Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,967 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dotaz!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. S manželom sme mali pohlavný styk 18.2., 20.2., 22.2. Robila som si ovulačný test, ten mi potvrdil ovuláciu 19.2. Môžem byť tehotná? Mám si urobiť tehotenský test? Robila som si ho 24.2. a bol negatívny. Mám ho zopakovať? Bojím sa, lebo som mala pozitívny výter a beriem vaginálne guľôčky, tak aby som niečo nezanedbala. Ďakujem veľmi pekne.
    Vaša odpoveď: Dobrý deň,
    prosím Vás neblbnite. Ak plánujete otehotnieť tak nepoužívajte antikonccpciu a normálne sexuálne žite. Test býva pozitívny cca. 10 - 14 dní po oplodnení, ale aj tak sa ešte veľká časť plodov potratí, preto je to zbytočné takto sa pozorovať.
    Takže veďte normálny život, ak Vám vynechá menštruácia tak si za týždeň spravte test a navštívte gynekologa.
    NEVIEM, KDE STE PRIŠLI NA TO, ŽE BERIEM ANTIKONCEPCIU. NEHNEVAJTE SA, ALE NAJPRV SI TREBA PORIADNE PREČÍTAŤ OTÁZKU A POTOM NA ŇU ODPOVEDAŤ. Brala som vaginálne guľôčky macmiror kvôli pozitívnemu výteru. Tak neviem, kto blbne. Jasné, že keď chcem bábätko tak nebudem brať antikoncepciu. Ani som ju v živote nebrala!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepísal som, že vy zrovna beriete antikoncepciu, bola to obecná fráza, takéto sebapozorovanie je strašne zhubné. Pretože ak sa zafixujete na to, že si od začiatku sledujete ovuláciu, sexuálne žijete podľa testera a robíte si tehotenské testy takmer hneď po styku, tak ste na najlepšej ceste k psychogénnej sterilite.
    Tehotnosť je prirodzená vec a tak je potreba k nej pristupovať. Iba veľmi málo vecí z nášho okolia ju može ohroziť, preto sa netreba obávať a normálne žiť, a až Vám vynechá menštruácia, tak si spravíte po týždni test a ak bude pozitívny navštívite gynekológa. Okrem toho plod je na začiatku vývoja veľmi málo citlivý na lieky a iné škodliviny, citlivý začína byť až okolo 7.-8. týždňa a to už budete o ňom vedieť. Macmiror je bezpečný.