Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,582 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • EEEE

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DOBRY DEN !CHCELA BY SOM OD VAS RADU CO MAM ROBIT AK CHCEM OTETOTNIET S MANDZELOM SA POKUSAME O DIETATKO UZ ROK A POL A ZATIAL SA NAM NEDARI MALA SOM ZAPAL KTORY SOM HNED VYLIECILA ANTIBIOTIKAMI NANZEL BOL TIEZ NA VYSETRENI U UROLOGA A TAKTIEZ SA LIECIL ANNTIBIOTIKAMI MAM 23 A MANZEL 25 ROKOV POLA DOKTOROV SME V PORIADKU PROSIM VAS EXISTUJU NEJAKE TABLETKY KTORE BY NAM NAPOMOHLI K OTEHOTNENIU?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    potrebné je dokladné vyšetrenie v centre asistovanej reprodukcie, navštívte poradňu pre neplodné páry, doporučia liečbu podľa potreby.

Podobné otázky

  • polycysticke ovarieeee

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň chcela by som sa spytať mne povedal doktor,že mam polycysticke overie . Skoro 3 roky nemôžem otehotnieť. Doktor mi zistil na ultrazvuku,že mam male vajííčka 3-4,5 mm a vraj nemam OVULACIU a preto mi nasadil tabletky glostybekyt pol roka som ich brala avôbec mi nepomohli preto ma poslal na laparoskopiu ani po laparoskopii som neotehotnela -znovu som brala tabletky glostybekyt najprv 2x1 rano a večer a neskôr 3x1 tab vôbec mi nezaberali,preto nás posla do KOšickde sa zaoberajú neplodnosti tam som absolvovala 2x IVF,ktore sa bohužial nepodarilo. Prestali sme sa pokúšať skoro pol roka ale tužba mať dieťa bola silnejšia preto som navštivila doktora a poprosila som ho aby niečo druhe vyskušal,že či by sa nepodarilo normalne otehotnieť. Teraz som znovu začala brať glostybekyt ale vôbec mi nezaberajú doktor povedal,že keby dal druhej žene takú davku tak by mala obrovske vajíčka a mne vôbec nerastu navrhol mi že ešte vyskúšame na druhy mesiac
    3x1 aked nepomôžu len isť na IVF.Urobil mi znovu všetky vyšetrenia a dopadli vyborne ani štitnu žľiazu nemam všetko je ok len mi nemôžu narasť vajíčka. Pišete tu ,že ak mam polycyst.ovarie mam schudnuť moja vyška je 154 a VAHA 61kg.--začala som schudnuť keby som schudla na 53kg bolo by idealna vaha. dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    držím palce na ideálnu váhu, isto sa Vám to podarí. Ďalšia vec je, že by ste mala absolovať vyšetrenie na skrytú cukrovku, polycystické ovária bývajú občas spojené s poruchou metabolizmu cukrov. Až sa to všetko upraví, je možné, že Vám začnú reagovať vaječníky na stimuláciu a dojde k ovuláci..

  • Problem s otehotnenim a Tromboza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ,
    chcem Vas poprosit o radu.
    S manzelom sa pokusame o babatko asi pol roka.Nestresovala by som,lebo vsade pisu ze to treba brat s nadhladom a neznasilnovat sa. Milujeme sa skoro kazdy(resp.kazdy druhy den) den, ale z vasne nie ucelovo. Ale ja aj ak stale na konci mesiaca dufam ze uz menstruacia nepride,ale ona pride. Ja mam 27 a manzel 32 a veeeelmi tuzime po babatku.
    Dovod preco Vam pisem je, ze som bola na vysetrenii na hematologii.
    ------Koli tomu, ze moja mamka aj babka aj mamkina setra aj seternica maju trombozu...setsernica samozrejme len zacinajucu. Ale moja mamka a babka maju velmi zle stadium.Mamka dostala aj rakovinu...brala okrem ineho Varfarin..........dalej krcove zily a babka ma dokonca aj otvorene zily na nohach......to len aby ste mali predstavu preco som isla na preventivne vysetrenie------
    No a vcera som bola po vysledky a su ZLE. mam viac ako dvojnasobne povolene hodnoty...mam zdenenu tromboliu,alebo ako sa to vola(je to HETEROnieco). neviem presne nemam tu pri sebe tie papiere. Pointa je ze musim ist este na dalsie vysetrenia vo february...s tym ze mi bude robit Dr.testy na cukrovku a stitnu zlazu ,lebo sa jej nezdaju vysledky a pod. A co sa tyka zdedenych veci tak vraj budem mat problem otehotniet a ked tak budem mat velmi vysoke riziko potratom a kopec inych hrozostasnych veci...a zakoncila to DR. trombozou...Zatial mi predpisala ANOPIRIN s tym ze mi bude asi musiet pichat injekcie-neviem ake...a potom pocas tehotenstva(ak sa mi podari otehotniet) tak urcite budu injekcie.......
    PROSIM poradte mi co mam robit. Ake mam realne sance na otehotnenie (a este jeden detail - manzel ma CELIJAKIU a oslabeny imunitny system)? Sesternici sa podarilo otehotniet po tom co brala DUPHASTON,aky mate nato nazor?
    Bojim sa ze mame obidvaja zle predispozicie na babo. PROSIM PORADTE NAM.
    Vopred dakujem za snahu a pochopenie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pol roka je krátka doba, potrebný je rok až dva.
    Ak ste heterozygot pre leidenskú mutáciu, tak by ste mala brať pred otehotnením nízkomolekulárny heparín.

  • je kojenie dovod že nemožem otehotnieť?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, mám dvojročnú dcéru a stále ju kojím. Chceli by sme s manželom druhé dieťa a asi tak tri mesiace sa nám nedarí oťehotnieť. Može to byť kojením? Je nutné ísť ku gynekologovi? Alebo mám skúsiť schudnúť? Pred prvým otehotnením som mala 55kg, pred porodom 75kg a teraz mám 70kg ale chudnúť sa mi nedarí. A diety vraj držať nemám lebo vraj všetky škodliviny idú do mlieka. Mám odstaviť malú? Prosím poradte ako otehotnieť a ak mám schudnúť tak ako??? Za odpoveď veeeeeelmi ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    asi sa otrávim.
    1. tri mesiace nie je žiadny čas, aj zdravému páru trvá priemerne 4 ovulačné cykly aby sa to podarilo.
    2. KOJENIE JE ANTIKONCEPCIA. Ak prestanete kojiť a začnete používať prezervatív máte 2x vyššiu šancu otehotnieť ako počas kojenia.

    Ale schudnite, budete sa cítiť lepšie. A dvojročné dieťa už chodí a hovorí, tak sa s ním dohodnite, že bude piť fantu.

  • Missed a nejake otazky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    som maminou 3 deti, a otehotnela som zase, sice neplanovane ale na babo sme sa tesili. tehu nedopadlo dobre, zacala som krvacat, plod nezil, takze som podstupila kyret.
    Som mesiac po missede. Doktor ma upozornoval na to ze 3 mesiace NESMIEM otehotniet..!
    Napisal mi HAK Mercilon, ktoru berem samozrejme. Po zakroku mi bral dva krat aj krv na zistenie HCG, HCG klesalo.
    Pocas 7 dnovej pauzy som dostala menzes, ale neda sa to tak ani nazvat, pretoze to bolo skor take spinenie...
    Tu su moje otazky, na co by som sa rada opytala....

    1.Je ta pauza po missede dolezita? Ja som pocula aj o babach ktore otehotneli mesiac po zakroku, alebo aj skor. Preco ta pauza? Vy sam ju takisto pacientkam odporucate?
    2. Moze byt pricinou missedu aj slaba maternica? Znamy ma dost strasia ze po troch detoch uz nemozem podavat take vykony a aby sme radsej babo neplanovali.. Najmladsi ma teraz 17mesiacov.. Takze som 17 mesiacov po poslednom porode. Menstruaciu mavam 3/4dni a presne na den ako hodinky.
    Babo by sme este chceli, len mam obavy aby sa to nezopakovalo zase.
    3. Po HAK je menstruacia vraj slabsia. Je to tak??Ja viem ze kazda zena je ina. Ja som cakala ze prva menzes po tom missede to bude nieco strasneeee..
    4. dost casto mavam zapaly, vytoky, moze aj toto byt pricina missedu?
    5. Na zapaly a vytoky ako prevencia je dobry vraj Rosalgin - vyplach, mozem ho pouzivat preventivne?
    Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. ide o to, že kyretáž je chirurgický zákrok v dutine maternice a je vhodné otehotnieť vtedy, keď je sliznica kompletne zregenerovaná, doporučovalo sa čakať až pol roka, teraz ja radím cca. 3 menštruačné cykly.
    2. Missed abortus je takmer v 100% sposobený genetickou vadou plodu. Známi kecajú blbosti. Proste sa nestretla zdravá spermia so zdravým vajíčkom, je to až v 20% tehotností. Ide o náhodu.
    3. áno je slabšia, lebo hormóny v antikoncepcii sposobujú že sliznica maternice menej rastie
    4. nie
    5. áno možete, ale vhodnejší je lactovag čípky, obsahujú prirodzený lactobacil.