Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Problemy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    Cca pol roka po porode mam raz do mesiaca stav, pri ktorom pocitujem slabost, busenie srdca, obcas i nevolnost, tocenie hlavy. Tento stav trva cca 1 minutu, odoznie a som v poriadku. Avsak opakuje sa mi to i kazde 1-2 hodiny a trva to cca 24 hodin. Potom to cele odoznie a fungujem normalne. Neda sa mi urcit, v akej faze cyklu spominany stav mam, niekedy i pocas menstruacie, no zvycajne asi par dni po menstruacii. Na par vynimiek mi to pretrvava pravidelne kazdy mesiac uz skoro 2 roky.
    Minuly rok som bola tehotna, avsak potratila som. Pocas tehotenstva som spominany stav nemala ani raz, po potrate prisiel za par dni.
    Myslite, ze ide o nejaky hormonalny problem alebo skor o problem s nervovou sustavou, napr. urcita forma epilepsie, tetanie?
    Rada by som otehotnela, po gynekologickej stranke som v poriadku.
    Vopred dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to je veľmi ťažké odpovedať, príčin môže byť viacero, naozaj sa ponúkajú ako dôvod hormonálne výkyvy. Bolo by dobré počas problémov vyhľadať vyšetrenie, kde by sa zmerali niektoré hodnoty vašich vitálnych funkcii. Predpokladám, že toto by nemalo nijako ovplyvni´t tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Fyzická aktivita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    prosím Vás ak je táto otázka prehnaná, tak sa za ňu vopred ospravedlňujem. Ale chcela by som sa spýtať, upravovali sme doma záhradu a dva dni som prenášala hlinu vo fúriku, nie prehnané váhy, ale dalo to zabrať. Pár dní na to som zistila, že som tehotná. Mohla by byť takáto fyzická aktivita spôsobiť potrat alebo nejaké problémy? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naopak, fyzická námaha je pre tehotenostvo veľmi vítaná a znižuje riziko rôznych kompliiácii. Pokračujte, jedine čo je vhodné, chráni´t si ruky rukavicami, lebo v pôde môžu byť mačacie výkaly.

  • Tehotenstvo s pcos

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Momentálne som druhý krát tehotná pri prvom tehotenstve som nemala žiadne problémy všetko bolo uplne v poriadku potom mi diagnostikovali pcos dlho sme sa snažili o druhé dieťa a keď sa to podarilo špinila som inak som nemala nijaké problémy. Zobrali mi krv podla toho mi nastavili liečbu utrogestan 2 tablety ústne ráno a na obed amelgem večer a estrofen večer vôbec neviem prečo tolko liekov nedostala som žiadne vysvetlenie prečo. Zároveň som sa chcela spýtať aký vplyv môže mať pcos na tehotenstvo a či sa to môže druhým tehotenstvom zasa zmeniť k lepšiemu alebo nie ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa Vám podarilo otehotnieť, tak bol PCOS čiastočne vyriešený liečbou. Myslím, že máte o niečo vyššie riziko tehotenskej cukrovky, inak nemusíte očakávať závažné komplikácie.
    Závisí na príčine PCOS, môže sa čiastočne tehotenstvom upravi´t stav.

  • Vyhliadkový let v 1. Trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám booknutý vyhliadkový let malým športovým lietadlom. V čase letu budem 14tt +4. Je prosím nejaké rizoko kvôli ktorému let nemôžem absolvovať? Žiadne problémy v tehotenstve nemám.

  • Hormonalny profil

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je moj obvodny gynekolog povinny spravit mi hormonalny profil pred nasadenim antikoncepcie alebo inej hormonalnej liecby? Pretoze mam problemy s cyklom, a ked som si vypytala hormonalny profil, povedal mi, ze to je zbytocne a nasadil mi duphaston. Nerobil mi ani odber krvi, maximalne mi pozrel maternicu a vajecniky. Mam si hormonalny profil vyziadat alebo mam uvazovat o zmene lekara? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hormonálny profil je veľmi nepresné a orientačné vyšetrenie, ktoré sa robí iba keď je na to dôvod. Ak máte nepravidelný cyklus, a neplánujete deti, stačí nasadiť hormonálnu antiknocepciu, ktorá problém vyrieši.
    Jedno vyšetrenie profilu nič nehovorí, lebo cyklus u ženy je dynamický. Hormonálna antikoncepcia u žien s poruchou ovulácie chráni aj pred rakovinou vaječníka a maternice, preto sa odporúča ako liek prvej voľby. Žiaľ v tejto smutnej krajine ju nehradí verejné poistenie.

  • Ecoli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, prosim Vas ak by som sa liecila antibiotikami na ecoli a nevedela som, ze som tehotna, mohli by tieto lieky nieco sposobit nejaké problémy/ potrat? Dakujem