Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,796 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Väčšie babatko

    , Autor: Elitabeth_sigrid

    Dobrý deň prajem. Chcela by som sa opýtať ako často sa stáva že bábätko (som v 34tt) je väčšie o skoro 4 týždne podľa meraní. Čaká má o dva týždne posledná kontrola u gyn, môže mi práve skrz toto navrhnúť vyvolanie pôrodu skôr ? Alebo sa to necháva prirodzene kedy sa začne pôrod “sám”. Ďakujem krásne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade si musíme byť 100% istý s termínom pôrodu, ktorý musí byť stanovený podľa ultrazvuku v I. trimestri, teda do 12. týždňa. Často sa stáva, že je nepresne stavnoený termín a potom merania nesedia a zbytočne sa stresujú pacientky.
    Ak je dieťa skutočne väčšie, tak 4 týždne je naozaj dosť, to je zriedkavé. Býva to u cukrovky, alebo u obezity matky. Pôrod by sa však nemal vyvolávať v čase kratšom ako 7 dní pred termínom ani pri väčšom plode, ak nie sú iné komplikácie.