Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,967 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, rada by som vas poprosila o nazor, ci je vhodne odlozit pokusy o otehotnenie, ked manzelovi zistili zapal prostaty a nasadili mu antibiotika na preliecenie. Viem, ze sanca otehotniet sa tym znizuje, chcela by som len vediet, ci by samotny zapal alebo tie antibiotika mohli plodu uskodit (za predpokladu, ze by sa nam to podarilo).
    Dakujem velmi pekne za odpovede, prajem pekny den!

Podobné otázky

  • močové cesty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás spýtať. 7 mesiacov sa snažíme s priateľom o bábätko. Pred tým ako sme začali "pracovať" na bábätku som asi tri krát do roka prekonala zápal močových ciest, vždy ma preliečili antibiotikami a všetko bolo v poriadku, popri tom som však mala aj gynekologické problémy mykózu, taktiež som užívala antibiotika a preliečila som sa. Teraz počas 7 mesiacov čo sa snažíme o bábätko som tiež raz prekonala zápal močových ciest aj mykózu, užívala som antibiotiká. Môže toto ovplyvniť, že sa nám nedarí splodiť bábätko? Aké vyšetrenia máme s priateľom podstúpiť?Veľmi túžime po dieťatku. Ďakujeme veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vy nie ste neplodný pár, zdravému páru trvá rok až dva kým otehotnie, preto sa nestresujte a normálne ďalej fungujte. Doležitý je zdravý životný štýl, nefajčiť, pozitívne myslieť, zdravo sa stravovať a tehotnosť sa dostaví.

  • Bolerioza a streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. MUDr. Záhumenský,

    chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Chcely by sme sa s priateľom snažiť o dieťatko. Priateľovi však pred 2 dňami zistili boleriózu a hneď mu nasadili aj antibiotiká. Na infekčnom mu povedali, že boleria nemá vplyv na plod. Preto by som chcela vedieť, či je to pravda. Ďalšia vec je, že mu taktiež zistili streptokoka v ejakuláte. Neviem čo to vlastne je, je to nejaký zápal, alebo niečo podobné a mohlo by to mať vplyv na plod, ak by som otehotnela? On to už kedysi mal, liečil sa antibiotikami a potom mu to prešlo, ale teraz mu povedali, že mu antibiotika nemôžu nasadiť, lebo berie tie na boleriózu.
    My by sme aj počkali s tým otehotnením, kým nebude priateľ v poriadku, lenže problém je v tom, že ja mám sklerózu multiplex a vysadila som lieky práve kvôli plánovanému otehotneniu a čím dlhšie som bez liekov, tak tým väčšie je riziko pre mňa.
    Ďakujem Vám veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    borelioza parnera nijako neovplyvní tehotnos´t.
    Streptokok v ejakuláte je urologická záležitos´t, ale streptokoky sú často normálnou súčasťou našich slizníc.
    Osobne si myslím, že možete normálne otehotnieť, ale počítajte s tým,ž e to trvá aj rok.

  • ureoplasma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer, chcela som sa vas opytat, manzel dobral antibiotika doxybene, bral ich na ureoplasmu, tie iste som brala aj ja, ja som sa toho zbavila a manzel ide na vyter z moc. trubice, bral ich 3 tyzdne a po dobrati sme mali mat 4 tyzdne chraneny styk, musime este cakat? alebo uz ho mozme mat, lebo z vyteru budu vysledky az o 2 tyzdne, zda sa mi to dlha doba, dakujem velmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    možete mať styk, ale ureaplazmy sa možu vráti´t, nie je také jednoduché ich vyliečiť, okrem toho nie sú jednotné názory, či vlastne sposobujú nejaký problém.

  • možné krvácanie na začiatku krvácania?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Chcela by som sa dozvedieť odpoveď na moju otázku, za ktorú vopred ďakujem. S manželom sa snažíme o bábatko. menzes som mala 4.4. meskala mi dva týždne, robila som si 4 testy - každý iný, v iný deň, zakaždým vyšiel pozitívny výsledok,ale keď som išla po týždňoch meškajúcej menzes na kontrolu začala som krvácať 16.5 - ako klasická menzes. lekárka na sono vravela že tam teotenstvo nevidí, dnes mi už zasa niekoľko dní mešká menzes, opäť test ukázal pozitívny výsledok. môže to byť tehotenstvo,alebo čo to môže zapríčiňovať? cyklus som mala vždy pravidelný - 28 -29 dní, nikdy žiadne komplikácie, nebrala som nikdy antikoncepciu,teraz som nebola ani chorá -takže žiadne lieky ani antibiotika, mám 21r. , v minulosti som si tiež robila už pár testov - vtedy bol výsledok negatívny, až teraz - od toho apríla je výsledok pozitívny, aj dnes.ďakujem za rýchlu odpoveď.

  • ureoplasma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan dr., potrebovala by som poradit, snazime s manzelom uz dlhsiu dobu a nedarilo sa, tak sme vyhladali car, tam nam zistili ureoplasmu a mycoplasmu, brali sme antibiotika, mali sme zakazany styk, ale mali sme oralny, vysledky som mala zle, antibiotika mi nepomohli, tak mi nasadil ine doxybene, manzel ich tiez bral, ale nevieme ci u neho zabrali, na oralny styk ma dr. neupozornil, moze to tiez sposobovat, ze antibiotika nezabrali :-(((, som uz zufala, dakujem velmi pekne za rychlu odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazmy a mykoplazmy sú veľmi pofidérne, lebo sa nevie presne, či vlastne sposobuj´ú nejaké ochorenie alebo nie. Niekto ich lieči, iný ich neliečia, často sa nájdu aj uzdravých žien.
    Orálny sex ich neprenáša.