Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vyvolanie porodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr., dostala som ako odporucanie dat si deci cerveneho vina aby som telu dopomohla vyvolat porod. Myslite ze je to bezpecne?( cele tehotenstvo som nevypila ani kvapku samozrejme)... Teda myslite ze to realne moze pomoct?
    Uz som 41+1 skusam vsetko mozne od zvysenej fyz.aktivity,schody,pohl.styk aj 2x denne,tepla vana,sprcha nic nezabera...uz som zufala a chcem sa vyhnut vyvolavaniu v nemocnici.som prvorodicka.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    víno obsahuje etanol, ktorý tlmí pôrodné kontrakcie a určite by som ho neodporučil.
    Jediná nefarmakologická pomoc, ktorá zvyšuje šancu na začiatok pôrodu je tzv. hamiltonov manéver (odlúčenie dolného polu plodových obalov prstom pri vyšetrení). Ostatné opaternia vrátane pohlavného styku neboli preukázané ako účinné.
    U nás v Ružinove vyvolávame pôrod veľmi šetrne pomocou mechanických pomôcok a máme vynikajúce výsledky, viac ako 82% prvorodičiek s vyvolávaným pôrodom u nás úspešne bez problémov porodí. 18% vyvolávaných pôrodov končí cisárskym rezom.

Podobné otázky

  • Vyvolanie pôrodu - pomôže sex?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 5 dní po termíne a čakám na pôrod :) Zatiaľ sa nezdá, že by sa bábätku chcelo na svet. Môžem mu nejako pomôcť? Najčastejšou radou z môjho okolia je pohlavný styk, má naozaj vplyv na vyvolanie pôrodu, pomôže bábätku skôr na svet? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ejakulát muža obsahuje látky typu prostaglandínov, ktoré naozaj majú schopnosť vyvolať dozrievanie krčku aj v pripravenej maternici vyvola´t začiatok pôrodu. Avšak ich koncentrácia je pomerne malá a štúdie, ktoré to sledovali nedokázali jasný efekt u žien po termíne. Ale na druhej strane ničomu to neškodí a je to celkom príjemná aktivita, tak prečo ju neskúsiť. Ak by bola maternice už nachystaná na pôrod, možno práve pohlavný styk bude ten rozhodujúci impulz aby sa dej začal.

  • Sex a vyvolanie pôrodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    mňa by zaujímalo ako to je so sexom po 30tt, nakoľko kazda z nás už asi počula že sex a mužský ejakulát môžu vyvolať predčasný pôrod a taktiež sú všade aj rady doktorov že keď už je po 38/40tt sex môže bábätku pomôcť urýchliť aby sa vypýtalo na svet. Ja som momentálne v 33 tt a dosť ma toto zaujíma, že či je to vlastne pravda že tým že budeme mať s priateľom pohlavný styk a pripadne sa do mňa urobí či to môže napomôcť otváraniu krčku alebo vyvolaniu pôrodu. Tiež mám kamarátku ktorá mala nedávno predčasný pôrod, kde porodila v 34 tt a tiež to muselo byt zapríčinené tým že mali sex. Dakujem za odpoved ;)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pohlavný styk a ejakulát nevyvolá predčasný pôrod. Neexistuje žiadna štúdia, ktorá by tento fakt potvrdila. Ejakulát síce obsahuje látky, ktoré sú schopné zmeniť nález na krčku maternice, dokonca aj vyvola´t kontrakcie, avšak pred termínom u zdravej tehotnej ich koncentrácia je nízka na vyvolanie pôrodu. Krčok maternice je na to málo v tom čase citlivý.
    Naopak v termíne pôrodu sa prestavuje maternica aj krčok tak, aby boli pripravené na pôrod. Vtedy narastá aj počet miest v bunkách, ktoré sú citlivé na látky z ejakulátu a sex môže napomôcť naštartovať pôrodný dej.
    Takže sex v tehotnosti u zdravej tehotnej na 100% odporúčam, bez obmedzenia až do pôrodu. Ak nejaký lekár hovorí inak, nemá naštudované poznatky a treba zvážiť, či má naštudované aj v iných smeroch.

  • Ivka0

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Chcem sa opýtať. V nedeľu o 18:30 mi začala odtekat plodova voda sla som hneď do nemocnici. Únik plodovej vody pokračoval A vzali ma na príjem. Po sledovaní mňa aj babetka mi dnes dali vyvolávacia tabletku a voda sa mi opäť spustila ako zistím ze už mi odtiekla úplne. A dnes 8.8.2023 mam termín. A som otvorena na 3 cm.je možné že porodim dnes ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri odtoku plodovej vody asi u 80% žien nastane pôrod do 24 hodín. U ostatných sa odporúča podávať lieky na vyvolanie pôrodu, ak sú ženy blízko termínu, predpokladám, že už ste po pôrode.

  • Väčšie babatko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Chcela by som sa opýtať ako často sa stáva že bábätko (som v 34tt) je väčšie o skoro 4 týždne podľa meraní. Čaká má o dva týždne posledná kontrola u gyn, môže mi práve skrz toto navrhnúť vyvolanie pôrodu skôr ? Alebo sa to necháva prirodzene kedy sa začne pôrod “sám”. Ďakujem krásne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade si musíme byť 100% istý s termínom pôrodu, ktorý musí byť stanovený podľa ultrazvuku v I. trimestri, teda do 12. týždňa. Často sa stáva, že je nepresne stavnoený termín a potom merania nesedia a zbytočne sa stresujú pacientky.
    Ak je dieťa skutočne väčšie, tak 4 týždne je naozaj dosť, to je zriedkavé. Býva to u cukrovky, alebo u obezity matky. Pôrod by sa však nemal vyvolávať v čase kratšom ako 7 dní pred termínom ani pri väčšom plode, ak nie sú iné komplikácie.

  • Indukcia porodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcem sa informovat kolkokrat sa da opakovat vyvolanie porodu kombinaciou infuzie (oxitocin) a tabletky pred tym ako sa lekar rozhodne pre sekciu? Pytam sa, lebo v pripade mojej manzelky uz to robia druhykrat - opat neusesne. Za Vasu odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je viacero faktorov, ktoré ovplyvňujú rozhodovanie o indukcii porodu.
    Doležitý je hlavne nález na čípku maternice jeho tzv. zrelosť. Podľa toho sa postupuje, ak je čípok nezrelý, tak sa robí tzv. preindukcia (to nie je indukcia !!) dáva sa tableta do pošvy na dozretie nálezu a nie na vyvolanie porodu.
    Ak je nález zrelý, tak sa dáva tableta priamo do čípku (nie do pošvy) a vtedy sa porod indukuje.
    Spravidla platí, že ak po 2 indukciách (pozor nie preindukciách) nedojde k porodu, je potrebné zvážiť cisársky rez.
    Pri veľmi priaznivom náleze sa dá priamo podať infúzia s oxytocínom.