Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

odbornik3

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

16,885 otázok, odbornik3

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • chceme bábo

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň p. Doc. MUDr. Jozef Záhumenský
    mám na Vás otázku. Beriem 8 rok antikoncepciu, cca mesiac užívať popri antikoncepsii NN ADD BUST na rast a spevnenie prsníkov. Chcem to všetko vysadiť a pokusiť sa o babo, kedy je najvhodnejsie otehotniet aby v telke uz neboli ziadne hormony aby to nemalo vplyv na plod?
    Ďakujem za Váš čas a odpoveď.
    Všetko dobré

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    čo sa týka antikoncepcie možete otehotnieť hneď po vysadení a NN ADD BUST nepoznám, stačí však ak urobíte mesiac prestávku

  • Mám takový problém

    , Autor: odbornik2

    Mám takový problém, kdykoliv jsem vzrušená, jsem až moc "vlhká". Ztrpčuje mi to život, protože když jsem třeba s přítelem venku a začne mě líbat, hladit a podobně, výtok je tak silný, že mám mokré i džíny...Dá se tohle vůbec nějak řešit?

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    skúsiť možete antikoncepciu s nízkym obsahom hormónov a s antiandrogénnou zložkou. Ale inak sa s tým nedá moc robiť, je to "prestrelená" reakcia na vzrušenie, je to varianta normy.

  • svrbenie v oblasti konečníka

    , Autor: odbornik2

    dobrý dň.chcem sa spýtať.už dlhšie mám problém zo svrbením v oblasti konečníka(nie su to mrle,ani hlísty).začne ma tam štípať a potom ma to svrbí.horšie je to v noci.môj praktický lekár miesto vyšetrenia ma poslal na gynekológiu a na kožné.na kožnom som bola a doktorka mi predpísala lieky na alergiu,lenže ja som zistila že som tehotná a lieky sa v tehotenstve nemajú brať.teraz počas tehotenstva sa to zhoršuje,už sa na to budím aj v noci.teraz má kožná dovolenku.pomôže mi gynekológ?dakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    závisí aké lieky beriete, niektoré sú v tehotnosti povolené. Možete skúsiť kúpiť si canesten vaginálny krém a natierať si ním konečník a okolie vždy večer po kúpeli, mykoza može postihnúť aj konečník.

  • Velka rodina

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    chcela by som sa Vás na nieco spytat. Mam asi 155 cm. Chceli by sme mat s manzelom velmi velku rodinu, asi 7 deti. Rodina mi vravi, ze s mojou vyskou budem rada, keď porodim 1 dieta. Bojim sa, ze naozaj tolko deti neporodim prirodzene,kedze som nizka a chuducka. Kolko cisarskych rezov moze zena absolvovat? A nedaju sa kupit nejake lieky ktore podporia pôrodnost a zena moze porodit na jeden krat viac detii?Ďakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    indikáciou na cisársky rez je výška menšia ako 150 cm, takže u Vás sa musí postupovať individuálne, bude závisieť, ako veľké bude dieťa v maternici, nemusí sa automaticky robiť cisársky rez.
    Bezpečné sú dva cisárske rezy, ale pri dokladnom sledovaní si viem predstaviť ešte tretí aj štvrtý cisársky rez.

  • Jazva

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,

    pán doktor, mám na Vás jednu otázočku. Zaujímalo by ma, ako je to vlastne s roztrhnutím jazvy po sekcii. Ak napríklad žena otehotnie skôr, ako po roku od sekcie, či riziko roztrhnutia hrozí žene kedykoľvek v tehotenstve kvôli zväčšujúcej sa maternici, alebo, či roztrhnutie hrozí "len" pri pôrode kvôli kontrakciám.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    závisí aj na type jazvy a umiestnení plodu a placenty. Ale všeobecne - ak je jazva v dolnej časti maternice a priečne, tak počas tehotnosti uvoľnenie nehrozí, až počas porodu, ak je jazva pozdlžne na hornej časti maternice (veľmi zriedkavý prípad) tak hrozí prasknutie aj bez kontrakcii.
    Ak žena otehotnie skor ako po roku, tak je riziko uvoľnenia počas porodu vyššie.

  • otehotnenie

    , Autor: odbornik2

    dobrý deň ja by som sa chcela opýtať či može lekár zistiť 6 dní po oplodnení, že som tehotná? snažíme sa o bábatko, testy co som si robila boli negativne.
    Za skorú odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    nemože a je to aj úplne zbytočné, lebo až 60% týchto malých gravidít sa potratí. Význam diagnóza gravidita má až po 8. týždni.

  • HPV vs. LASEK

    , Autor: odbornik2

    Dobry den, pan doktor. Prosim Vas o odpoved, mam HPV 11 a som objednana na laserovu operaciu oci LASEK. Napadlo ma vsak, ci to nie je pri tomto viruse problem. Ci ju mozem absolvovat. Dakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    ak máte HPV v oblasti genitálu, tak to neznamená pre operáciu očí žiadny problém.

  • nizky progesteron

    , Autor: odbornik2

    Dobry den.Pisala som minule,ze mam dost nizku hladinu progesteronu.Na 8 den cyklu som mala hodnotu 2,93nmol neviem rpesne v akych jednotkach sa to meria a tiez mierne zvyseny prolaktin prelieceny liekmi.Vy ste mi napisali,ze je nebezpecne ked mam iba estrogeny.Mozem sa preto opytat z akeho dovodu je to pre mnanebezpecne,Hrozi mi nejaka choroba?AQ tak isto ste mi poradili ak nepalnujem aktualne otehotniet tak mala by som uzivat antikoncepciu.Stacilo ak by som ju uzivala cca 3 alebno 6 mesiacov ci je na to potrebna dlhsia doba?Cakameste za ostatymi vysledkami aj ci nemam zvyseny testosterona podobne.A druha otazka mam taky problem,ze ked idem na Wc pocas menstuacie a idem na velku potrebu niekedy mam aj problems vypúrazdnovanim zacnema boliet brucho.Niekedy to prestane samo vascinou po mozno aj 5 minutkach a minule som vzala tabletku nie silnu tak isot ma prestalo boliet brucho.Moze to suvisiet s tekutinou,ktoru mame v crevach,ze mi to sposibilo bolest a tak prestalo,aelbo by to mohlo byt neakerochorenie.Dakujem za radu

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    progeserón sa tvorí až v druhej polovici cyklu, v prvej može byť nízky, tvorí sa v žltom teliesku, ktoré vzniká po ovulácii. Ak žena dlhodobo nemá ovuláciu, tak jej telo je vystavené iba estrogénom bez progesterónu, estrogény samotné podporujú množenie buniek, a tieto ženy majú vyššie riziko niektorých druhov rakoviny. Preto sa doporučuje progesterón doplňať a preto užívateľky antikoncepcie majú nižšie riziko rakoviny maternice a vaječníkov, lebo nie sú vystavené samotným estrogénom, vždy je tam aj gestagén.
    Antikoncepcia sa má užívať dovtedy, kým žena si neželá tehotnosť, akonálhe potom otehotnie, už je chránená progesterónom až do porodu. Musíme si uvedomiť, že z biologického hladiska je pre ženu normálny stav tehotnosť, alebo kojenie. Menštruačný cyklus je neprirodzený, menštruačné krvácanie je vlastne iba dosledkom toho, že žena neotehotnela.

  • info

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, pán doktor, mala by som otázočku. Prednedávnom som potratila v 22tt. (odtiekla mi voda, nález bol už spotrebovaný). Ani na operačnú sálu ma nedali, ale na pôrodnú sálu. Plod som musela vytlačiť. Potom mi len povedali, že musia maternicu vyčistiť. som pochopila, že asi idú kyretáž spraviť. Som lekárovi povedala, že nech ma uspí, že nie za plného vedomia. Len povedal, že načo uspať. Kričala som od bolesti, 10 krát,som hovorila že nech ma uspí a potom vykoná kyret. No nepočúvol ma. Pripadala som si v tej chvýli úplne bezmocná, a že ak aj nejaké právo v takej chvýli mám ,lekár mi nič nepovie, moje prianie anestézy neakceptuje. A tu je moja otázka, má právo v takomto prípade pocientka právo výberu, či kyter s anestézou, alebo bez? Bola to obrovská bolesť zaživa robiť kyret, mäsiar doktor, by som mu to rada bez anestézy vrátila! Ak už je plod vytlačený (mimo tela), čo im bránilo ďalšií výkon robiť v anestéze? Má pacientka právo voľby a výberu? Veľmi sa preto teraz trápim. A ešte by som chcela vedieť ako sa prevádza prerušenie tehotenstva, do 24 tt. ak sa tak matka rozhodne, ak už jasne preukázané genetické poškodenie plodu (napr dawn).? Ako sa v takomto prívade napr v 23 tt tehotnosť ukončuje, čo pacientku čaká? ďakujem.

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    u nás sa robí kyretáž vždy s anestézou, pretože hrozí pacientke šok od bolesti, zaživa sa to už nerobí, iba v prípade (teoreticky) keby tak silno krvácala, že nestihneme anestézu podať.
    Ak sa vyvoláva potrat - podajú sa lieky ktoré vyvolajú kontrakcie a plod sa potratí podobne ako pri spontánnom potrate, ak sa potratí celý aj s placentou kyretáž sa nerobí, ak nie robí sa kyretáž.

  • Escapelle

    , Autor: odbornik2

    Dobrý večer pán doktor ...chcela by som sa spýtať na jednu vec... beriem Tri regol každý večer o 20 00 ... minulý utorok som mala poobede pohlavný styk a večer som tabletku užila... na druhý deň v stredu som ale zistila že som tabletky niekde straatila,tak som tabletku nezobrala,a vo štvrtok ráno som si dala Escapelle ... poobede asi o 14 00 som tabletky našla,vynechanú užila hneď a večer normálne pokračovala a v sobotu som blister dobrala ... Teraz mám bolesti brucha ale menštruáciu nie ... Môžem otehotnieť ? Ďakujem pekne za odpoveď :)

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    skutočne sa nedá vypočítať, čo tie obrovské dávky hormónov spravia s Vašim telom, ale myslím, že tehotnosť nehrozí. Miesto Escapelle ste si mala kúpiť triregol.

  • infekcia

    , Autor: odbornik2

    Dobry den,
    pan doktor prosim Vas o radu.Je mozne aby oralny sex sposobil muzovy gastroenterologicke tazkosti?Moj manzel tvrdi,ze po tom ako on mne realizoval oralny sex,ma pocit nafuknutia,netravenia a pod.Vraj ja mam nejaku bakteriu,alebo asi nejaku taku floru co mu moze sposobovat tazkosti.Viem ze to znie zatial velmi divne.On ma aj problemy s prostatou(chronicka neinfekcna prostatitida),podla mna tieto obcasne exacerbacie ma kvoli tomu,ale on tvrdi ze aj minule to nanho prislo po oralnom sexe.Prosim Vas,je nieco taketo?Alebo existuje vobec taka bakteria co by mohla sposovat taketo tazkosti?Ja ziadne gynekolog.tazkosti nemam,ziadne vytoky ani nic podobne.Z oralnym sexom nemame ziadny problem,takze vyhovorka to nebude.Dakujem velmi za odpoved

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    nikdy som o tom nepočul, baktérie, ktoré sa nachádzajú vpošve v žalúdku neprežijú, je tam vysoko kyslé prostredie, preto mi to príde zvláštne. Ak by to bol neprekonateľný pro¨blém, budete sa musieť tejto radosti vzdať.

  • potrat v 9 tt.

    , Autor: odbornik2

    dobry den! Chcela by som sa opytat len to, ze pred dvomi tyzdnami a 4 dnami som bola na potrate.Vtedy som bola v 9tt.odvtedy som pohlavny styk nemala.Spravila som si tehotensky test ten digitalny a vysiel mi pozitivne..brucho mi stale nepadlo..a mam pocit zesom stale tehotna. Je to len psychicke? Ze len chcem aby to nebola pravda ze som tehotna alebo sa mozestat ze tehotna som lebo sa potrat nepodaril?
    Dakujem za odpoved!

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    je možné, že máte ešte v maternici zbytky gravidity, vhodné je vyšetrneie.

  • velkost prs

    , Autor: odbornik2

    Prajem pekny den.
    Ja by som sa chcela opýtať,či je lepšie mať malé prsia ako sú 1..alebo velké prsia ako sú4.Ja mám ich malé 1 a mojmu priatelovi sa páčia velke ako sú 4 čo je vhodné male alebo velke.
    dakujem za odpoved

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    ak sa ma pýtate ako chlapa, tak som skor za tie menšie, ak ako lekára, tak je to jedno. Príliš veľké prsia možu robiť zdravotné problémy.

  • tehotenstvo po operácii mozgu

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, mám 35 rokov a som po operácii mozgovej aneuryzmy. Veľmi by sme s manželom chceli ešte dieťa. Chcela by som sa opýtať, či by to bolo možné a ak áno, aký čas by mal asi uplynúť od operácie.Ďakujem

    Odpovedá: odbornik3

    Dobrý deň,
    k tomu by sa mal vyjadriť neurológ a neurochirurg, doležitý je nález po operácii. Iste viete, že je to smrteľné ochorenie a gravidita predstavuje isté riziko, ja osobne by som bol veľmi opatrný.

  • Strach o dietatko

    , Autor: odbornik2

    Dobry den Chcem vas poprosit o radu. Som v 23 tyzdni tehotenstva a v stolici som si zbadala asi 1cm biele cerviky. chcem sa spitat ako sa toho zbavym a ci to neni nebezpecne pre babetko.Mam navstivit svojho ginekologa alebo obvodneho lekara?Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik3

    DObrý deň,
    máte mrle a mala by ste sa preliečiť Vermoxom alebo podobným preparátom, navštívte svojho obvodného lekára, plod nie je ohrozený.

Otázok: 5977