Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,822 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zly spermiogram

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vazeny pan doktor.
    Po neuspesnej snahe otehotniet bol vysetreny moj manzel a bola mu dg. oligoastenoteratozoospermia /6mil spermii na 1ml/.
    Ja by som mala byt v poriadku. Moj manzel je inak zdravy muz, akurat pracuje pod velkym stresom. Myslite si, ze i takyto zly vysledok spermiogramu moze byt vysledok stresu?
    Bola na doporucena ICSI - sme uz objednani na prvu konzultaciu. Myslite si, ze je pri takomto spermiograme sanca otehotniet i spontanne?
    Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    čo sa týka spermiogramu som trošku skeptický. Ak by obvinila Vášho manžela nejaká žena, že je otcom jej dieťaťa, tak na základe uvedeného spermiogramu ho neoslobodia.
    Okrem toho spermiogram odčíta vačšinou zamestnankyňa IVF centra, ktorá je platená z peňazí z umelého oplodnenia.
    Avšak ak sa Vám rok nedarí, a iná príčina neexistuje, možno skúsiť na určitý čas (6 mesiacov) nejaké vitamíny, trochu pohodu a zdravší životný štýl, u Vás stimuláciu ovulácie. Ak sa to nepodarí, vždy sa dá spraviť ICSI.

Podobné otázky

  • Tretí neúspešný KET a hysteroskopia

    , Autor: MataMata

    Dobrý deň pan doktor. Mam otázku ohľadne hysteroskopie. Uz sme absolvovali 2x IVF a zatiaľ 3 neúspešne vklady. Teda prvy vklad bol uspesny, tehotna som bola do 8 tyzdna. Vývoj sa zastavil a musela som ísť minuly rok v 05/23 na kyretaz. Dalsie 2 neuspesne. Ja mam nizke AMH a partner velmi zly spermiogram. Preto sme museli asolovat IVF. Obaja mam 34 rokov. Este mame z druheho IVF jedno zamrazene embryo, ktore je zdrave. Pri druhom IVF sme si dali robit genetiku embryi. Chcem sa ale opyatat. Kedze uz do CAR chodime viac ako 2 roky a uz mi vela doktorov robilo sono, tak kazdy neskutocne vychvaluje moju krasnu sliznicu. Ze nebude problem s uhniezdenim embrya. Nakoniec sa to 2x nepodarilo vobec. Ja chapem ze je to viac menej o stasti a nemam strácať nadej, ale kedze mam nizke AMH a z kazdeho IVF sme mali len 4 vajicka a prezili len 2 embrya, tak zas ja velmi vyskakovat nemozem. A chcem sa teda opytat ci, mam nadhodit doktorom temu hysteroskopia. Pri kyretazi mi tusim neposielali nic do laboratoria, neviem ci sa to vlastne robi, alebo len na vyziadanie. A viem ze hysteroskopia je tiez kyretaz a teda sa aj bojim ci by to bolo vhodne absolvovat. S parnerom sme absolvovali aj genetiku paru a v podstate sme ok, ja som bola uz aj na endokrinologii, hematologii a repro imunologii a vsetko mam ukazkove. Je pravda ze na endokrinologii mi zistila slabšiu hypotyreozu a beriem Euthyrox 25 mg kazde rano. Chce sa ale opytat, kedze ma pravidelne doktory kontroluju, beru mi pravidelne krv, stery a robia mi stale sono, keby som mala problem s maternicou, nejaky skryty zapal, alebo nieco ine, nebolo by sa uz na to prislo vtedy? Vsetky testy ohladne hemato, imuno a endokrinologiu som absolovala na zaciatku tohto roka, cize vsetko je cerstve. A este sa chcem opytat, moze sa stat ze po tej kyretazi mam problem zostat tehotna? Aj ked podla sona mam nadhernu sliznicu? Dakujem za vase odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri zamlknutom potrate už nie je našťastie nutná kyretáž, konečne aj na Slovensku už sú k dispozícii lieky, ktoré podporia samovoľné vyprázdnenie maternice. Kyretáž samotná ak nedošlo k vážnemu poraneniu sliznice (čo sta stáva asi v 0,7% prípadov) neznižuje šancu na novú graviditu ale zvyšuje riziko predčasného pôrodu a poruchy odlučovania placenty pri pôrode.
    Isto viete, že šanca na uhniezdenie pri IVF je okolo 30% takže aj opakované neúspechy sú súčasťou liečby. Podľa Vašich nálezov sa robí všetko preto, aby ste úspešne otehotnela, verím, že sa to podarí. Niekedy sa to podarí aj po neúspšných umelých oplodneniach prirodzene.

  • Priznaky

    , Autor: petra30

    Dobrý den,dakujem Vam za odpoved...Ja to pozorovnie asi velmi prehanam lebo po babetku velmi tuzim,sme s partnerom 9 rok mame cely cas nechraneny styk a ja som neotehotnela.Tak bol u urologa na vysetrenie a ma zly spermiogram,ASTHENOZOOSPERMIA neviem presny preklad len s toho co mu povedal, chcem sa opytat citala som strasne vela o Profertile a o vcelom Pele,selezin,fertil men ze to pomaha.Chcela by som poznat vas nazor na tieto doplnkove vitaminy vzhladom na spermiogram mojho partnera ci je mozne ze by nam to mohlo pomoc .Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa Vám 9 rokov naozaj nedarí, tak je to plná indikácia na umelé oplodnenie, žiadny profertil nepomože, jediná šanca je IVF. Určite to neodkladajte.

  • sactosalpinx

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Veľmi som sa tešila, keď som Vás zbadala na internete, lebo u Vás som rodila svojho syna v roku 1997 v Podunajských Biskupiciach. Teraz už mám druhého manžela a mám problém s otehotnením. Viac ako 2 roky sa snažíme. Partner má zistený veľmi zlý spermiogram. Absolvovali sme už jedno umelé oplodnenie, bohužiaľ neúspešne. Teraz mi lekár odporúča laporoskópiu (či náhodou nemám sactosalpinx). Musíme sa rozhodnúť, či to chceme dať spraviť, alebo nie. Samozrejme chceme skúsiť znovu aj umelé oplodnenie. Je laporoskópia podľa Vás opodstatnená? Za odpoveď Vám ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to už je dávno, čo ? Hneď by som sa tam vrátil.
    osobne si myslím, že ak už ste v programe IVF, tak nie je laparoskopia prínosná, saktosalping síce znižuje šancu na otehtonenie, ale nemáte na to príznaky ani anamnézu, a dobrým ultrazvukom sa dá veľký saktosalpinx poznať.

  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Partner má zlý spermiogram. Už sme absolvovali jedno umelé oplodnenie, bohužiaľ neúspešne.
    Je šanca otehotnieť aj so zlým spermiogramom?

  • zly spermiogram

    , Autor: petra30

    Dobry vecer,dakujem za odpoved...Viete pan Dr.hmotnost hned tak upravit neveim preto ma lekarka posiela na vysetrenie stitnej zlazy,,Ja som nemavala poroblem s nepravidelnou menstruaciu az za posledne mesiace. Pan Dr,ja som nikdy nebrala ziadnu antikoncepciu ani sme nemly chraneny styk a to uz 7 rok co sme spolu a babo sa nedari,Partner sa tiez lieci na cukrovku picha si inzulin a pred 3 rokmi prekonal infarkt tak dufam ze to nebude az taky velky problem..Co znamena endokrinologicke vysetrenie-vystrenie stinej zlazy? ked sa u mna uprvi menstruacia ale u partnera spermiogram nie tak mame sa potom sancu len cez umele oplodnenie? za odpoved dakujem Pekny Vecer

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    endokrinologické vyšetrenie posúdi činnosť a správnu funkciu všetkých žliaz s vnútorným vylučovaním, teda aj štítnej žľazy. Toto je potrebné nielen pre možnosť otehotnenia, ale aj pre zdarné donosenie dieťaťa. Ak ostane partnerov spermiogram zlý, zrejme neostáva nič iné, iba umelé oplodnenie.