Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vakuumextrakcia

    , Autor: Nika8805

    Dobry den, pred nejakym casom som rodila v Ruzinove. Kedze porod prebiehal pomerne dlho, aj ked na prvorodicku nic neštandardné (kontrakcie zacali poobede, porod prebiehal po prepichnhti plodoveho obalu na dalsi den skoro rano) - nebolo mozne podat epiduralnu analgeziu co bolo pre mna nevyhodou. Po nepokracujucej 2. dobe porodnej bol zvoleny porod per VEX - kiwi. Porod bol velmi bolestivy, necítila som ziadny tlak alebo prirodzenu volu ci potrebu tlacit ako to všetci opisuju, citila som len silne kontrakcie a chcela som mat po vsetkom, kedze sa mi to zdalo nekonečné. Velka vdaka lekarom za ukoncenie tohto porodu velmi kvalitnym sposobom, kedze dieta nemalo na hlavicke ziadne nasledky, avsak od tej doby ma prenasluduju traumatizujuce spomienky a mnozstvo otazok. To, ze som takto rodila som nevedela az do prepustenia, chybali mi informacie. Bola to moja chyba? Nezvladla som porod? Nebola som dost silna? Zle som tlacila? Mam slaby prah bolesti? Neviem, ci je mozne na to odpovedat, aj ked nepoznate detaily, avsak za kazdu doplnujucu informaciu budem rada, kedze ma to uz par mesiacov máta. Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ďakujem za spätnú väzbu, budem veľmi rád, ak ma navštívite osobne (kľudne aj s partnerom) a Váš pôrod spoločne podrobne preberieme.
    Mrzí ma, že sa to nestalo už počas Vašej hospitalizácie. Prosím napíšte mi email
    jozef.zahumensky@ru.unb.sk
    Napíšem pár všeobecných informácii.
    Vakuumextrakcia je pôrodnícka operačná metóda, ktorou sa pomáha ukončenie pôrodu úplne v závere, kedy už je hlavička natoľko vstúpená v panve matky, že cisársky rez nie je možné vykonať bez toho, aby nebola ohrozená matka aj plod poranením. KIWI vakuum je najmodernejší nástroj, veľmi elegantný a jednoduchý, pri ktorom sa vytvorí ručne podtlak v takej umelohmotnej malej miske, ktorá sa prisaje na hlavičku novorodenca. Tento nástroj nevytvára veľký podtlak, preto sa nepoužíva na samotné vytiahnutie hlavičky plodu, ale iba ako pomoc matke pri tlačení.
    Vakuumextrakcia je používaná všade na svete, zvlášť obľúbená je v škandinávskych krajinách, u nás v nemocnici tak končí cca. 6% pôrodov.
    V žiadnom prípade sa nejedná o žiadne zlyhanie nikoho. Niekedy stačí, aby novorodenec počas prechodu pôrodným kanálom trocha narovnal krčnú chrbticu, čím sa výrazne zvýši obvod hlavičky a matka napriek svojej obrovskej snahe potrebuje pomoc s ukončením pôrodu. Vy ste naopak všetko perfektne zvládla a naozaj prídite ma navštíviť a spoločne preberieme dokumentáciu, aby ste stratila všetky zbytočné pochybnosti.
    S kolegami preberiem, prečo ste nebola podrobne informovaná už počas pôrodu, je to samozrejme dôležitá súčasť. Avšak niekedy sa stane, že celkovo pôrodný stres a vyplavený oxytocín zahladí spomienky, preto je dobré informovať rodičku ešte raz aj pred prepustením.

Podobné otázky

  • pôrod pomocou VE

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    chcela by som sa opýtať, aký je Váš názor na pôrod pomocou VE?

    Celé tehotenstvo bolo bez problémov, termín pôrodu som mala 23.11., keďže to na pôrod nevyzeralo, lekár mi napísal žiadosť o hospitalizáciu, ak to nepríde samo. A tak som sa 28. dostavila do nemocnice. Vyšetrili ma, vôbec som sa neotvárala. Prijali ma a 28. a 29. mi na noc pichli 2 injekcie. Nič. 30.11. a 1.12. som bola od 7.00 tak do 15.00 na infúziách. Začala som sa otvárať, ale na pôrod to nebolo. Tak mi 2.12. ráno prepichli vodu, že potom sa to už rozbehne. Opäť infúzia. Kontrakcie som mala iba keď som mala ruku voľne spustenú dole. Akonáhle som ruku trošku zohla alebo mi infúzku zastavili (WC, sprcha), kontrakcie úplne prestali. Okolo 10.00 som už bola dostatočne otvorená, zavolali lekárku a išla som tlačiť. Tlačila som zo všetkých síl, sestrička mi tlačila na brucho. No nič. Keď už to trvalo asi 3 hodiny, asistentka išla zavolať primára a ten použil zvon.
    Keď si uvedomím, aké riziká má takýto pôrod pre dieťa, radšej by som uprednostnila cisársky rez. Našťastie, malý je podľa neurológa v poriadku. Stále si kladiem otázku, či som ozaj tak zle alebo slabo tlačila? Nebolo vhodnejšie počkať? Možno by sa pôrod prirodzene začal a nebolo treba to tak siliť. Malý mal 52 cm a 3540g, panvu tiež nemám úzku.

    Aký je Váš názor na takýto pôrod? Keby sa situácia opakovala a druhému bábu by sa tiež nechcelo na svet, mohla by som radšej hneď požiadať o cisársky? Myslím, že pre dieťa je to oveľa bezpečnejšie ako pôrod pomocou VE.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    išlo o indukovaný porod po termíne, tieto majú občas takýto zložitejší priebeh, maternica ešte nebola pripravená na porod a kontrakcie boli iba vďaka infúzii s oxytocínom.
    Dieťa po termíne porodu je už štatisticky aj biologicky mimo maternicu bezpečnejší ako v nej, pretože hrozí nedostatočná funkcia placenty, únik smolky do plodovej vody a iné komplikácie. Preto sa pri prenášaní porod vyvoláva - indukuje.
    Vakuumextrakcia je vaginálna porodnícka operácia, vysoko bezpečná a štandardná. Napríklad klasicky v škandinávskych krajinách, kde je jedna z najlepších starostlivostí o rodičky až 10% žien rodí touto operáciou.
    Cisársky rez nie je pre dieťa úplne ideálny, prechod porodnými cestami vytlačí tekutinu z pľúc a dieťa sa lepšie adaptuje. Okrem toho po cisárskom reze ostáva jazva na maternici, zdroj veľmi závažných komplikácii v nasledujúcich graviditách.
    Osobne si myslím, že porod bol vedený dobre a výsledok je toho dokazom.