Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

odbornik3

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

16,885 otázok, odbornik3

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Toxoplazmoza - dodatok

    , Autor: odbornik2

    Dobry den pan Doktor, dnes som Vam posielala spravu ohladom toxoplazmozy. v zavere som Vas poprosila o Vas nazor na to, ze testy na toxo by mali byt zrusene. Ospravelnujem sa, teraz som si precitala co ste presne napisali a bolo to: "podľa posledných štúdii je testovanie na toxoplazmózu zbytočné. V čechách sa napríklad nerobí a je to rozumné. " Viete mi teda prosim povedat, preco a podla akych studii su testy na toxo zbytocne? dakujem Andrea

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    na skríningové testy sú kladené niektoré požiadavky - testy musia byť neškodné, reprodukovateľné, choroba musí byť potom ovplyvniteľná a hlavne musí sa vyskytovať v určitom zastúpení v testovanej populácii.
    Akútna toxoplazmóza v gravidie je tak strašne zriedkavá, že uvedené kritériá nesplňuje. To však neznamená, že sa nevyskytuje, ale prevalencia v populácii je tak nízka, že skríning je neefektívny, preto ho niektoré krajiny zrušili.

  • Toxoplazmoza

    , Autor: odbornik2

    Dobry den pan doktor,
    velmi pekne by som Vas poprosila o Vas nazor, pripadne o radu. Som v 15 tt tehotenstva. v 6 tyzdni mi brali krv, vysledky na toxoplazmozu som mala nasledovne: IgG 18 IU/ml. poz., IgM 1:2636 poz., IgA 22 AU/ml. hranicna hod., KFR 1:32. kedze hodnoty boli hranicne, v 10 tt mi zobrali krv znova a vysledky boli nasledovne: IgG 187 IU/ml. poz., IgM 1:3000 poz., IgA 117 AU/ml poz., IgG avidita 1,5%. gynekolog ma poslal na infekcne, kde mi doktorka doporucila amniocentezu, ktoru som odmietla a nasadila mi antibiotika ROVAMYCIN, ktory mam uzivat 3x denne po 3 tyzdne, potom 2 tyzdne pauza, potom znova 3 tyzdne uzivat, znova 2 tyzdne pauza... a takto az do konca tehotenstva co je este pol roka. za 3 mesiace mi povedala nech si dam znova spravit test a nech pridem na kotrolu. Doktorky som sa spytala ci po 3 mesiacoch uzivania ATB sa mi tie vysledky aspon upravia, povedala, ze nie. na otazku ci je naozaj nutne az pol roka uzivat ATB mi doktorka odpovedala "Tak sa pise v mudrych knihach". ATB som nebrala si 20 rokov, nakolko sa vzdy priklanam skor k homeopatickej liecbe pokial to je mozne, preto uzivanie pol roka ATB sa mi moc nepozdava. naozaj ta liecba je taka dlha? nepostacia prve 3 tyzdne? este by ma zaujimal Vas naozor, v jednom prispevku ste napisali, ze st enazoru, ze testy na toxo by sa mali zrusit, ze boli zrusene aj v Cechach. tento nazor ma zaujal, vedeli by ste mi prosim napisat, preco ste tohto nazoru a preco boli testy v Cechach zrusene? Taktiez by ste mi vedeli povedat, ci pri testoch moze vzniknut falosna pozitivita toxo bakterie s inou bakteriou?
    vopred velmi pekne dakujem za Vasu odpoved. Andrea

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    akútna toxoplazmóza v gravidite je veľmi zriedkavá, ale stále sa ešte vyskytuje. Z ekonomického hladiska je testovanie nerentabilné, lebo sa testuje obrovská neselektovaná populácia, a výskyt ochorenia je menej ako 10%.
    Vy ste však žiaľ zrejme ten jeden prípad, ktorý má tu smolu, že prekonal akútnu toxo v gravidite. Určite bola plne indikovaná amniocentéza, bola obrovská chyba ju neabsolvovať, dokaz toxoplazmy v plodovej vode pred 20. týždňom je najlepší ukazateľ možného poškodenia.
    Antibiotická liečba je plne indikovaná, parazit je citlivý na antibiotiká, tie sa dokonca ukladajú v placente a tvoria akoby ochranný štít pred infekciou. Homeopatiká sú nezmysel a zabudnite na ne.
    Teraz je určite potrebné sledovanie plodu ultrazvukom, či sa netvoria vápnikové usadeniny v mozgu, to je zlý ukazateľ a či plod symetricky rastie. Ak sa nenájdu ultrazvukové známky poškodenia, tak by mala byť prognóza pri dodržaní liečby dobrá.

  • strach

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, prosím o radu.
    Dnes ráno, na základe akéhosi vnútorného pocitu som si spravila test a objavili sa na ňom dve čiarky. Ani neviem, či sa mám tešiť, pretože som si spätne uvedomila, že som bola na jednej oslave a tam som jedla veci ako niva syr, tiež som si dala nejaký miešaný alkoholický nápoj.. Tiež som neskor pila bylinkové čaje ako urologický a alchemilkový, ku všetkému sa mi spravil opar na pere a začal sa mi objavovať ekzém (psoriáza) :( Som z toho všetkého viac ako zúfalá, a bojím sa, že toto všetko môže nejako uškodiť bábätku :(.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    všetky uvedené veci sú bežnou súčasťou nášho života a nijako graviditu neohrozujú.

  • sex vo vode

    , Autor: odbornik2

    Pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o názor na sex vo vode, lepšie povedané v domácom bazéne. Voda je upravovaná chlórom. S manželom by sme to radi vyskúšali, len neviem, či nehrozí nejaké riziko infekcie alebo podobne, či je dobré následne aplikovať preventívne nejaký prostriedok. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik3

    ¨Dobrý deň,
    nehrozí žiadne riziko a užite si to, bacha na zvedavých susedov.
    Ak by ste chcela istotu, po kúpaní v bazéne je dobrá aplikácia Lactovagu.

  • prvá menštruácia

    , Autor: odbornik2

    Mám 13r.dcéru, na svoj vek je drobná, len teraz jej začali rásť prsia. Asi 2 mesiace ju pobolieva podbruško, zo 3-krát ju bolelo niekde medzi nohami-nevedela to presne opísať, ale asi nejaké tlaky zospodu. Nie sú to nejaké veľké alebo dlho trvajúce bolesti, skôr len také občasné pobolievanie. Má aj bledý výtok. Môže to byť reakcia organizmu na hormonálne zmeny a čoskoro nastávajúca menštruácia? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    áno može to byť ako uvádzate, začína produkcia pohlavných hormónov a pohlavné orgány začínajú na to reagovať, pošva vulva aj vaječníky a maternica.Menštruácia však može prísť aj neskor, sliznica maternice rastie pomaly.

  • Výtok z prsníka.

    , Autor: odbornik2

    Mám 40 rokov a asi pred rokom som prekonala nejaký zápal prsníka. Pred pár dňami mi z toho istého prsníka vytieklo pár kvapiek bielo-žltej tekutiny, ktorá nijako nezapácha. Sledujem to už tretí deň, pri stlačení bradavky stále vyteká. Neviem o čo ide, ešte nikdy som nemala taký problém. O pár dní idem na prvé mamogr. vyšetrenie, prosím odpovedzte, neviem, čo mohlo spôsobiť môj problém a čo to vlasne je.Ďakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    ak ide o výtok iba z jedného prsníka, je možné, že máte tzv. papilóm mliekovodu, je to nezhubný nádor. Na mamografii sa však nezistí, je vhodná duktografia, a vyšetrenie u mamológa,

  • pohlavný styk

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    po pohlavnom styku s priatelom som si všimla, že mi opuchol jeden z vnutorných pyskov. Vždy po pohlavnom styku ich mávam na chvíľku jemne zväčšné ale to kôli prekrveniu a tento krát je jeden akoby som pohlavný styk ani nemala, zato ten druhý je skoro dvojnásobne zväčšený. Práve je od toho asi 6 hodín. Za vinu tomu dávam orálnemu styku. Vyžiadala som si hryzkanie, priatel to zobral zhurta a par krat neprimerane potiahol a hryzol. Navštívila by som svojho gynekológa ale zrovna má od pondelka 2-týždňovú dovolenku. Nie je to bolestivé, na dotyk pociťujem veľmi jemnulinké brnenie. Na pomalé ustupovanie to nevyzerá. Možno by sa dalo povedať, že nejde o opuch ale o zdurenie, navretie či zväčšenie sa. Mám pocit akoby sa mi to moc prekrvilo a následne neodkrvilo, je to možné? Existuje niečo ako gynekologická pohotovosť a myslíte, že by som ju mala navštíviť?
    Za odpoveď moc ďakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    nie je potrebné akútne vyšetrenie, zrejme tam máte nahromadenú krv po malom poranení pri sexe, dávajte si na to studené a malo by to zmiznúť do týždňa.

  • ultrazvuk v 22 tt

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na závažnosť diagnózy, ktorá mi bola zistená v 22 tt. Pri ultrazvuku bolo zistené, že moje dieťatko nemá vyvinutú jednu z komôr a druha je slabo funkčná.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    závisí o aké komory ide, či mozgové alebo srdcové, ale v oboch prípadoch je to závažný stav a vyžaduje dokladné došetrenie.

  • žihľavka

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    môže sa počas tehotenstva, v 1.trimestri, užívať Fixit tbl.?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    Fixit sa može užívať v gravidite ak je naozaj potreba, mala by ste sa pred jeho užitím poradiť s alergológom, či je liečba naozaj indikovaná.

  • hm

    , Autor: odbornik2

    Mám na Vás pár otázočiek .. Tak o nejaké dva týždne sa chystám na svoju prvú gynekologickú prehliadku a neviem čo tá prehlaidka presne obsahuje . Mám 16 rokov, idem na SŠ a moja starká mi pred mesiacom umrela na rakovinu pohlavných orgánov .. a tak som sa rozhodla ísť na prehliadku . Môj menštruačný cylkus je taký ,že každé dva mesiace mám bolesti a . a chcem sa sa spýtať či sa mám najskôr objednať ? a keď sa budem objednávať mám povedať sestričke že idem k nim prvýkrtá ? a potom čo si mám tam zobrať ? ako sa robí vyšetrenie keď osm ešte panna ? vie že bude chceiť pán doktor aj anamnézu či ? ako dlho trvá vyšetrenie ? musí vedieť mama o tom ,že idem na gyndu ? a mám sa pred vvyšetrením ísť vyprázdniť na malú poterebu ? lebo viem , že keď sa robí ten ultrazvuk tak tam musím mať plný mechúr .. a ešte že či mi predpíše aj nejaké lieky ,keď mám bolestivú menštruáciu ? za odpovede zatiaľ ďakujem a odpovedztem i na každú otaázku pls

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    otázok je viac, ale v prvom rade by som Vás chcel trošku ukľudniť, to že Vaša starká umrela vo vyššom veku na rakovinu ešte neznamená pre Vás zvýšené riziko. Ale je chválihodné, že takto zodpovedne pristupujete k svojmu zdraviu.
    Ak ste ešte nemala pohlavný styk, tak je vyšetrenie iba orientačné, a podľa niektorých lekárov, jeho prínos je pomerne malý, pretože základom prevencie v gynekológii je prevencia rakoviny krčka maternice (cytologia) - a toto by bolo vhodné prediskutovať s mamou, či by Vám nezaplatila očkovanie proti rakovine krčka, toto očkovanie Vás chráni pred nákazou HPV vírusom, ktorý túto rakovinu sposobuje a je ideálne dievča zaočkovať ešte pred začiatkom pohlavného života.
    Mama o návšteve gynekológa vedieť nemusí, vyšetrenie sa prevádza cez konečník a ultrazvukom cez brucho. Závisí či bude chcieť robiť hneď ultrazvuk, preto je dobré mať močový mechúr naplnený. Bolestivá menštruácia sa dá liečiť, je vhodné to prebrať s lekárom.

  • menzes

    , Autor: odbornik2

    Dobry den.Pan doktor,prosim Vas o radu.V polovici juna som prestala kojit 2rocnu dcerku.Uzivam Azaliu,mam este na 3tyzdne.Kedy by som mala dostat menstuaciu?Od porodu som ju nemala.S pozdravom niki

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    ak beriete Azaliu, tak nemusíte dostať menštruáciu vobec, počas celého užívania.

  • cyklus po orerácii 2

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, ďakujem za Vašu odpoveď no a práve to je to. Radili ste mi HAK na pravidelný cyklus po operácii endemetriózi a inekciách. Nechcem užívať HAK. Ani pred operáciou som HAK neužívala. Potrebujem poradiť práveže inú alternatívu. Bojím sa, že budem mať nepravidel cyklus. Chcem už nabehnúť do normálu ako zdravá žena. No nechcem užívať HAK.a vlastne otázočka obnoví sa plne, úplne plne činnosť vaječníkov? Čo by teda bolo vhodné? ďakujem klárika

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    liečba je antikoncepcia, ak ju nechcete, tak sa neliečte.

  • 2 potrat

    , Autor: odbornik2

    Dobrý den pán doktor, chcela by som sa vás spýtať na ake vyšetrenie po druhom spontálnom potrate mám nárok vo veku 38 rokov......... mám dve zdrave detičky a s manželom tužime po dalšom dieťatku ... len stane sa to že na začiatku 6 týždna príde ku krvácaniu a k potratu....:-( dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    ak máte 2 zdravé deti, sú oba potraty veľmi pravdepodobne otázkou náhody. Možno zvážiť hematologické a genetické vyšetrenie.

  • RH negativ

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,
    mam krvnu skupinu Rh negativ a moje prve dieta Rh pozitiv. Teraz som opat tehotna, zistila som to testom tento tyzden. Kedy najneskor by som mala navstivit gynekologa kvoli moznym protilatkam pri druhom babatku?
    Dakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    nie je potrebné žiadne skoršie vyšetrenie, stačí úplne normálny postup ako v každej inej gravidite. Ak ste bola pri predošlej gravidite senzibilizovaná, tak už sa aj tak nedá nič robi´t a iba čakať na hladiny protilátok.

  • podráždenie

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, som v 30-tom týždni tehotenstva...oholila som sa a mám to dosť podráždené a dosť to svrbí. Hlavne na pyskoch ale oholila som sa ešte nižšie a začalo to svrbieť aj tam.... známa mi odporučila fungicidin. možem ho použiť? predtým sa mi to nestalo... až po tom oholení.
    Ďakujem za radu veľmi pekne

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    kúpte si detský zásyp, a po oholení si ho aplikujte.

Otázok: 5977