Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,944 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • mozem byt tehotna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.
    Uz 2 roky sa snazime o babatko. Ja mam potvrdene problemy s ovulaciou problemy so SZ beriem eutrhyrox 25 a mala som aj vysiňsie hodnoty testosteronu. Endokrenol. mi naordinoval aj Parlodel 1/2 tbl na vecer. Manzel ma tiez problemy so spermiogramom - slaba pohablivost. Okt/Nov/Dec 2009 som brala Duphaston dnes mi meska menstruacia sice len jeden den a nikdy ju nemam pravidelnu ale v tuzbe po dietati som si rano spravila test vysel pozitivny aj ked druha ciarka slabsia. Vecer ma vsak dost bolelo brucho ako na menzes a zacala som trochu spinit - tak som si spravila dalsi test a ten bol negat. Co by som podla Vas mala robit. Na navstevu gyn je este asi skoro kebyze som bola tehu ze? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    doležité je presne zaleičiť štítnu žľazu, pri nej býva zvýšený aj prolaktín a testosteron. Ak máte pozitívny test, počkajte 10 dní a zopakujte ho, ak zostane pozitívny navštívte gynekologa.

Podobné otázky

  • Krvny test po IUI

    , Autor: Kvet235

    Dobrý deň dnes som 11 dní po IUI a vyšiel mi pozitívny domáci krvny test môžem byť tehotná? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je to tehotenský test, tak áno, ale nič to neznamená, pretože pri takto včasnom pozitívnom teste sa pomerne veľká časť plodov potratí, počkajte si, až Vám vynechá menštruácia a po týždni navštívte gynekológa.

  • Som tehotna?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa opytat minuly mesiac som brala 5.-9DC clostilbegyt mestruaciu som dostala na 33.den cize mi meskala pár dni vzdy mam 27. najneskôr na 29ty den.
    Testovať som sa netestovala ci nam to uz konecne vyslo....snažime sa uz s manzelom 1,5 roka zatial neuspesne.....menstruacia bola pomerne krátka (inokedy trva 5dní) ale bola taka normalna 1.den som mala strasne bolesti...dnes mam 4.DC (menstruacia uz nikde) a mala by som zajtra zacat uzivat znova clostilbegyt.......moj gynekolog ma dovolenku a nevedela som sa dovolat tak sa obraciam na vas...mozem byt tehotna aj napriek tomu ze som mala menstruaciu???? ...totiž dnes ma cely den picha na lavej strane v podbrusku ako pred menstruaciou- NECHAPEM...necitim sa zeby som mohla byt tehotna len sa pytam preto lebo ako som uz spominala zajtra by som mala zacat brat tie tabl. Za odpoved vam velmi pekne dakujem. Prajem prijemny zbytok dna

  • otazka?!?

    , Autor: ivuska2463

    Dobrý večer pán doktor, ja sa chcem informovať....10.12.2010 som potratila bábo a do 29.4 som mala antikoncepciu po potrate ARTIZIU po nej som mala 30DC dvakrát po sebe..PM bola 27.6 a dva dni predtým som mala len taký slabý hnedkastý výtok kým sa menstrua.rozbehla, takže to ani neratam a skončila 3.7, potom som mala od 9.-11.7 len také špinenie bolo tam trošičku krvi ale len ked som išla na wc inak to bolo hnede inak som nemusela použiť ani vložku ani intimku, potom som mala od 16-19.7 tiež len také slabé hnedkasté špinenie ale musela som už použiť intimku...kedže tie cykly boli 30 dnové tak mi neviete poradiť čo sa deje že kedy dostanem menštruáciu lebo zatial nedošla...môžem byť tehotná?test som nerobila a nijak sa nechránime..................ďakujem

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, 4.2.2011 som mala poslednú menštruáciu. S manželom sa snažíme o druhé dieťatko. Stáva sa mi občas,že mi mešká,no nie tak dlho.Maximálne sa mi posunie o 5 dní,ale potom pokračuje ako hodinky. Po dvoch dňoch meškania som si urobila test,ale bol negatívny...Deň za dňom ma bolia prsia viac a viac. Druhý test som si robila 13.3.2011Bradavky a dvorce mám citlivé. Mám pocit nafúknuteho bruška.Počas meškania som mala pocit,že už už mi prídu,ale vždy to prestalo. V podstate sa cítim ako pri prvom tehotenstve. Avšak až pred dvoma dňami pociťujem bolesti prsníkov,nafúknuté brucho a únavu intenzívnejšie. Môžem byť tehotná aj keď test bol dva krát negatívny? Musím ešte podotknúť,že pri prvom otehotnení som si robila test až po dvoch týždňoch meškania a bol pozitívny. Ďakujem Veronika

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedneé zmeny sposobuje progesteron, ktorý sa vylučuje aj keď nie st etehotná. Ak máte negatívne testy, tak je tehotnosť nepravdepodobná.

  • Dotaz!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. S manželom sme mali pohlavný styk 18.2., 20.2., 22.2. Robila som si ovulačný test, ten mi potvrdil ovuláciu 19.2. Môžem byť tehotná? Mám si urobiť tehotenský test? Robila som si ho 24.2. a bol negatívny. Mám ho zopakovať? Bojím sa, lebo som mala pozitívny výter a beriem vaginálne guľôčky, tak aby som niečo nezanedbala. Ďakujem veľmi pekne.
    Vaša odpoveď: Dobrý deň,
    prosím Vás neblbnite. Ak plánujete otehotnieť tak nepoužívajte antikonccpciu a normálne sexuálne žite. Test býva pozitívny cca. 10 - 14 dní po oplodnení, ale aj tak sa ešte veľká časť plodov potratí, preto je to zbytočné takto sa pozorovať.
    Takže veďte normálny život, ak Vám vynechá menštruácia tak si za týždeň spravte test a navštívte gynekologa.
    NEVIEM, KDE STE PRIŠLI NA TO, ŽE BERIEM ANTIKONCEPCIU. NEHNEVAJTE SA, ALE NAJPRV SI TREBA PORIADNE PREČÍTAŤ OTÁZKU A POTOM NA ŇU ODPOVEDAŤ. Brala som vaginálne guľôčky macmiror kvôli pozitívnemu výteru. Tak neviem, kto blbne. Jasné, že keď chcem bábätko tak nebudem brať antikoncepciu. Ani som ju v živote nebrala!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepísal som, že vy zrovna beriete antikoncepciu, bola to obecná fráza, takéto sebapozorovanie je strašne zhubné. Pretože ak sa zafixujete na to, že si od začiatku sledujete ovuláciu, sexuálne žijete podľa testera a robíte si tehotenské testy takmer hneď po styku, tak ste na najlepšej ceste k psychogénnej sterilite.
    Tehotnosť je prirodzená vec a tak je potreba k nej pristupovať. Iba veľmi málo vecí z nášho okolia ju može ohroziť, preto sa netreba obávať a normálne žiť, a až Vám vynechá menštruácia, tak si spravíte po týždni test a ak bude pozitívny navštívite gynekológa. Okrem toho plod je na začiatku vývoja veľmi málo citlivý na lieky a iné škodliviny, citlivý začína byť až okolo 7.-8. týždňa a to už budete o ňom vedieť. Macmiror je bezpečný.