Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Stadapyrin a Clexane v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor,

    rada by som si vypočula vašu radu. Momentálne som v 22 tt. Pred týždňom som absolvovala screening, kde boli všetky výsledky ukážkové a dokonca som mala abnormálne prietoky. Od 18tt beriem Stadapyrin 100 mg, preventívne, na základe zvýšeného rizika vzniku preeklampsie. Nechala som sa vyšetriť aj na hematologii, pretoze je to moje prvé tehotenstvo a nechcela som nič zanedbať keďže som o tom veľa čítala. Nikdy predtým som nemala žiaden problém, otehotnela som ani neviem ako, nikdy žiadny potrat. Vždy som aktívne sportovala, dokonca aj úplne na začiatku tehotenstva, zdravo sa stravovala a podobne. Na hematologii mi vyšiel deficit proteínu PS, ktorý môže byt (nemusí) spôsobený tehotenstvom. Na základe toho mi hematologička vysadila Stadapyrin a nasadila užívanie 0,2 Clexane, avsak môj gynekológ mi povedal, že mám naďalej užívať aj Stadapyrin. Momentálne si desiaty den, vrátane užívania Stadapyrinu, picham Clexan. Robia sa mi neskutočné modriny v okoli vpichu, cítim každý večer v oboch končatinách obrovské teplo a celkovo sa cítim omnoho viac unavená. Pani Hematologicke som dnes volala a bez vyšetrenia mi vymenila Clexane za Fraxiparin 0,3.
    Každý den som v pohybe, ako aktívna športovkyňa, pitný rezim dodržiavam nad mieru a celkovo mám pocit že odkedy užívam Clexan, tak sa necítim v poriadku.
    Chcela by som ostať len pri Stadapyrine a byt radšej viac kontrolovaná, ako užívať niečo, čo mi ma síce pomôcť, ale momentálne nepociťujem, že to ma pre mna prínos. Viem, že je veľmi náročné a niekedy môže byt neskoro, ale strašne sa preto trápim. Chápem obidva lieky, avsak nestačí preventívne užívať Stadapyrin a byt viac kontrolovaná v oblasti prietokov a následne až potom užívať ďalšie lieky na riedenie krvi? Pýtam sa to aj na základe toho, že ak by som ja sama z vlastnej iniciatívy nešla na hematologiu, ďalej by som užívala len Stadapyrin a aj na základe ukazkovych výsledkov plodu.

    Dakujem Vám veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to je veľmi ťažké odpovedať, pretože neviem presne indikáciu na podávanie Clexane (fraxi). Na Slovensku sa vo veľkom podávajú tehotným tieto lieky, často "pre istotu" bez jasnej indikácie.
    Navrhol by som vyhľadať iného hematologa a skonzultovať nález s ním.