Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,183 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Diastáza po pôrode.

    , Autor: MajkaHudie

    Zdravím Vás Pán Doktor.

    Som 2 mesiace po pôrode. Bolo to moje prvé tehotenstvo pri ktorom som mala veľké bruško, bábätko malo vyššiu hmotnosť a rapídne som pribrala 25kg. Síce sú moje obavy predčasné, no bojím sa druhého tehotenstva do budúcna, keďže by som si ho veľmi s odstupom času priala. Rodila som akútnou sekciou kvôli ťažkej preeklapsii.

    Ako to je s diastázou počas druhého tehotenstva?
    Hrozia nejalé komplikácie, bolesti či zhoršenie diastázy samotnej?
    Bojím sa že by to nejako vplývalo na bábätko alebo by niečo nebolo v poriadku s donosením, s pruhom.

    S mojím lekárom som sa radila. Vie sa to s odstupom času upraviť aj samé. Zvažujem aj fyzio., no keďže som sama, pri malom bábu a domácnosti nie je na to moc čas. Z cvičenia mám ešte obavy kvôli vnútorným stehom, aj keď kontroly po pôrode a po šestonedelí dopadli v poriadku. Celkovo je to ponižujúce počúvať otázky na brucho, ľudia si myslia že som stále tehotná...

    Ďakujem za prečítanie a odpoveď.
    S Pozdravom - M.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite Vám odporúčam konzultáciu fyzioterapeuta, pretože nielen samotná diastáza, ale aj jazva na bruchu môže robiť problémy.
    A samozrejme v budúcej tehotnosti je vhodná profylaxia aspirínom na zníženie šance na preeklampsiu.