Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som 33+5 TT , dnes som bola na poradni a bolo mi povedané, že krcok je úplne mäkký a vnútorná aj vonkajšia bránka na špic prsta otvorená. Môže to znamenať skorší pôrod ? (Tretie tehotenstvo) . Ďakujem

Podobné otázky

  • Stadapyrin a Clexane v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor,

    rada by som si vypočula vašu radu. Momentálne som v 22 tt. Pred týždňom som absolvovala screening, kde boli všetky výsledky ukážkové a dokonca som mala abnormálne prietoky. Od 18tt beriem Stadapyrin 100 mg, preventívne, na základe zvýšeného rizika vzniku preeklampsie. Nechala som sa vyšetriť aj na hematologii, pretoze je to moje prvé tehotenstvo a nechcela som nič zanedbať keďže som o tom veľa čítala. Nikdy predtým som nemala žiaden problém, otehotnela som ani neviem ako, nikdy žiadny potrat. Vždy som aktívne sportovala, dokonca aj úplne na začiatku tehotenstva, zdravo sa stravovala a podobne. Na hematologii mi vyšiel deficit proteínu PS, ktorý môže byt (nemusí) spôsobený tehotenstvom. Na základe toho mi hematologička vysadila Stadapyrin a nasadila užívanie 0,2 Clexane, avsak môj gynekológ mi povedal, že mám naďalej užívať aj Stadapyrin. Momentálne si desiaty den, vrátane užívania Stadapyrinu, picham Clexan. Robia sa mi neskutočné modriny v okoli vpichu, cítim každý večer v oboch končatinách obrovské teplo a celkovo sa cítim omnoho viac unavená. Pani Hematologicke som dnes volala a bez vyšetrenia mi vymenila Clexane za Fraxiparin 0,3.
    Každý den som v pohybe, ako aktívna športovkyňa, pitný rezim dodržiavam nad mieru a celkovo mám pocit že odkedy užívam Clexan, tak sa necítim v poriadku.
    Chcela by som ostať len pri Stadapyrine a byt radšej viac kontrolovaná, ako užívať niečo, čo mi ma síce pomôcť, ale momentálne nepociťujem, že to ma pre mna prínos. Viem, že je veľmi náročné a niekedy môže byt neskoro, ale strašne sa preto trápim. Chápem obidva lieky, avsak nestačí preventívne užívať Stadapyrin a byt viac kontrolovaná v oblasti prietokov a následne až potom užívať ďalšie lieky na riedenie krvi? Pýtam sa to aj na základe toho, že ak by som ja sama z vlastnej iniciatívy nešla na hematologiu, ďalej by som užívala len Stadapyrin a aj na základe ukazkovych výsledkov plodu.

    Dakujem Vám veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to je veľmi ťažké odpovedať, pretože neviem presne indikáciu na podávanie Clexane (fraxi). Na Slovensku sa vo veľkom podávajú tehotným tieto lieky, často "pre istotu" bez jasnej indikácie.
    Navrhol by som vyhľadať iného hematologa a skonzultovať nález s ním.

  • Zlty vytok a stipanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som 8 týždňov po sekcii. Na kontrole po sestonedeli v pondelok bolo vsetko v poriadku. S manzelom sme mali 1 krat pohlavny styk 7,5 tyzdna po sekcii a odvtedy mam stipanie v posve a zltkasty zapachajuci vytok. Co to prosim moze byt? Pohlavny styk bol pre mna teraz aj dost bolestivy. Robim si vyplachy rosalginom, ale nepomaha. Cele tehotenstvo sme nemali pohlavny styk kvoli placente praevia. Moj gynekolog ma teraz dovolenku. Doma mam macmiror cipky, myslite ze by mi mohli pomoct? Alebo co si podla vas mam kupit, ked aj plne dojcim?
    Dakujem za vasu odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri dojčení máte nízke hladiny estrogénov, preto je pošva menej odolná a môžu sa v nej premnožiť nepriaznivé baktérie. Kľudne si dajte macmiror čípky a po doužívaní si nasaďte probiotiká

  • Diastáza po pôrode.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím Vás Pán Doktor.

    Som 2 mesiace po pôrode. Bolo to moje prvé tehotenstvo pri ktorom som mala veľké bruško, bábätko malo vyššiu hmotnosť a rapídne som pribrala 25kg. Síce sú moje obavy predčasné, no bojím sa druhého tehotenstva do budúcna, keďže by som si ho veľmi s odstupom času priala. Rodila som akútnou sekciou kvôli ťažkej preeklapsii.

    Ako to je s diastázou počas druhého tehotenstva?
    Hrozia nejalé komplikácie, bolesti či zhoršenie diastázy samotnej?
    Bojím sa že by to nejako vplývalo na bábätko alebo by niečo nebolo v poriadku s donosením, s pruhom.

    S mojím lekárom som sa radila. Vie sa to s odstupom času upraviť aj samé. Zvažujem aj fyzio., no keďže som sama, pri malom bábu a domácnosti nie je na to moc čas. Z cvičenia mám ešte obavy kvôli vnútorným stehom, aj keď kontroly po pôrode a po šestonedelí dopadli v poriadku. Celkovo je to ponižujúce počúvať otázky na brucho, ľudia si myslia že som stále tehotná...

    Ďakujem za prečítanie a odpoveď.
    S Pozdravom - M.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite Vám odporúčam konzultáciu fyzioterapeuta, pretože nielen samotná diastáza, ale aj jazva na bruchu môže robiť problémy.
    A samozrejme v budúcej tehotnosti je vhodná profylaxia aspirínom na zníženie šance na preeklampsiu.

  • Vyvolanie porodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr., dostala som ako odporucanie dat si deci cerveneho vina aby som telu dopomohla vyvolat porod. Myslite ze je to bezpecne?( cele tehotenstvo som nevypila ani kvapku samozrejme)... Teda myslite ze to realne moze pomoct?
    Uz som 41+1 skusam vsetko mozne od zvysenej fyz.aktivity,schody,pohl.styk aj 2x denne,tepla vana,sprcha nic nezabera...uz som zufala a chcem sa vyhnut vyvolavaniu v nemocnici.som prvorodicka.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    víno obsahuje etanol, ktorý tlmí pôrodné kontrakcie a určite by som ho neodporučil.
    Jediná nefarmakologická pomoc, ktorá zvyšuje šancu na začiatok pôrodu je tzv. hamiltonov manéver (odlúčenie dolného polu plodových obalov prstom pri vyšetrení). Ostatné opaternia vrátane pohlavného styku neboli preukázané ako účinné.
    U nás v Ružinove vyvolávame pôrod veľmi šetrne pomocou mechanických pomôcok a máme vynikajúce výsledky, viac ako 82% prvorodičiek s vyvolávaným pôrodom u nás úspešne bez problémov porodí. 18% vyvolávaných pôrodov končí cisárskym rezom.

  • Tretia SC - doplnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, ďakujem za odpoveď na otázku z 13.5. (pre pripomenutie - 37 rokov, dve sekcie, pri druhej zistené vážne zrasty a chuť na ďalšie tehotenstvo a zároveň strach zo zrastov a nimi spojenými komplikáciami). Ďakujem veľmi pekne za "pozvanie" na vašu kliniku, ale bohužiaľ je to pre mňa nereálne ísť rodiť do BA. Zároveň klinika kam by som išla určite nie je taká pokroková ako vaša a po dvoch cisárskych by sa so mnou o prirodzenom ani nebavili. Preto by som vás chcela poprosiť o odpoveď, že či by bola v mojom prípade tretia sekcia kvôli zrastom v minulosti problém a teda hlavne rizikom pre ktoré by som tehotenstvo mala zvážiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite nie. Už sme robili aj piatu a šiestu sekciu. Ak sú v dutine brušnej zrasty, vieme prispôsobiť operačný štýl aj tejto situácii.
    Vieme Vám ponúknuť na našej klinike aj plánovaný cisársky rez s tým, že prídete k nám z hocijakej diaľky rovno na operáciu. Určite by nemal niekto žene po dvoch sekciách kvôli zrastom siahať na reprodukčné práva.