Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ureaplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Dnes sme dobrali antibiotiká Doxyhexal 200 na 20 dní (ureaplazma ure.)
    Snažíli sme sa o bábätko doteraz to nešlo,
    Počas liečby sexuálna absencia.
    Ovuláciu mám cca za tri týždne. Je mozne sa hneď snažiť o bábätko alebo treba čakať a abstinovať až po kontrolný Ster?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môžete normálne pohlavne žiť, potreba liečby ureaplaziem je sporná. Ako neplodný pár označujeme pár, ktorému sa minimálne rok až dva nedarí otehotnieť. Skoršie zásahy sú často škodlivé.

Podobné otázky

  • Protilátky proti spermiam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, nedávno som písala ohľadne tých protilatok a zhrniem. Som po 2MA v 9tt a 10tt, zistená mutácia MTHFR C677T homozygot, protilátky proti spermiam, Rh ja negatív manžel pozitív( až po druhom MA podaná Rhega) a teraz zistená neliecena ureaplazma parvum. A este mam maternicu pravdepodobne so septom kde mi bola robena hysteroskopia a odstraňovalo sa cast septa. Pocas tehotenstva som uzivala len obycajnu kyselinu listovu a som citala ze pri tej mutacii je treba brat ten folat. Moj gynekológ chce dat kvolu tej mutacii pichat clexane aj pred vkladom. Otehotnieť som nemala problém ani raz preto ma to prekvapilo keďže mi povedali ze jediná možnosť u nás je IVF. Chcela by som sa opýtať ze je možné keď som otehotnela druhy krát a plod sa vyvíjal do 6-7tt a bola aj prítomnosť akcie srdca tak mohli tie protilátky spôsobiť potrat(ze poškodili spermiu ktora oplodnila vajicko) ? Chápem tomu tak ze práveže pri tých protilatkach je vobrc problem otehotniet ale mozem aj kvoli nim potratit? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je celé mimo moje chápanie a radšej sa k tomu nevyjadrím. Nerozumiem, prečo IVF a nerozumiem prečo clexane pri tak bežnom náleze kao je MTHFR mutácia.
    Ak ste mali septum, je to pravdepodobná príčina MA. Ostatné všetko sú absolútne nevýznamné nálezy.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer . Chcela by som sa spýtať minulý rok v septembri som potratila v asi desiatom týždni. Potom sme chvíľu počkali a v januári som potratila asi v štvrtom týždni. Dr mi zistila ureaplazmu brali sme antibiotika 20 dní. No od druhého potratu mam bolesti v bedrovom kĺbe a akoby unik moču . Zistila mi aj znížené amh ibaže mi nejde do hlavy že som dosť rýchlo otehotnela . Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazma určite nerobí spontánne potraty v prvom trimestri, v súčasnej dobe sa považuje za normálnu súčasť pošvovej flory. Okrem toho ten "potrat" v 4. týždni, zrejme sa jednalo iba o tzv. chemickú graviditu, kde bol iba prechodne pozitívny tehotenstký test, takmer polovica takýchto tehotností sa potratí, lebo sa náhodne nestretlo zdravé vajíčko so zdravou spermiou.
    Nerozumiem dôvodu, prečo niekto vyšetruje AMH pri potratoch, je to drahé vyšetrenie a absolútne nič nehovorí, práve naopak prináša absolútne nepoužitelné informácie o pacientovi.
    Takže nič neriešte, normálne otehotnite, jediné čo možno zvážiť je podpora progesteronom na druhú polovicu cyklu, inak nie sú potrebné opatrenia. Čo sa týka bolestí bedrového klbu a úniku moču, nevidím žiadnu súvislosť. Jedine, či náhodou nemáte myom na maternici, ktorý by mohol spôsobovať oba problémy, ale verím, že ste bola riadne vyšetrená.

  • neplodnost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, Chcem sa opytat, zistili mi pri vyteroch ze mam ureaplazmu, ale pred tyzdnom som bola na IUI, neovplivni to niejak tehotenstvo? co to vlastne znamena?dakujem,

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazma je často normálna súčasť pošvovej flóry, podľa niektorých sa nemusí ani liečiť, iní autori doporučujú preliečiť oboch partnerov, ale občas sa to vracia opakvoane.
    IUI to neovplyvňuje.

  • 3 folikuli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan.dr, chcem sa vas opytat, nedari sa nam uz 2 roky, brala som clostil, ale bohuzial nezabral, mala som ureoplazmu, sme po vylieceni, tak som to opat skusila s clostilom lebo neovulujem a zareagovala som velmi dobre, mala som 3 folikuli, na pravo 17,5, na lavo 16,5 a 15,5 to bolo na 10DC,na 13DC som mala pichnuty pregnyl, chcem sa opytat ci ureoplazma mohla ovplyvnit to, ze som nereagovala tak dobre na clostil a ci mohla ovplyvnit manzelov spermiogram, dakujem velmi pekne, este sa chcem opytat ci mam vacsiu sancu na otehotnenie ked som mala 3 folikuli