý zamlčaný potrat, plod sa opäť prestal vyvíjať v 5+6 tt. V maternici som mala 3 gestačné vačky, no plod bol iba v jednom z nich.
    Absolvovala som kyretáž a bola vykonaná aj histológia. Po 3 týždňoch od zákroku mi volala obvodná gynekologička s tým, že mám prísť na kontrolné sono, pretože vo výsledkoch histológie je uvedené, že mohlo ísť o mimomaternicové tehotenstvo. Kázala mi vykonať aj tehotenský test. Ten vyšiel negatívny. Na sone mi povedala, že je všetko v poriadku, že podľa nej nejde o mimomaternicové tehotenstvo a že pred pár dňami prebehla ovulácia.
    Prosím Vás, aký môže byť dôvod toho, že obe tehotenstvá skončili v rovnakom týždni? Je možnosť mimomaternicového tehotenstva aj keď na sone nič nevidela a nemám bolesti ani som pred kyretážou nekrvácala? Je šanca na ďalšie úspešné tehotenstvo? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    šanca na úspešné tehotenstvo je vysoká, dva potraty v takto včasnej gravidite môžu byť náhodným javom, z poznaných gravidít sa potratí až 20%, zo všetkých gravidít (aj tie ktoré sa potratia pred rozpoznaním) sa potratí až 40%.
    Ak máte negatívny tehotenstký test, nemáte mimomaternicovú graviditu.

  • ket a nizke hcg

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DObrý deň,chcela by som sa opýtať.Som po KET a moje HCG je 12 den po KET - 18,5...14 den bolo 33 a dnes to je 16den -80.kazali mi vysadit vsetky lieky a o 2 dni idem zas na sono a krv.mam obavy ci to nieje zas mimomaternicove tehu,ktoré som uz mala po IUI.teraz nie je prítomný žiadny vačok ani v maternici a ani co vajcovodoch- podla sona.a sliznica sa uz zmensuje. z coho mi potom podľa vás stále stúpa HCG?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri 80 HCG žiadny váčok nemože byť vidno na ultrazvuku, ten je vidno až pri HCG okolo 1000, preto stačí počkať cca. 10 dní a zopakovať odbery.

  • preco sa mi nedari otehotniet

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan dokttor.mam 33rokov a zial pred rokom som potratila vytuzene babo teraz sa uz rok snazime a stale sa nedari uz som uplne na dne viete mi poradit preco?som v poriadku akurat mam jeden vajcovod koli mimomaternicovemu tehotenstvu(poradte mi co mam robyt dakujem smutna Sara

  • Moje nestastie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa vas spytat ci je mozne este otehotniet ked som mala nepriechodny vajcovod a pokusili sa mi ho spriechodnit.Problem je vtom ze mi uz jeden zobrali lebo som mala 2x mimomaternicove tehotenstvo na lavom vajcovode takze mi zostal len ten pravy a to som teraz po laparoskopii.Je mozne ze sa moze zas upchat alebo by som mohla zas mat mimomaternicove tehotenstvo?Je tam aspon mala nadej na normalne tehotenstvo?Dakujem vam.